Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Predstavnici Kvinte sa Krapovićem: Region Zapadnog Balkana još uvijek nije dostigao potreban nivo stabilnosti

Ministar je istakao da će naša zemlja svojim djelovanjem pokazati da ostaje kredibilna članica NATO, kao i da ćemo sa te pozicije snažno promovisati integraciju cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana

Tokom drugog dana posjete Briselu ministar odbrane Dragan Krapović sastao se sa predstavnicima zemalja Kvinte pri NATO. Tom prilikom ministar Krapović kazao je da su tokom proteklog Samita donijete brojne ambiciozne odluke, ali da Crna Gora nastavlja odlučno i odgovorno da radi na njihovoj realizaciji kako bi se zacrtani ciljevi dostigli u predviđenom roku, što je zadatak svih saveznica u narednom periodu.

Govoreći o važnosti očuvanja mira u cjelokupnom evroatlantskom području, Krapović je istakao da ne smijemo zanemariti i širi kontekst, uzimajući u obzir da se nestabilnosti u drugim regionima mogu preliti i na savezničku teritoriju.

Ministar je istakao da će naša zemlja svojim djelovanjem pokazati da ostaje kredibilna članica NATO, kao i da ćemo sa te pozicije snažno promovisati integraciju cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, on je kazao da su nedavna dešavanja jasan pokazatelj da ovaj region treba i dalje da bude visoko na NATO agendi, što je potvrđeno i na ovogodišnjem Samitu lidera u Viljnusu.

Ministar je istakao da će se Crna Gora zalagati za jačanje međusobnog dijaloga i saradnje u cilju prevazilaženja svih nerazumijevanja, a uzimajući u obzir značaj Zapadnog Balkana za širu bezbjednost.

Predstavnici Kvinte izazili su zadovoljstvo posjetom ministra Krapovića, kao i odlučnošću Crne Gore da nastavi posvećeno da pristupa ispunjavanju zadataka koji
proizilaze iz članstva u NATO. Takođe, kazali su da je evidentan doprinos naše zemlje zajedničkim nastojanjima usmjerenim na jačanje kolektivne odbrane, a
posebno imajući u vidu širok spektar globalnih bezbjednosnih izazova. Oni su istakli da region Zapadnog Balkana još uvijek nije dostigao potreban nivo stabilnosti pa
će, shodno tome, u narednom periodu fokus Alijanse biti na stvaranju uslova za uspostavljanje bezbjednog i mirnog okruženja.

Takođe, iskazali su važnost komplementarnosti NATO i EU aktivnosti u regionu, kako bi se zajedničkim zalaganjem očuvala stabilnost u ovom dijelu Evrope. Predstavnici Kvinte istakli su da će zemlje regiona i u narednom periodu moći da računaju na podršku Alijanse u svojim reformskim procesima, kao i da je u ovim nastojanjima prepoznata i uloga Crne Gore koja će sa svoje pozicije promovisati evropsku i evroatlantsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Tokom posjete sjedištu Alijanse, ministar Krapović je imao i sastanak sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO za obavještajne i bezbjednosne poslove, Skotom Brejem, sa kojim je imao i konstruktivnu i sadržajnu razmjenu mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim dešavanjima u evroatlantskoj zoni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve