Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Predsjedništvo SUBNOR-a: Najavljeni popis može negativno uticati na građanski, multietnički, sekularni i proevropski karakter Crne Gore

Stoga smatraju da je jedino ispravno, u ovakvoj situaciji, odložiti popis, makar na godinu dana, ili bar do izbora stabilne Vlade, a eventualno i ne tražiti izjašnjavanje po pitanjima nacije vjere i jezika.

Najavljeni popis stanovništva, planiran u ovo vrijeme, u ovakvim političkim prilikama, sa takvim pitanjima, pa još u takvom statusu Vlade, predstavlja još jednu u nizu aktivnosti koje mogu negativno uticati na građanski, multietnički, multikonfesionalni, sekularni i proevropski karakter Crne Gore, saopštili je predsjedništvo Subnora Crne Gore.

Kako su istakli, u zemlji imamo stanje prenaglašenih podjela po mnogim osnovima (nacionalnom, vjerskom, socijalnom, političkom i dr.) uz jako izraženi pritisak, koji dolazi iz sjevernog nam susjeda, a koji potpomažu i neke strukture iz zemlje. Po prethodnim izborima još nije konstituisana zakonodavna i izvršna vlast.

“Imamo Vladu kojoj je poodavno izglasano nepovjerenje, koja je nastavila da funkcioniše u tehničkom mandatu i koja već dugo nema valjani legitimitet. Nijesu utvrđene granice između nekih opština. Od popisnih pitanja i rezultata odgovora na njih, gotovo jedino se govori o izjašnjavanju po nacionalnom, vjerskom i pitanju jezika, pa je u tom pravcu već pokrenuta tako napadna kampanja i propaganda. Sasvim je izvjesno da se u takvoj situaciji od eventualnog popisa ne mogu očekivati pouzdani podaci, koji bi mogli odgovoriti svrsi i služiti za planiranje socijalnih i ekonomskih politika”, navodi se u saopštenju.

Simptomatično je, dodaju, da se u takvoj, sasvim neregularnoj situaciji, za obavljanje popisa energično zalaže, isto tako neregularna Vlada. Na drugoj strani, primjera radi, ta ista Vlada nije uradila ništa da se donesu novi urbanistički planovi prije nego isteknu rokovi važenja postojećim, te se tako više ništa u zemlji ne može legalno graditi, pa se nameće pitanje, što su njeni stvarni ciljevi.

“SUBNOR Crne Gore kao patriotska, antifašistička i nestranačka organizacija, ne može i ne želi da bude nijemi posmatrač direktnog ugrožavanja ciljeva za koje se zalaže. Mi moramo dići glas protiv svega što prijeti da ugrozi prosperitet slobodne, demokratske, nezavisne, multikulturalne, građanske i evropske države Crne Gore, i suprotstaviti seklerikalno-nacionalističkom djelovanju i svakom širenju nacionalne i vjerske mržnje u Crnoj Gori”, dodaju.

Stoga smatraju da je jedino ispravno, u ovakvoj situaciji, odložiti popis, makar na godinu dana, ili bar do izbora stabilne Vlade, a eventualno i ne tražiti izjašnjavanje po pitanjima nacije vjere i jezika.

“Ta pitanja jesu značajna ali nijesu i neophodna, a izvjesno je da mogu dodatno uticati na podjele i nestabilnost u državi”, zaključuju iz SUBNOR-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SuperHik
09.10.2023-14:57 14:57

Drugovi partizani i prekaljeni borci protiv fašizma, popisi su se redovno sprovodili u vreme SFRJ i naše ljubičice bele, pa nije dolazilo do negativnih uticaj na građanski i multietnički sklad. Smrt fašizmu !