Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Predsjedništvo DPS-a odlučilo da uskrati podršku Abazovićevoj Vladi: Napuštena evropska agenda, ishitreno i neodgovorno zaključen ugovor sa SPC

Na danas održanoj sjednici Predsjedništva Demokratske partije socijalista, kojom je predsjedavao predsjednik partije Milo Đukanović, izraženo je žaljenje zbog promjene političkog kursa Vlade Crne Gore kojom je, suprotno političkom sporazumu o njenom formiranju, Vlada napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija i ishitreno, neodgovorno i bez konsultacija sa stručnom javnošću ušla u zaključivanje Ugovora sa SPC čime je nanijela neprocjenjivu štetu državnim interesima Crne Gore

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista odlučilo je na današnjoj sjednici da uskrati podršku manjinskoj Vladi, nakon što je u petak usvojen predlog takozvanog temeljnog ugovora između Crne Gore i Crkve Srbije.

Iz DPS-a su saopštili da je na današnjoj sjednici izraženo “žaljenje zbog promjene političkog kursa Vlade Crne Gore”, kao i da je Vlada napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija.

“Na danas održanoj sjednici Predsjedništva Demokratske partije socijalista, kojom je predsjedavao predsjednik partije Milo Đukanović, izraženo je žaljenje zbog promjene političkog kursa Vlade Crne Gore kojom je, suprotno političkom sporazumu o njenom formiranju, Vlada napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija i ishitreno, neodgovorno i bez konsultacija sa stručnom javnošću ušla u zaključivanje Ugovora sa SPC čime je nanijela neprocjenjivu štetu državnim interesima Crne Gore”, istakli su u saopštenju.

Takvom promjenom prioriteta od strane Vlade, ocjenjuju u DPS-u, propuštena je prilika da se obezbijedi snaženje konsenzusa građanske, proevropske politike, a umjesto toga, kako ističu, potpuno bespotrebno i autodestruktivno potencirane su stare podjele u Crnoj Gori čime je, smatraju u toj partiji, ozbiljno ugrožena iznenadno ukazana šansa da naša Crna Gora, kao država koja već dugo prednjači u procesu pregovora sa EU, u dogledno vrijeme postane i njena prva sljedeća članica.

“Uprkos ovakvom negativnom obrtu, Demokratska partija socijalista će, bez odlaganja, u Skupštini Crne Gore nastaviti komunikaciju sa svim parlamentarnim partijama u cilju dolaska do optimalnih rješenja u vezi sa pitanjima koja zahtijevaju širi politički konsenzus”, naglasili su u saopštenju.

Na sjednici je, navode, konstatovano da je Demokratska partija socijalista, nakon pada 42. Vlade Crne Gore, davanjem manjinske podrške u Skupštini “nastojala da obezbijedi pretpostavke za dostizanje kvalifikovane većine čime bi bilo omogućeno imenovanje na ključnim pozicijama u pravosuđu”.

”Na taj način Crna Gora bi dobila završna mjerila u poglavljima 23 i 24, i time, ističu, učinila izvjesnom svoju evropsku budućnost. U tom kontekstu, DPS je i u procesu pregovora i u toku rada Vlade, pokazivao maksimalnu širinu, kooperativnost i spremnost za postizanje kompromisa, upravo pretpostavljajući ključni strateški državni interes dnevnopolitičkim razlikama i razmiricama među konstituentima novoformirane parlamentarne većine”, saopšteno iz DPS-a.

Napominju da je ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom izglasan je bez javne rasprave.

“Ipak, Ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, izglasan bez prethodne javne rasprave, uz mnogobrojne manjkavosti koje su javno saopštene od stručne javnosti, predstavnika NVO sektora i brojnih političkih subjekata, a čija sadržina značajno ugrožava državne interese Crne Gore, pitanje je od najvišeg nacionalnog značaja, preko koga nemamo pravo da pređemo bez adekvatnog i jasnog političkog odgovora. Kako bismo izbjegli današnji scenario, više puta smo, tokom prethodne nedjelje upozoravali da se ovo pitanje ne može rješavati ishitreno, te da je bilo nužno uključivanje stručne i naučne javnosti, kako bi se u inkluzivnom procesu došlo do finalne sadržine teksta koji na adekvatan način štiti interese države Crne Gore”, ističu iz DPS-a.

Predsjedništvo je konstatovalo da, kako navedeni apeli nijesu urodili plodom, već je sasvim suprotno, iskazano “neshvatljivo odsustvo volje za sadržajnim dijalogom koje je u finalu rezultiralo Vladinim faktičkim napuštanjem evropskog kursa, nije ostavljen prostor za dalje pružanje podrške manjinskoj Vladi”.

“Zbog svega navedenog, Predsjedništvo je jednoglasno donijelo odluku da uskrati podršku 43. Vladi Crne Gore i ovlastilo Klub poslanika Demokratske partije socijalista da u toku naredne nedjelje preduzme adekvatne pravne radnje u Skupštini Crne Gore”, zaključili su u saopštenju.

Podsjetimo, trinaest ministara u Vladi Crne Gore je glasalo za predloženi nacrt Temeljnog ugovora sa SPC.

Pet ministara je izuzelo mišljenje – Raško Konjević, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović i ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović.

Sjednici Vlade nisu prisustvovale ministarka evropskih poslova Jovana Marović i ministarka kulture Maša Vlaović, dok je ministar javne uprave Maraš Dukaj izašao prije glasanja o temeljnom ugovoru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

15 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Husein
10.07.2022-15:34 15:34

AJJJJJJJJJJ SA SRECOM !!!!!!SRECNOOOOOOOOOO BILOOOOOOO HVALA DRAGOM BOGU DA GA NE GLEDAMO VISE RASIRENIH RUKU I PRIJETNJI PO SKUPSTINI  -!!SVI SU BOLJI OD URA-RAHMAN MORINA ( ADZIC )UH  SVI  IDEMO  U NIKSIC DA SA RADOSCU PROSLAVIMO 13 JUL  UZ IGRU I PJESMU  DPS-SVE VAM SRECNO I VESELO BOILO   KAD POCERASTE OVU ZLU MANJINSKU VLADU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Milena
10.07.2022-15:44 15:44

Bravo,stop lazavini i sluganstvu ,izdaji i prodaji drzave za klinike,stanove,garderobu,,

Walter
10.07.2022-17:26 17:26

Teža je bila Crnoj Gori Vlada Zdravka Krivokapića i evo dvije vlade Dritana Abazovića nego svi okupatori do sad.Više su zadužili “Oni pošteni” Crnu Goru za 2 godine nego “Oni kojim ništa ne dokazaže” za 30 godina.Dokazaše samo da osim zalutelih pojedinaca Crnogorci su ostali čestiti i oošteni narod.
A dokazaše i namjeru da im je bliža Velika Srbija i Povelika Albanija od Domovine

Rovca
10.07.2022-17:33 17:33

U Rovcima ste ga ugasili već dugo tako da nijeste predmet interesovanja.

Milena
10.07.2022-18:43 18:43
Reply to  Rovca

Opasna je to situacija,Rovca su svetski centar,ko tu nema podrsku ugasio ga je.

Nikola
11.07.2022-01:50 01:50
Reply to  Rovca

Ovo je oni što siluje ovce komšijama :))))))

Maja
10.07.2022-17:47 17:47

Rovca su jako vazna za svjetsku politiku.

RIR
10.07.2022-17:52 17:52

Sa JOKOM I DRITANOM niđe —
odluka ispravna ….

Neko tamo
10.07.2022-17:59 17:59

E sad me zanima oceli ovom minjičetu priskakati u pomoćuličarske partije četnički front na čelu sa vojvodom i pipunom i ljaljova gej partija manekena ili ce se ic na izbore

Al pokazalo se da je partija škrbavog miška kesedzije i debilnog gluoana željka goveda radila protiv crne gore a da je upute dobijala simpatičnog momka sa dugim ustima

Crnogorski blok se zna manjinske partije DPS SD SDP BS i albanske partije

Neko tamo
10.07.2022-18:01 18:01

Vrijeme je da četnički bradati majmuni u mantiji odgovaraju za sve sto su uradili u ove 2 godine dosta ih bozena jelusic suada zoronjic milos konatar i URA stitila ili 1 od njih 3 a URA kao partija
Za dritanku se zna da je vučićev

Vesna
10.07.2022-19:21 19:21

Citaste li smrdljivu kolumnu o govedje vesti dje izjednacavaju crnogorski patriotizam sa velikosrpskim zlocinima

Maja
10.07.2022-19:32 19:32

Obrisah guzicu vijestima umjesto toalet papirom i deinstalirah aplikaciju jer se one lazi nemogu citati

Rovca
10.07.2022-20:38 20:38

A ti si Maja vrlo važna I za lokalnu I svecku politiku.Pogotovo tvoji lakejski komentari.

MiloMilo
11.07.2022-00:05 00:05
Reply to  Rovca

Još kad bi ti rOVCA znao da pišeš bilo bi ,,sveCki”

21$
10.07.2022-22:02 22:02

Vijesti I mans ni rijeci o koruptivnoj klinici brace abazovic i partnerke ane brnabic pametnome dosta