Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Šćekić: Nadam se da ćemo do 1. januara vratiti stomatologe u škole; Abazović: U NPCG preko 100 hiljada posjetilaca više u odnosu na isti period 2022.

Vlada u tehničkom mandatu je održala sjednicu

Održana je sjednica Vlade Crne Gore.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je na današnjoj sjednici Vlade da je prioritet tog ministarstva vraćanje stomatologa u obrazovni sistem, što će, nada se, biti urađeno do 1. januara.

Govoreći o Prijedlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti sa Izvještajem o sprovedenoj javnoj raspravi, ministar zdravlja ističe da je jedna od novina Digitalno zdravstvo.

“Nama je potrebno uvezivanje. Mi nemamo kvalitetnu uvezanost u okviru zdravstvenog sistema, nemamo adekvatno praćenje podataka i stanja o pacijentima. Duh ovoga je da u svakom momentu možemo da imamo stanje i presjeku u zdravstvenom sistemu”, istakao je Šćekić.

Novina je, dodaje, i uspostavljanje nove komunikacione infrastrukture-telemedicine.

“Treća novina je uvođenje stomatološke zdravstvene zaštite, vraćanje u javno zdravstvo, preko školskog stomatologa djeci do 18 godina, nakon toga u okviru ovoga je obuhvaćena cijela populacija. Nama je prioritet i preventivna zdravstvena zaštita. U toku je tender za rekonstrukciju, adaptaciju i kupovinu opreme za 59 ordinacija na nivou Crne Gore u školama i par nekih u domovima zdravlja. To znači da su sredstva obezbijeđena kroz budžet za 2023. godinu, i da ćemo do kraja godine zatvoriti ovaj krug i nadam se 1. januara da ćemo imati stomatologiju i javno zdravstvo u školama”, kazao je Šćekić.

Sredstva koja se izdvajaju za privatne stomatološke ordinacije, sada će, kaže, biti usmjerena u javno zdravstvo.

“Stomatolozi u ovom trenutku nijesu u mogućnosti da sebi obezbijede specijalizaciju, te na tom nivou nemamo dječijih specijalizanata. Na ovaj načinm im omogućavamo da se dodatno specijalizuju”, navodi Šćekić.

Sljedeća stvar je, kaže, vraćanje medicine rada u javni sektor, čime će se obezbijediti adekvatna zdravstvena zaštita zaposlenih.

“Na ovaj način ćemo obezbijediti nove specijalizacije. Već smo preko 250 specijalizacija odobrili u ovoj godini, to je mnogo značajno za zdravstveni sistem”, kazao je Šćekić.

On je saopštio i da je predloženo da se dopunski rad zdravstvenih radnika ograniči, na način da je isti dozvoljen u ustanovi čiji je osnivač država, odnosno opština i u jednoj čiji je osnivač pravno odnosno fizičko lice.

“Prosto moramo da sačuvamo javno zdravstvo. Ne može jedan ljekar da ordinira u više ordinacija ako zadovolji onu potrebu koja je u javnom zdravstu. Ali smo stavili mogućnost da kad se segmenti iz javnog zdrastva završe i nema liste čekanja, da mogu u jednoj privatnoj ordinaciji obavljati dodatno zaposlenje”, kazao je Šćekić.

U Nacionalnim parkovima 100.000 posjetilaca više u odnosu na isti period prošle godine

Premijer Dritan Abazović kazao je da u Nacionalnim parkovima Crne Gore ima preko 100.000 posjetilaca više u odnosu na isti period prošle godine.

“Prihodi su 600.000 eura veći nego prošle, duplirani su”, kazao je Abazović.

Crna Gora želi da zajedno sa Sjevernom Makedonijom konkuriše za PayPal

Ministar javne uprave Maraš Dukaj kazao je da Crna Gora želi da zajedno sa Sjevernom Makedonijom konkuriše za PayPal, o čemu će sa zvaničnicima te zemlje razgovarati ubrzo kada ode u službenu posjetu.

“To je sugerisano iz PayPal-a, kad konkurišu dvije zemlje nadamo se da ćemo imati veće šanse da postanemo dio PayPal-a”, istakao je Dukaj.

Do samita Berlinskog procesa moći ćemo da kandidujemo nove projekte

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da su u susret samitu Berlinskog procesa koji treba da se održi u oktobru u Tirani, imali pripremni sastanak.

“Ima jako dobrih vijesti. Moći ćemo da kandidujemo projekte do samita i vjerovatno će biti i dodatnih fondova, radno smo ga nazvali IPA plus, koji će biti uslovljeni rješavanjem nekih unutrašnjih reformi unutar zemlje. Mislim da je to dobar pristup. Ukoliko se stvari koje se potenciraju riješe, automatski će moći da se se aktiviraju dodatna sredstva koja će zemlja moći da koristi. Zanimljivo je da su spremni da daju i kreditne linije koje bi podrazumijevale kamatne stope, što je dobro s obzirom da je novac trenutno jako skup na međunarodnom finansijskom tržištu”, kazao je Abazović.

Govoreći o Prijedlogu odluke o broju studenata za upis u prvu godinu master studija na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost za studijsku 2023/2024. godinu koji se finansiraju iz Budžeta Crne Gore, ministar prosvjete Miomir Vojinović ističe da ove godine broj studenata za upis na prvu godinu master studija UCG iznosi 1.760 studenata, što je 105 studenata manje u odnosu na prošlu godinu.

U prvu godinu master studija na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost biće upisano 30 studenata.

Na Vladi je istaknuta potreba o osnivanju Olimpijske kuće i izgradnje olimpijskog parka u Podgorici.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve