Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Milović i Šuković razmijenili teške optužbe; Novović: Šef SPO za sada ima moju podršku

Ministar pravde Andrej Milović rekao je da je SDT-u predao informaciju o vezama šefa Specijalnog policijskog odeljenja Predraga Šukovića sa organizovanim kriminalnom grupom iz Budve protiv koje SDT vodi postupak sa dokazima, ugovorima i izvještajima. Kazao je da je stan koji vrijedi 120.000 Šuković, preko njemu bliskih lica, platio u gotovini 60.000 eura i da ga je kasnije preprodao za mnogo veću cijenu. Šuković je, odgovarajući Miloviću, rekao da sva njegova imovina, potiče od nasledstva supruge. Šuković je kazao je SPO posljednjih mjeseci pod svakakvim napadima i da njemu ne smetaju napadi na njega i da ga ne dotiču.

Optužbe za veze sa kriminalom i bezbjednosno interesantnim licima obilježile su današnji otvoreni dio maratonske sjednice skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu. Danas su na sjednici Odbora saslušavani ministar pravde Andrej Milović, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i šef Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predrag Šuković. 

Uz međusobne optužbe, o povezanosti sa osobama iz kriminalnog miljea govorili su Milović i Šuković. Iako su tema sjednice bile potencijalne zloupotrebe u SPO u slučaju afere Do Kvon i drugih aktuelnih bezbjednosnih pitanja, to je bilo po strani u odnosu na ono što se moglo čuti o sumnjivim stambenim transakcijama, druženju sa bezbjednosno interesantnim licima, švercu droge, a pokazane su i slike. Milović je ponovio da je sve dokaze već predao SDT.

Ministar pravde Andrej Milović rekao je da je SDT-u predo informaciju o vezama šefa Specijalnog policijskog odeljenja Predraga Šukovića sa organizovanim kriminalnom grupom iz Budve protiv koju SDT vodi postupak sa dokazima, ugovorima i izvještajima.

”Takođe sam predao i spise predmeta za predmet Čamgoz Binali izrućenje da bi SDT moglo da ztvrdi jesam li ja šta uradio protivzakonito ili nisam”. rekao je Milović.

Rekao je da je saslušan i u predmetu Do Kvon, i da je sve što je bilo u zapisniku iznio u SDT.

Milović je na početku sjednice tražio da kompletna sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu bude otvorena za javnost, nakon što je predsjednik Odbora Miodrag Laković prethodno predložio da dio sjednice bude otvoren, a dio zatvoren za javnost.

TOK SJEDNICE

Laković: Policajci treba da se uzdrže od davanja podataka političarima

Predsjednik Odbora Miodrag Laković je podsjetio da su kriminalne strukture prije više od deceniju počele sa trgovinom drogom na relaciji Latinska Amerika-Evropa, i da su kriminalom stečen novac ubacili u Crnu Goru, u korupciju, pranje novca, šverc i povezivanje raznih kriminalnih interesa.

On je kazao da sa Veselinom Veljovićem nije imao nikakve privatne relacije, već isključivo profesionalni kontakt, na sastancima u policiji. Tvrdi da mu Veljović nije dao kredit i pomoć, već je, kako tvrdi, stambeni kredit riješio 2006. godine, kreditom na 20 godina.

“To je sve lako provjeriti”, rekao je Laković.

On navodi da je Dritana Abazovića upozorio još prije tri godine, tada kao potpredsjednika Vlade, da su neka kadrovska rješenja u sektoru bezbjednosti plod raznih kompromisa i dogovora a nemaju veze sa profesionalnim postignućima. O tome je, kazao je, infomisao i Filipa Adžića, prenio je RTCG.

“Mejl koji sam mu poslao objaviću, da se javnost upozna. Pošto nijesam u 42. Vladi mogao da se izborim za profesionalne standarde u kadrovskoj politici i upravljanju resursima, u novembru 2021. godine podnio sam ostavku”, rekao je Laković.

On je upitao Šukovića zašto je u ugostiteljskim objektima sa Abazovićem, tada premijerom, govorio o kadrovskoj politici u policiji. On je rekao da policajci treba da se uzdrže od davanja podataka političarima i da se u oblasti bezbjednosti mora voditi računa o reputaciji službe.

“Ovo je problematično ne samo po osnovu podnošenja tužbi od strane službenika policije, nego i dodatno komplikuje položaj onih kolega koji rade na veoma kompleksnim i složenim poslovima”, naveo je Laković.

Šuković za sada ima podršku Novovića 

Na pitanje poslanika Vladislava Bojovića iz ZBCG da li Šuković ima njegovu podršku, Novović je rekao da zasad ima.

“To pokazuju i rezultati. Podnijete su neke krivične prijave, sve smo vidjeli. Ako se dokaže da je neko nezakonito postupao, to povjerenje se gubi. Priznanje u Vašingtonu je i priznanje Šukoviću i određenom broju specijalnih tužilaca”, kazao je Novović.

On je poručio da se povjerenje gubi ako se dokaže da je bilo nezakonitog postupanja.

Bojović je kazao da ako je Šuković uradio to što kaže Milović, treba krivično da odgovara, a ako je nepravedno napadnut, Milović treba da snosi konsekvence.

Novović je naglasio da se sve što je pomenuo već ispituje ali da o tome ne može ništa reći ni na otvorenoj ni na zatvorenoj sjednici.

Laković: Terzić je morao da informiše tužilaštvo o pozivu Milovića

Šuković je rekao da su informacije koje su se pojavile na jednom portalu, a tiču se nalaženja neke količine droge u njegovom sefu, zlonamjerno plasirane. On je kazao da je Milović zvao ljude da se dalje u medijima širi ta priča.

“To je bilo pitanje policijske taktike, lažna je otišla u kanal, prava u sef kriminalističke policije. Načelnik je tada bio Slaviša Šćekić, sve može da se lako provjeri”, rekao je Šuković.

Laković je prokomentarisao da je kontrolisana isporuka zakonom precizirana 2005. godine, a taj se incident, prema izvještajima, dogodio 2001. godine.

Milović je rekao da je zbog tog incidenta Šuković bio udaljen iz policije.

Pižurica je kazao da bi volio šef policijskog tima “moje države nije imao kontakte sa osobama iz kriminalnog miljea koji su kasnije uhapšeni”. Šuković je rekao da je sve urađeno po procedurama i da ostaje na raspolaganju da se sve provjeri

Pižurica razočaran

Poslanik PES-a Miloš Pižurica je kazao da ga je razočaralo stanje u sektoru bezbjednosti.

“Čuli smo razne konekcije, optužbe”, dodao je on.

Šef SPO-a Šuković je rekao da nije ranije smijenjen zbog nedostatka rezultata, nego zbog mojkovačke fabrike

Pižurica je pitao Šukovića da li poznaje Sašu Jokića i da li je zvanično kum sa njim, a on je odgovorio da ga poznaje, da nije kum sa njim i da ga nije vidio tri godine.

O postavljenju

Šuković je negirao da je njegovo postavljenje prije više od deset godina na mjesto šefa odsjeka policije za organizovani kriminal, sprovedeni po preporuci Zorana Lazovića, dugogodišnjeg policijskog funkcionera.

“Predlog je bio od (tadašnjeg direktora policije) Božidara Vuksanovića, provjerio sam, Lazović je tada bio savjetnik direktora ANB-a, tako da mislim da to dovoljno govori o svemu”, rekao je Šuković.

Ministar Milović je naveo da prethodno da veze Lazovića i klana iz Granda ne treba da dokazuje.

Ko je dobio azil i državljanstvo

Odgovarajući na pitanje ko je dobio azil i državljanstvo, ministar Milović je rekao da je izvjesni Ramaj povezan sa Oslobodilačkom vojskom Kosova (OVK), a koji investira u Budvi, dobio crnogorsko državljanstvo, kao i brat Nasera Keljmendija.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Adžić je rekao da kad se govori o dobijanju azila, azil o kome Milović priča je potpisao čovjek iz njegove partije.

“Poenta je da li je neko uzeo pare za to”, rekao je Milović.

Zirojević: Interesantna komunikacije Šukovića i Božovića 

“Meni je interesantna informacija povodom komunikacije Šukovića i Mila Božovića i polazim iz pretpostavke da ukoliko hoću da pitam nešto Šukovića da bismo koristili mobilni telefon Interesantan mi je taj njihov način komunikacije”, kazao je poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

Naglasio je da mu to budi sumnju da je to rađeno ciljano jer su sumnjali da se Božović nalazi pod mjerama tajnog nadzora.

“Ne tvrdim tako ali tražim odgovor na ovo pitanje. Da li je komunikacija putem plave sveske bila zbog toga što ste sumnjali da se Božović nalazi pod mjerama tajnog nadzora pa su se izbjegavali drugi načini komunikacije”, upitao je Zirojević Šukovića.

Vučurović: Novović mogao da uradi više

Poslanik ZBCG Jovan Vučurović je kazao da je Novović mogao da uradi više.

On tvrdi da je hapšenje predsjednika Opštine Budva Mila Božovića bilo politički motivisano i i da iza toga stoji strani uticaj.

“Moja poruka je da se prekine sa progonom protiv njega i njegove familije. Smatram da se radi o nevinom čovjeku”, istakao je Vučurović.

On je pitao Novovića je da li je formiran predmet na osnovu SKY prepiski da se Milu Đukanoviću daju pare na ruke.

Novović je rekao da je jedan pasus u optužnici protiv Veselina Veljovića posvećen tom dijelu i da je dat odgovor na to pitanje.

Istakao je da imaju u posjedu desetine miliona poruka ali da nemaju mogućnost da to analiziraju u kratkom periodu.

GST je saopštio da nije tačno da radi za interese bilo koje druge države.

Vučurović je na to kazao da izražava sumnju.

“Vaše pravo je da sumnjate a ja vam kažem onako kako jeste”, rekao je Novović.

Bogdanović: Afera Do Kvon sastoji od “dobro upakovanog ničega”

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović je ocijenio da se afera Do Kvon sastoji od “dobro upakovanog ničega” kad je u pitanju upletenost premijera u sumnjive radnje, koliko je do sada poznato.

On je istakao da su Novović i Šuković stavljali lisice na ruke ljudima koje drugi nisu smjeli ni pogledati.

“Svako nije smio i još gore, svako nije htio”, rekao je Bogdanović.

On je dodao da je za to da se Odbor bavi provjerenim informacijama, a ne insinuacijama.

“Do istine danas nismo došli. Raspravljamo o “plavoj svesci” čija autentičnost nije dokazana”,  naglasio je Bogdanović.

Šuković: SPO ne može da sprovodi hapšenja, a da ja za to ne znam 

Šuković je Miloviću rekao da situacija sa vozilom nije njegov jedini kontakt sa licima koja su padala na marihuanu, “a imate i bliske veze za nekim drugima”.

“I dok ovdje sjedim, dobijam poruke. SPO ne može da sprovodi hapšenja, a da ja za to ne znam. Vi se družite sa telogom iz bezbjednosnih službi, imate problem baš sa talogom jer ti su ljudi s nekim razlogom skrajnuti”, istakao je Šuković.

Novović je demantovao tvrdnje Milovića.

“To što tvrdi Milović apsolutno nije tačno, Predrag Šuković je upoznat sa svim hapšenjima koje naredi SDT i isključivo sa njim se obavlja sastanak i on pravi dalji plan akcije”, poručio je Novović.

Šuković je istakao da je slučaju hapšenja svog kuma bio isljučen sa predmeta.

“Nadam se da to dokazuje našu profesionalnost”, naglasio je šef SPO.

Milović je priznao da je iznio netačan podatak.

“Što se tiče mojih veza sa OKG, mogu da idem na poligraf. Kada pominjete lice sa marihuanom, riječ je o rođaku moje supruge, koji je pao u Mađarskoj i nemam nijedan razlog da krijem ništa. Kada je odslužio kaznu, sa suprugom i taštom sam pošao u Mađarsku po njega”, kazao je on.

Milović: Na zatvorenom dijelu sjednice mogu da govorim o vezama Adžića sa bezbjednosno interesantnim licima, kod koga je živio u Kotoru, što je sve radio

“Na zatvorenom dijelu sjednice mogu da govorim o vezama određenih lica i pokažem fotografije Filipa Adžića sa bezbjednosno interesantnim licima iz kriminalnog klana i tiče se njegovog života u Kotoru – sa kim je sve bio povezan, kod koga je živio i što je radio”, saopštio je ministar Milović.

Saopštio je da bi fotografije sa bezbjednosno interesantnim licima i sa privatnih slavlja pokazao isključivo u zatvorenoj varijanti kako bi se vidjelo sa kim je sve Adžić povezan, što je radio i čime se bavio kad je živio u Kotoru.

Adžić je pitao zašto bi to bilo na zatvorenom dijelu, a Milović je pojasnio da su osobe sa kojim ima veze i kod kojih je boravio vrlo opasne i članovi tada jedinstvenog klana koji je tada bio nepodijeljen.

“Te stvari ne mogu da govorim zbog kompromitacije moguće istrage ako ih ima u SKY predmetima. To su vrlo opasna lica, ne želim javno da im imena spominjem, postoji gluva soba. Nek se organi bave njima”, poručio je Milović.

Milović: Stalno se nešto kreira na bazi poluistina

Novović je pojasnio da je zamolnica u vezi vozila sa drogom stigla od nadležnog tužilaštva BiH, te da je SDT u svojstvu svjedoka sasušalo Andreja Milovića.

Milović je pojasnio da je nakon toga bez problema ulazio u BiH. Dodao je i da u tom trenutku nije imao moć da nešto briše.

“Stalno se nešto kreira na bazi poluistina. Predajte Tužilaštvu, pa da vidimo”, poručio je ministar.

Adžić: Milović zloupotrijebio situaciju

Adžić je istakao da mu je žao što je Milović zloupotrijebio situaciju, te da Šuković ima mnogo informacija.

“Fokus sa sebe želite da prebacite na ljude koji nemaju veze ni kontakta sa kriminalnim organizacija. Sva javnost je vidjela da ste pucali u prazno, pokušaliste podmetanjima da diskreditujete šefa SPO. Upravo ste Vi diskreditovani”, dodao je on.

Potpredsjednik Odbora istakao je da je Miloviću “danas sve palo u vodu”, te da je on kao ministar odrbane mora izaći sa ozbiljnošću.

Adžić: Vrlo je jasno da je mafija uspjela ono što je bio njen ključni zadatak

Potpredsjednik Odbora i bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić pitao je Novovića da li smatra da sve što radi ministar pravde doprinosi radu SPO.

“Smatram da nije iznio ništa što može potkrijepiti činjenicama. To da ste Vi nedostojni da obavljate tu funkciju potkrijepićemo dokazima. Vrlo je jasno da je mafija uspjela ono što je bio njen ključni zadatak – da fokus prebavi na neke ljude koji su javne funkcije obnašali tek nekoliko mjeseci”, kazao je Adžić.

Milović je uspio, dodao je Adžić, da unese pometnju u SPO, unizi MUP i Ministarstvo pravde, te zakomplikuje odnos između Šukovića i Novovića.

“Uradili ste najveći prekršaj u advokaturi i imam dopis Advokatskoj komori, od advokatske kancelarije Jovović-Mugoša-Vuković, nekadašnjeg poslodavca Milovića, u kojem traži da se Milović iskjuči iz komore jer je ugrozi interese klijenta te kancelarije jer je u ime i za potrebe suprotne stranke pisao i predavao podneske nadležnom sudu. A ja sam, gospodine Miloviću, dobio i Vaše pisano priznanje u kojem navodite da ste ovaj prekršaj počinili iz ličnih animoziteta”, rekao je Adžić na Odboru.

Takođe, rekao je da je Milović na današnjoj sjednici iznio više netačnih informacija.

Knežević: Miloviću, više ne možete biti ministar pravde ako ne bude tačno što je rekao za Abazovića i Šukovića

Knežević je rekao Miloviću da više ne može biti ministar pravde ako ne bude tačno što je rekao za Abazovića i Šukovića.

“Ali, ako je to tačno, Abazoviću treba skinuti imunitet, i gospodin Šuković takođe treba da bude uhapšen. iskoristite sav institucionalni uticaj da ne izručite Do Kvona dok se ovaj postupak ne završi ovdje. Ako je to tačno, ovdje mora da odgovara, pa neka mu se onda tamo sudi. Od maja nemamo nikakav epilog”, dodao je predsjednik DNP-a.

Milović ističe da, što se njega tiče, kompletna sjednica može da bude otvorena za javnost.

“Što se mene tiče nema ništa da krijemo, potpuno otvorena sjednica”, istakao je Milović.

Knežević o “plavoj svesci”

Na temu Plave sveske Milan Knežević je kazao da tu nije vidio ništa spektakularno.

“Ta plava sveska je trebalo da bude pokazatelj da Milo Božović ne može da odgovara po optužnici po kojoj piše da je njegov naum 2019. bio da preuzme Odbor za bezbjednost i postane njegov član. Taj dio optužnice je neodrži i gospodine Miloviću, mene plaši to što ste rekli da će se potvrditi optužnica na Višem sudu”, istakao je predsjednik DNP-a na Odboru za bezbjednost.

Stvara se, dodao je, narativ koji je koristio bivši specijali tužilac Milivoje Katnić – “prvo ću da te uhapsim, a onda ću da prikupljam dokaze protiv tebe”.

Poslanik Demokratske narodne partije Milan Knežević ne očekuje filtraciju tema, posebno imaju u vidu informacije koje su saopštene na prošlom odboru.

“Ako neko misli da će sad sve ovo da nam se uokviri, da pričamo samo o Do Kvonu, da li dobija korejsku hranu u Spužu, hoće li biti ekstradicije ili ne, onda ovaj Odbor nema smisla i podržavam Milovića da sjednica bude otvorena za javnost. Ovdje se otvorila bezbjednosna Pandorina kutija i ne možemo završiti ni završiti sa Do Kvonom”, poručio je Knežević.

Stan koji vrijedi 120.000 Šuković platio kešom 60.000 eura

Milović je saopštio da za sve o čemu govori postoje pisani tragovi u Upravi policije, Tužilaštvu, Agenciji za nacionalnu bezbjednost…

“Predrag Šuković je preko sebi bliskog lica, člana porodice, izvršio kupoprodaju nepokretnosti od privrednog društva i kupio stan od 58 kvadrata u zgradi gdje je metar kvadratni preko 2000 eura za 60.000 eura, to stoji u notarskom zapisu. Stan koji vrijedi 120.000 plaćen je u gotovini 60.000 eura. U ASK je naveo da se radi o razmjeni. Podatak iznesen u izvještaju ASK-a je lažiran. Nakon dvije godine taj isti stan Šuković prodaje ruskom državljaninu za 140.000 eura za gotovinu, a sat vremena kasnije kupuje stan od prvobitnog pravnog lica 98 kvadrata po cijeni od 135.000 eura za keš”, istakao je Milović.

U evidenciji carine, kaže Milović, ne postoje dokazi da je ruski državljanin unio taj keš u državu.

Andrej Milović

“Pitanje je odakle je novac i da li se radi o pranju novca”, pitao je ministar.

Tvrdi da je pravno lice koje je Šukoviću prodalo stanove ispod tržišne vrijednosti lice koje se vezuje za organizovanu kriminalnu grupu iz Budve.

“Keš kojim je plaćan stan potiče od grupe koja se goni od strane SDT-a i kumova Šukovića”, naveo je Milović, podsjećajući da je Šukovićev kum Milo Božović.

Milović navodi da je poreski inspektor ranije započeo provjeru, otkrio poreske utaje i elemente krivičnog djela pravnog lica koje je prodalo stanove Šukoviću, te da je istraga zaustavljena nakon što je to lice spise predalo Tužilaštvu, te da je nakon toga iz Budve prebačen u Podgoricu, bivajući spriječen da nastavi istrage o ovom pravnom licu. Trenutno se, dodaje, predmet nalazi kod tužiteljke u Kotoru.

“Ostaje nejasno zašto su lažirani izvještaji ASK-u i zašto načelnik SPO za stan kupljen naknadno kao osnov sticanja navodi razmjenu”, dodao je Milović, poručujući da će SDT-u dostaviti nove dokaze krivičnih djela SPO-a.

Šuković: Sve sam uredno prijavio 

Šuković je, odgovarajući Miloviću, rekao da sva njegova imovina, potiče od nasledstva moje supruge.

”A vi izvolite dalje ima li ikakve zloupotrebe od strane mene. Jesam li ja sve uredno prijavio, jesam. Sad je tužilaštvo u prilici da sasluđa lica, je li dao Bog da ste te podnijeli prijavu SDT, sad neka SDT utvrdi je li tačno to što pričate”, odgovorio je Šuković.

Predrag Šuković

Milan Knežević je pitao Milovića, je li to sve što ima da iznese na Odboru.

”Ja nisam ovdje došao da slušam o notarima, je li stan imao hoblovan parket, je li stan imao sklopku u hodniku. Dajte mi informacije da li su Predrag Šuković i Dritan Abazović planirali hapšenje Milojka Spajića, ovdje smo se okupili da čujemo ko je prebacio Do Kvona do Srbije, rekli ste da imaju živi svjedoci”, rekao je Knežević.

Šuković je kazao je SPO posljednjih mjeseci pod svakakvim napadima i da njemu ne smetaju napadi na njega i da ga ne dotiču.

”Ako misle da će napadima na mene poremetirti borbu protiv kriminala taj se prevario. Smetaju li nam napadi za rad, ne smetaju. Dešavalo mi se da gledam Milovića kako daje intervju đe pominje mene, ali mene to pogađa kao da priča o Zelenskom”, rekao je Šuković.

Šuković je kazao da su sada napadi višeslojni i napadaju se ljudi iz SPO-a koji vode najsloženije i najsuptilnije predmete.

”To više neće moći. Ja sam tu da ih zaštitim”,  poručio je.

Rekao je da napadi na njega u slučaju Do Kvona, počinju od kada je sa tadašnjim premijerom Abazovićem sjeo u jedan kafić.

”Čovjeka sam izmolio da dođe da se vidimo zbog kadrovskih problema u UP. Nećemo pitati šta je i kako je ali tražio sam podršku oko tih stvari ali niko nije pomenuo ni Do Kvona ni Milojka Spajića”, rekao je Šuković.

Kazao je da je Andrej Milović bio paparaco koji je slikao njega i premijera.

”Taj razgovor od pola satra je snimio Andrej Milović, on je bio papraco, ali ja nisam sjeo sa šefom OKG, kao on (Milović). Sad je problem što sam sjeo sa premijerom  i onda sam predstaavljen da sam ja kreirao aferu Do Kvon. To traje mjesecima. Dajte mi te dokaze da sam učestvovao u Aferi Do Kvon”, dodao je Šuković.

Šuković: Božovića znam preko 20 godina, Perović mi je kum 

Rukovodilac SPO Predrag Šuković rekao je da poznaje Mila Božovića preko 20 godina, dodajući da nije imao pristup nikakvim informacijama deset godina.

”Znači od 2013. godine, od kad sam bio načelnik Odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju u Upravi policije, vi se sjećate čuvenih mojkovačkih cigara, pa onda pucanje na mene u centru Podgorice, pa onda po nalogu Vrha službe raspoređivanja u Graničnoj policiji Uprave policije”, rekao je on.

Istakao je da je jedino imao podatke o broju migranata koji se kretao na granicama Crne Gore.

”A to nije tajan podatak i to na insinuacije Veselina Veljovića, sam sklonjen iz kriminalističke policije, posle afere sa mojkovačkim cigarama. Precizan sam bio. Radovan Perović je moj kum. Evo da vam preciziram, imam ih devet, ovaj mi je najbliži što je uhapšen”,odgovorio je Šuković na pitanje Živkovića.

On je naglasio da je SPO dokazao da je zakon jednak za sve.

”Pa i kad se odnosi na moga kuma i na Mila Božovića. I tako će se odnositi na svakoga ko dođe u situaciju da ga SDT i SPO procesuira. Zašto sam napustio ANB? Da budem krajnje precizan, nisam ga napustio nego sam napredovao. Tada je nekoliko ljudi iz tadašnje Službe državne bezbjednosti preraspoređeno na radna mjesta u Upravu policije tadašnje, tako se zvala, i to na rukovodeća mjesta. I ja sam zajedno sa nekim i zvučnim imenima od mene preraspoređen u sektor u Upravu kriminalističke policije”,precizirao je Šuković.

Šuković je rekao da ima materijalne dokaze da se pokušava infiltrirati u njegovo odeljenje.

”Ima ljudi kojima je danima počinjala komunikacija sa time šta ima u SPO, može li se ući. Informacije iz SPO nisu izlazile napolje”, rekao je Šuković.

Laković je pitao Šukovića, da li je na bazi skaj aplikacija preuzeli službene radnje, koja je došla 2022. godine ili su prije toga psotojali operativni podaci u odnosu na uhapšena lica.

Šuković je pitao Lakovića, zašto ih on kao šef odsjeka za borbu protiv droge, nije uhapsio.

”Vi ste bili šef droga, što ih niste uhapsili. Nisam ja mogao da imam te podatke. Da se držimo svoga, kad sam dobio podatke da se bave tim, oni su procesuirani, ako ste imali podatke što ih niste uhapsili”, pitao je Laković.

”Kako sam ja, u sektoru granične policije, mogao da raspolažem podacima”, pitao je Šuković.

Živković je rekao, da je Šuković imao sve obavještajne podatke, što, kako je rekao, dokazuje i plava sveska.

”Vi u plavoj svesci navodite značajne informacije iz ANB. Po podacima iz plave sveske, vi znate sve u ANB, i pominjete da je predsjednik Odbora, Laković dobio od Veljovića 15.000 eura. Ako je ovo vaš rukopis, i ako je ovo tačno. Nisam vas ja optužio, ja imam pravo da ovo kvalifikujem na drugačiji način ali neću nego kvalifikujem onako kako je Milo Božović dostavio medijima”, rekao je Živković.

Živković je predložio da Odbor sasluša direktora ANB o operativnim podacima o vezama između Mila Božovića, Radovana Perovića i Predraga Šukovića.

Žiković je rekao da Šukovića niko nije optužio za ono što je u plavoj svesci, već njegov drug i prijatelj, Milo Božović.

Šuković: Više mjeseci traju napadi od strane Milovića

Šuković je kazao da više mjeseci traju napadi na njega od Milovića, ali te podatke ne posjeduju kao šef SPO-a, već odranije iz kriminalsitičkog odjeljenja. Kazao je da zbog procedure ne može da iznese podatke.

Rekao je da postoji razlog zašto ga Milović napada. Podsjetio je na slučaj šverca narkotika u BiH kom prilikom je pretreseno vozilo Andreja Milovića “reno laguna”.

Šuković je pitao da li je neko prozvao Andreja Milovića zbog ovoga.

“Sumnja ostaje sljedeća, ovo je vozilo Andreja Milovića nafilovano drogom… Nigdje nije saslušan zbog ovoga, niti je ko znao ovo. Čovjek je saslušan i sumnja je gdje je punomoćje ako si prodao auto? To neka utvrdi tužilaštvo”.

“U septembru je Milović pozvao (tadašnjeg šefa policije Nikolu) Terzića i tražio da se djevojka, BIL lice skine sa spiska zabrane ulaska u Srbiju. Odgovorio sam da to preko mene neće završavati niko. Vlada se tada formira i on kaže ‘kad ja dođem, taj više neće biti u bezbjednosnom sektoru'”, rekao je Šuković.

Kazao je da ovo nisu jedini kontakti Milovića sa OKG i da će na zatvorenom dijelu sjednice iznijeti više informacija.

“Jedno od njih je M.M. koja je njegova djevojka, inače bezbjednosno interesantno lice, inače u vezi je bila sa jednim od šefova organizovanih kriminalnih grupa najjačim na ovim prostorima. U septembru Milović poziva Nikolu Terzića i traži od njega da se to lice skine sa zabrane ulaska u Srbiju, koja ima podeblji dosije konatakata. Terzić mene poziva i saopštava da je to Milović tražio. Nadam se da mu je saopšteno ono što sam tada kazao direktoru UP-to preko mene neće završavati niko”, istakao je Šuković.

Zatim je pokazao fotografije sa društvenih mreža, na kojima je Milović u društvu osoba sa optužnica SDT-a.

Milović: Šuković namjerno kreira aferu

Milović je rekao da je u slučaju vozila koje pominje Šuković, dokazao da nije u posjedu niti njegovog tasta na kojeg se vodilo. To, kako tvrdi, Šuković namjerno kreira aferu.

“Ne mogu da odgovaram za to što neko treće lice napravi krivično djelo vozilom koje se vodilo na moje ime, a tast ga nekome prodao. To vozilo je odjavljeno”.

Na navode o partnerki koja je BIL, Milović je kazao da mu je degutantno da o tome priča.

Kazao je da je Šuković pokazao fotografije Gige Popovića iz diskoteke Omnia. Tvrdi da je tu sjedio sa pripadnicima SPO-a, a taj čovjek je “sjedio u separeu sa vlasnikom privrednog društva od kojeg je Šuković kupio stan”.

“Moje veze sa OKG nijesu kao Vaše”, rekao je Milović.

Govoreći o turskom državljaninu Binaliju Camgozu, rekao je da je donio 30 slučajeva Evropskog suda gdje su se pozvali na evropsku konvenciju, kao što je on u slučaju Camgoza.

Abazović: Milović napadom na Šukovića želi da sruši Novovića

Kada je u pitanju slučaj turskog državljanina Binali Čamgoza, ministar pravde Andrej Milović je kazao da je odluka o izručenju diskreciono pravo ministra pravde, dok poslanik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović sumnja na korupciju.

“Jedini čovjek koji je teortestki mogao da pomogne Binaliju ste vi”, poručio je Abazović Miloviću.

On je optužio Milovića da napadom na šefa specijalnog policijskog tima Predraga Šukovića želi smjenu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

“Vi blatite Šukovića i Novovića. Preko napada Šukovića želite da srušite Novovića”, istakao je Abazović.

On je optužio Milovića da je pion u rukama mafije koja želi da se vrati u Crnu Goru na velika vrata.

Tvrdi da nikada nije imao ništa sa aferom Do Kvona, već to ima premijer Milojko Spajić.

“Zašto ne prijavi kolika je vrijednost njegovih kripto valuta. Ovo je uplatnica od 400.000 eura koju kao kauciju uplaćuju dva čovjeka Branka Anđelića i poslanika PES-a Dragovića. Poslanici PES-a hoće da stvari koje imaju veze sa njima podmeću drugima”, kazao je Abazović.

Otvorena ili zatvorena sjednica

Na dnevnom redu današnje sjednice Odbora je kontrolno saslušanje ministra pravde Andreja Milovića, rukovodioca Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića o potencijalnim zloupotrebama u Specijalnom policijskom odjeljenju povodom preduzimanja službenih radnji u vezi južnokorejskog državljanina Do Kvona i drugih aktuelnih bezbjednosnih pitanja.

Milović je na početku sjednice tražio da kompletna sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu bude otvorena za javnost, nakon što je predsjednik Odbora Miodrag Laković prethodno predložio da dio sjednice bude otvoren, a dio zatvoren za javnost.

Milović tvrdi da nema šta da krije, te pozvao da sjednica bude otvorena. Ipak, na kraju je izglasano da prvi dio sjednice bude otvoren za javnost, dok će drugi dio biti zatvoren.

Specijalni državni tužilac Vladimir Novović ukazao je na početku sjednice, da je tema sjednice previše široko postavljena, te kazao da će moći da odgovara samo na pitanja koja se tiču konkretne teme.

”Tema sjednice je o potencijalnim zloupotrebama u Specijalnom policijskom odjeljenju povodom preduzimanja službenih radnji u vezi južnokorejskog državljanina Do Kvon, i ovo je jedina tema na koju sam se spremio, druga bezbjednosna pitanja ja nisam pripremlje, jer to nije navedeno u odluci i pozivu”, rekao je Novović.

Poslanik Milan Knežević rekao je da ne mogu da budu fokusirani samo na Do Kvona, već da Odbor treba da se bavi i drugim bezbjednosnim pitanjima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
09.02.2024-11:08 11:08

…Milovic -pravi čovijek na pravo mjesto !
/sa njim ispunjava se sigurno poglavlje 23 ,24 /