Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Potpredsjednik parlamenta biće iz Nove, predsjednik Administrativnog odbora iz DF-a

Parlament je u prethodnom sazivu imao dva potpredsjednika – Branimira Gvozdenovića iz DPS-a i Gencija Nimanbegua iz Force. Opozicija nije kandidovala svog predstavnika, pa je treće mjesto bilo upražnjeno

Kandidat za potpredsjednika Skupštine iz parlamentarne većine biće poslanik Nove srpske demokratije, dok će predsjednik Administrativnog odbora biti predstavnik kluba Demokratski front – NSD, DNP, PCG i RP – rečeno je nezvanično Pobjedi iz nove većine.

Kako saznaje ovaj list, još nijesu dogovorena personalna rješenja za ta mjesta.

“O tome ćemo razgovarati na sjednici kluba kada se zakaže nastavak konstitutivne sjednice parlamenta”, kazao je izvor Pobjede.

Parlament je u prethodnom sazivu imao dva potpredsjednika – Branimira Gvozdenovića iz DPS-a i Gencija Nimanbegua iz Force. Opozicija nije kandidovala svog predstavnika, pa je treće mjesto bilo upražnjeno.

Skupština, prema članu 18 Poslovnika, ima više potpredsjednika.

Njihov broj, na prijedlog predsjednika Skupštine, utvrđuje se prilikom njihovog izbora. Jedan potpredsjednik bira se iz opozicije, na njihov prijedlog.

Najmanje deset poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsjednika Skupštine, ali najviše do broja koji se bira.

Prijedlog se podnosi predsjedniku Skupštine u pisanoj formi. Potpredsjednik Skupštine bira se tajnim glasanjem, na način što poslanik zaokružuje redni broj ispred imena kandidata za koga glasa i to samo za onoliko kandidata koliko se bira potpredsjednika iz parlamentarne većine, odnosno opozicije.

Administrativni odbor takođe se bira na konstitutivnoj sjednici Skupštine.

To nije učinjeno 23. septembra, kada je počela konstitutivna sjednica, jer nijesu bili formirani poslanički klubovi koji bi predložili kandidate za predsjednika i članove tog tijela.

Nastavak konstitutivne sjednice još nije zakazan, a u međuvremenu su formirani svi poslanički klubovi.

U novom sazivu ima osam klubova – Demokratski front – NSD, DNP, PCG i RP, zatim DPS, PZP, SNP, „Crno na bijelo“, Demokrate-Demos – „Mir je naša nacija“, SDP – Albanska koalicija „Jednoglasno“ i Socijaldemokrate.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve