Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Potpisan sporazum o formiranju Ženskog kluba; Popović: Zajedničkim naporima postići stvarne promjene

Izrazivši zadovoljstvo zbog ponovnog formiranja Ženskog kluba potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović je istakla da se sa današnjeg događaja šalje snažna poruka da se neće zaustaviti borba za pravdu, ravnopravnost i dostojanstvo žena, poruka o potrebi za rodnom ravnopravnošću, jačanju položaja žena i zajedničkoj borbi protiv nasilja nad ženama i djecom

Poslanice u Skupštini Crne Gore potpisale su danas Sporazum o formiranju Ženskog kluba 28. saziva.

Tim povodom, upriličena je svečanost koju je otvorio predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Iz Skupštine su naveli da Mandić je ističući da je izuzetno značajno što se kroz formiranje Ženskog kluba problematika afirmacije rodne ravnopravnosti na svim nivoima odlučivanja i borba za unapređenje položaja žena prevodi na viši institucionalni nivo, naglasio da je upravo “takav put važan za emancipaciju same države i svakog građanina pojedinačno”.

,,Procesi demokratizacije u Crnoj Gori su nezaustavljivi. Ovo što vi danas radite veliki je iskorak i želim da vam čestitam i čestitam prošlom sazivu koji je imao snage da otpočne sa ovom pričom. Radite dobru i pravu stvar. Naprijed u borbi za ona prava koja vi procjenjujete da vam pripadaju”, kazao je Mandić.

Izrazivši zadovoljstvo zbog ponovnog formiranja Ženskog kluba potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović je istakla da se sa današnjeg događaja šalje snažna poruka da se neće zaustaviti borba za pravdu, ravnopravnost i dostojanstvo žena, poruka o potrebi za rodnom ravnopravnošću, jačanju položaja žena i zajedničkoj borbi protiv nasilja nad ženama i djecom.

Zdenka Popović/ Foto: Skupština CG

Ona je podsjetila na borbu antifašističkog fronta žena koji je, kako je kazala, postavio temelj rodne ravnopravnosti izborivši se za pravo glasa žena.

,,Međutim borba žena nije gotova, danas je naša odgovornost nastaviti tu borbu, suočiti se sa izazovima i graditi društvo gdje su žene vidljive, snažne i ravnopravne”, kazala je Popović.

Ona je istakla da su žene u Crnoj Gori nedovoljno zastupljene na ključnim mjestima odlučivanja i u političkim strankama, ali i da je upravo podsticanje zainteresovanosti žena za bavljenje politikom “važan korak ka stvaranju društva u kojem se glas svake žene čuje i poštuje”.

Ona je naglasila da zakonodavstvo i politike ne smiju biti “samo slova na papiru”, već snažni instrumenti borbe protiv nasilja nad ženama, te upozorivši na činjenicu da digitalno nasilje postaje sve prisutniji problem, ocijenila da je neophodno i važno ,,preduzeti konkretne korake kako bismo osigurali da žene budu zaštićene i u online prostoru”.

,,Želim naglasiti i važnost borbe protiv kampanja klevete, govora mržnje i rodno zasnovanog nasilja nad ženama u politici i javnom životu. Ovi izazovi nisu specifični samo za našu zemlju, ali zajednički možemo postići promjene. Pred nama je veliki posao, ali vjerujem da ćemo zajedničkim naporima postići stvarne promjene. Ženski klub ima priliku da postane glas koji ne samo da zastupa interese žena, već i pokreće dijalog o ključnim pitanjima koja oblikuju našu zajednicu. Uz vašu podršku, vjerujem da možemo stvoriti društvo u kojem će žene biti ne samo aktivne u politici već i liderke koje oblikuju budućnost”, kazala je potpredsjednica Skupštine Crne Gore.

Izrazivši zadovoljstvo i ponos što će Ženski klub kao neformalno tijelo nastaviti da ostvaruje svoju misiju i ciljeve i u aktuelnom sazivu, Branka Bošnjak potpredsjednica Skupštine Crne Gore i kopredsjednica Ženskog kluba 27. saziva istakla je da su uprkos skepticizmu i sumnjama mnogih, u politički turbulentnim i izazovnim vremenima, poslanice uspjele”.

,,Ženski klub se pokazao kao svijetli primjer da možemo svi zajedno, bez obzira kojoj ideologiji i kojem političkom spektru pripadali, da unaprijedimo položaj žena i djece i time doprinesemo izgradnji humanijeg i ravnopravnijeg društva. Pokazale smo ozbiljnost i političku zrelost i ono što je najvažnije – toleranciju, jedinstvo i kompaktnost”, kazala je Bošnjak.

Ona je ukazala na važnost poboljšanja socio-ekonomskog položaja žena, prava da zauzmu i svoje političke pozicije, prestižna mjesta i funkcije, naglasivši da je jedan od važnijih ciljeva i borba za afirmaciju rodne ravnopravnosti na mjestima odlučivanja.

Ženski klub/ Foto: Skupština CG

Bošnjak je podsjetila na neke od projekata koji su realizovani u prethodnom periodu ističući da je ostalo i dosta toga nezavršenog.

,,Od mnogih već spremnih unaprijeđenih zakonskih rješenja do donatorske večeri u saradnji sa UNICEF-om i Ambasadom Republike Italije i niza drugih projekata i rješenja koje smo započele ili imale u planu da pokrenemo, ponosna sam što se ova naša misija nastavlja formiranjem Ženskog kluba i u ovom sazivu, a mi, kao prva generacija Ženskog kluba tu smo da pomognemo i damo doprinos”, zaključila je Bošnjak.

Vesna Pavićević, poslanica i kopredsjednica Ženskog kluba 27. saziva, kazala je da “smo svjedoci da uspješne žene i one koje se odvaže da glasno brane svoje stavove, bivaju predmet najsurovijih napada koji često udaraju na njihovu ličnost i integritet”.

“Znamo da uprkos svim iskušenjima, žena, ni u teškim vremenima nije stala i nije se predala, već naprotiv, ona je opstala i postala simbol ugleda i poštovanja”, kazala je.

Podsjećajući na aktivnosti Ženskog kluba 27. saziva, kopredsjednica i poslanica Vesna Pavićević kazala je da “snaga i jedinstvo u ovom Klubu omogućava da planiranim aktivnostima pokažemo i dokažemo da sve poslanice vode borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama i za uključenost žena na sve pozicije odlučivanja”, kao i da će se “humanim i solidarnim odnosom zauzeti za svaku ženu sa krša Crne Gore kako bi istrajale i trasirale put naših žena u Evropsku uniju.”

Konstatujući da su na primjeru dobre prakse Ženskog kluba Skupštine Crne Gore formirani ŽOK u skoro svim lokalnim parlamentima, ona je izrazila uvjerenje, da će u saradnji sa Ženskim klubom Skupštine Crne Gore, formirati mrežu koja će značajno uticati na polje rodne ravnopravnosti i izmjenu zakona u cilju podizanja kvaliteta života žena i djece, kao i unapređenja njihovog položaja u društvu.

Navodi se da u okviru programa prikazan je film ,,Žena iz kamena“, u režiji Dejana Senića i ekipe iz Bubulj produkcije, kao i ekipe koju je okupila produkcijska kuća Džep sa tajnama. Autor scenarija i muzike za film je Momčilo Zeković Zeko.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tri,četri%
20.12.2023-17:33 17:33

Kad ce te ukinut 8 Mart. ?