Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Poslanici Evropskog parlamenta osudili prisustvo Kovača i Damjanovića u RS: Pređeno nekoliko crvenih linija

''Odabir Istočnog Sarajeva za mjesto održavanja ovogodišnje proslave 9. januara smatramo dodatnim i posebno ciničnim provokativnim činom''

Poslanici Evropskog parlamenta (EP), Romeo Franc iz grupe Zelenih i predsjedavajući Delegacije EP za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Paolo Ranžel, izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu iz redova Evropske narodne partije, osudili su prisustvo dvojice ministara u Vladi Crne Gore na nezakonitom događaju obilježavanja “Dana Republike Srpske”.

“Rukovodstvo entiteta Republika Srpska je 9. januara još jednom proslavilo ‘Dan Republike Srpske’ uprkos dugogodišnjim odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojim su i samoproglašeni praznik i referendum iz 2016. proglašeni neustavnim. Ignorisanje ovih odluka predstavlja krivično djelo”, navode poslanici EP.

Podsjećaju da su pored proslava 9. januara 8. i 10. januara održane takozvane „svečane akademije“ u Banjaluci i Brčko distriktu.

“Odabir Istočnog Sarajeva za mjesto održavanja ovogodišnje proslave 9. januara smatramo dodatnim i posebno ciničnim provokativnim činom. Takođe bezrezervno osuđujemo prisustvo nekoliko srpskih ministara, predsjednice Skupštine Srbije i – prvi put – dvojice ministara tehničke vlade Crne Gore, ovim nezakonitim događajima”, istakli su Franc i Ranžel.

Poručuju da su više puta isticali da u Evropi nema mjesta negiranju genocida i veličanju osuđenih ratnih zločinaca, “što je nespojivo sa pojmovima istine, pravde i dostojanstva žrtava i preživjelih”. Kažu i da takvi postupci sprječavaju sve pokušaje pomirenja i rizikuju da produže opasne podjele unutar zemlje.

“U pozadini ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, dodjela najvećeg odlikovanja Republike Srpske Vladimiru Putinu povodom ovogodišnjeg ‘Dana Republike Srpske’ dovoljno govori o ‘osjećaju pripadnosti’ rukovodstva Republike Srpske i njenom preziru prema osnovnim evropskim vrijednostima. Kao i učešće Noćnih vukova u paradi 9. januara. Ovaj nacionalistički motociklistički klub sa sjedištem u Rusiji i sponzorisan od Kremlja dodat je na listu subjekata pod sankcijama EU u julu 2022. godine, a njegovim liderima zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu”, navode izvjestioci u saopštenju.

Dodaju i da je “pređeno je nekoliko crvenih linija” i da je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica napravi korak dalje od snažnih verbalnih izjava i preduzme konkretne, ciljane akcije protiv onih koji nastavljaju da “svjesno i sistematski podrivaju ustavni i teritorijalni poredak Bosne i Hercegovine riječima i djelima”.

Ranžel i Franc kažu i da je Milorad Dodik svojim izjavama i postupcima de facto dezavuisao politički sporazum od 12. juna 2022. koji je potpisao.

“Ponavljamo poziv Evropskog parlamenta u svojoj rezoluciji od 6. jula 2022. Evropskoj uniji, njenim državama članicama i međunarodnoj zajednici „da slijede primjer Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva i koriste sve raspoložive alate, odnosno ciljane sankcije i suspenziju sredstava, protiv destabilizujućih aktera u zemlji, uključujući one koji ugrožavaju teritorijalni poredak BiH, posebno Milorada Dodika, i pozivamo na brzu, konkretnu i kredibilnu kaznenu akciju”, zaključuju poslanici EP.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
NIKOLA
12.01.2023-13:12 13:12

Dva Crnogorska  Cetnicka zlocinca Damjanovic-Kovac ( Karadzic-Mladic ) koji su prisustovali Cetnickoj Karadzicevoj promociji sankcionisati da ne prestavljaju CG i da nas ne brukaju !