Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

POPOVIĆ ZA AKTUELNO: URA postala ekspozitura SPC i protočni bojler za interese prosrpske većine

Odnos prema crnogorskoj crkvi Vlada je jasno pokazala i poništavanjem odluke Skupštine glavnog grada o dodjeli parcele za objekat CPC. Ovaj događaj  potpuno je ogolio licemjerje, dvoličnost i neistine na kojima počiva nova Vlada. Dok su odbornici URA u Skupštini Podgorice glasali za prijedlog dodjele placa CPC, istovremeno njihov lider Abazović sa pozicije potpredsjednika Vlade oduzeo je ovaj plac Podgorici i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Crnogorska crkva, kao crkva crnogorskog naroda i najstarija vjerska instutucija uvijek je bila trn u oku velikosrpskim nacionalistima. Tako je i očigledno i danas sa ministrima u Vladi Zdravka Krivokapića. Odbijajući da priznaju subjektivitet i postojanje CPC, pokušavaju da izbrišu istorijsko sjećanje Crnogoraca, rekao je u razgovoru za portal Aktuelno predsjednik Liberalne partije Crne Gore, Andrija Popović, poručujući da će podrškom izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti  poslanici nove većine postati saučesnici u parlamentarnom nasilju i bezakonju.

Popović ističe da Predlog izmjena Zakona o kojem je raspravljano u skupštinskim radnim tijelima, nema kredibilitet i to po više osnova.

”Jedna od njih je naravno i potpuno ignorisanje preporuka Venecijanske komisije, u čije usaglašavanje su uloženi ogromni napori i godinama se radilo na najboljim rješenjima da bi ova Vlada, prosleđujući Skupštini zahtjeve SPC, sve to upakovala u par dana, netransparentno i samovoljno. Ukoliko poslanici nove većine podrže ovakvo rješenje, naročito oni koji se i dalje predstavljaju kao građanski poput  URE, onda su svi oni saučesnici u ovom parlamentarnom nasilju i bezakonju”, ističe predsjednik LP.

Podsjeća i da su se Islamska zajednica, Katolička crkva i Jevrejska zajednica nedavno obratili javnosti nakon sastanka sa  ministrom pravde Vladimirom Leposavićem i saopštili da ”nijesu imali priliku da učestvuju u kreiranju izmjena ovoga Zakona koji će direktno uticati na njihov položaj”.

”Ovo je dovoljno jasna poruka ovih zajednica, koje ipak ne mogu djelovati kao političke partije već je ovo način na koji se šalje poruka o kojoj mi govorimo. Zato je naša dužnost da zaštitimo ove zajednice odazivajući se na njihov apel, na kraju krajeva to je ustavna dužnost i opredjeljenje Crne Gore kao građanske države”, rekao je Popović.

Komentarišući isključivanje CPC iz procesa donošenja izmjena zakona, predsjednik LP i poslanik u Skupštini Crne Gore kaže da je Crnogorska crkva uvijek bila trn u oku velikosrpskim nacionalistima.

”Crnogorska crkva, kao crkva crnogorskog naroda i najstarija vjerska instutucija koju je poznavao i Ustav knjaževine Crne Gore iz 1905.g. uvijek je bila trn u oku velikosrpskim nacionalistima. Tako je i očigledno i danas sa ministrima u Vladi Zdravka Krivokapića. Odbijajući da priznaju subjektivitet i postojanje CPC oni pokušavaju da izbrišu istorijsko sjećanje Crnogoraca i nastave da prekrajaju istoriju crnogorskog naroda po svojoj želji i dnevno-političkoj potrebi država regiona. Nijesmo ni očekivali drugačiji tretman od njih,znajući ko i kako ih je instalirao u Vladu, diskriminatorsku po svim osnovama”, ističe Popović.

Odnos prema crnogorskoj crkvi, prema riječima Popovića, Vlada je jasno pokazala i poništavanjem odluke Skupštine glavnog grada o dodjeli parcele za objekat CPC.

”Ovaj događaj  potpuno je ogolio licemjerje, dvoličnost i neistine na kojima počiva nova Vlada. Dok su odbornici URA u Skupštini Podgorice glasali za prijedlog dodjele placa CPC, istovremeno njihov lider Abazović sa pozicije potpredsjednika Vlade oduzeo je ovaj plac Podgorici i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Ono što je najgore što je potpredsjednik Vlade ovaj gnusni čin pokušao da opravda neistinama i podmetanjima koja je LP odmah ogolila i dostavila javnosti na uvid izvode iz katastra i rješenja kojim se dokazuje da na tom placu nema nikakvog spora i da on pripada Glavnom gradu te da niko drugi, a ponajmanje SPC polaže pravo na njega. Opet kažem, narod će vjerujem znati da da odgovor na ovakva podmetanja i šegačenje sa razumom građana”, kazao je u razgovoru za portal Aktuelno Popović.

Popović se nada da, ipak, u poslednjem trenutku neki od poslanika GP URA neće dići ruku za usvajanje izmjena zakona, budući da u rukovodstvu Abazovićeve stranke ”postoji podjela oko ovog značajnog državnog i nacionalnog interesa Crne Gore”.

”URA kao nekada građanska partija a danas uglavnom ekspozitura  SPC, na taj način je potvrdila da je potpuno izgubila kompas i da je njeno rukovodstvo izdalo programske principe i pogazilo sve svoje ideale i obećanja građanima,posebno suverenistima, koje su obmanuli. URA se pretvorila u protočni bojler za interese nove prosrpske većine i crkve, posebno podrškom u Vladi izmjenama ovog Zakona. Znam da postoji podjela u rukovodstvu URE oko ovog značajnog državnog i nacionalnog interesa Crne Gore kojim se prenosi ogromna državna imovina crkvi druge države. Ipak postoji nada, istina mala, da njeni poslanici neće podržati u Skupštini Prijedloge koje je pripremila i nadgledala SPC, kako kaže njihov čelnik u Crnoj Gori, episkop i administrator Joanikije”, naglašava predsjednik LP.

Odgovarajući na pitanje o ponašanju i odlukama Krivokapićevog kabineta, koji ne konsultuje čak ni parlament, Popović kaže da takav odnos ne vodi nikuda.

“To nas dovodi pred ivicu ambisa, iako mislimo da je gubitak demokratije samo prolazna stvar i da se neko vrijeme može živjeti bez ličnih i kolektivnih sloboda. Vjerujem da i međunarodna zajednica počinje da uviđa šta se dešava u Crnoj Gori, iako i oni imaju svoj interes da ih trenutno podrže. Mogu da shvatim da nekome sa strane u prvi mah to može da izgleda kao demokratska smjena i doprinos reformama, međutim to je otišlo u potpuno drugi smjer, veoma opasan za Crnu Goru i region. Vlada i njeni ministri skupa sa premijerom, moraće da snose odgovornost i to veoma brzo, iako dominantno nemaju kome odgovarati, jer ih niko nije ni birao na izborima 30.08. Imaju priliku da se pokažu prvih 100 dana, za neke i 200, ali oni su već u prvih nekoliko dana pokazali koliko ne znaju šta rade i koliko je njihova politika od danas do sjutra, bez ikakve strategije održivog razvoja. Skupština, kao najveći predstavnički organ svih građana, izabran od naroda, izabrala je tu Vladu tijesnom većinom i ona ima da odgovara Skupštini, odnosno narodu, to je i ustavna odredba i etička i moralna obaveza ove Vlade. A finalno će ih i sud istorije smjestiti đe im i bude mjesto”, rekao je Popović.

Liberalna partija je, podsjetimo, nedavno uputila pismo ambasadorki Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oani Kristini Popi, upozoravajući je da je država sa  novim izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, došla pred ambis zvani nestanak ljudskih prava, te da  međunarodna zajednica mora znati  šta se kod nas zaista dešava i  da nijesu u pitanju nikakve reforme već nazadovanje i urušavanje svih dostignuća moderne evroatlantske Crne Gore.

”Osim šefice Delegacije EU, identična pisma uputili smo na adrese ambasadorke SAD  i ambasadorke Velike Britanije u Crnoj Gori. Naravno o svemu tome upoznajemo i naše partnere iz ALDE grupe liberala koja je jedna od najvećih političkih saveza u EU i Evropskom Parlamentu. Kako smo i  naveli u pismu, Vlada krši sve procedure donošenja zakona, radi to iza leđa javnosti, po skraćenoj proceduri, ne konsultuje zainteresovane strane niti poštuje preporuke koje smo godinama usaglašavali sa EU. Ovo je posebno vidljivo kada je u pitanju Zakon o slobodi vjeroispovijesti kada se daje primat jednoj crkvi dok su druge vjerske zajednice potpuno marginalizovane, što je nedopustivo da se dešava u Crnoj Gori, državi koja se nalazi u srcu Evrope, posebno u 21. vijeku. To međunarodna zajednica mora da zna”,  ističe Popović.

A.Š.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Donji kraj
27.12.2020-09:21 09:21

Veliki liberal i među najačim crnogorcima rame uz rame Steva Vučiinića .Jači su i od Slavka Perovića . Obožavajuih sve komšije u naš kraj ijako nije raj Često se skupimo pa svi zajedno slušamo njine govore i na kraju ustanemo i uzkliknemo E viva!

Gornji donji kraj
27.12.2020-19:45 19:45

Kad Andrija govori mi ga snimani i svi uglas ponavljamo njevo besjede.On je zaradijo 2500€ neto.Treba mu povecati platu i sva primanja.On je nasa uzdanica.

Rovca
27.12.2020-21:25 21:25

Nebimu dali ni na katun da čuva ovce. Kad on rece E viva mi glavu put nising kilhana obrnemo.Pi.