Četvrtak, 21 Septembra, 2023
Rubrika:

Popović: Radnik ne smije i ne može biti podređen profitu pojedinca

Za nas zarade radnika nisu samo plate, kaže ona, nego i mogućnosti dodatnih zarada i motivacija koje vidimo u sticanju vlasništva u preduzećima

Radnik ne smije i ne može biti podređen profitu pojedinca, ne smije biti obeshrabljen kao što je danas i ne smije biti žrtva tranzicije, poručila je kandidatkinja za poslanicu Koalicije ” Aleksa i Dritan,Hrabro se broji”, Zdenka Popović.

“Na ovim izborima, želimo ojačati radnike i njihova prava, te podstaći privatne kompanije na model vlasničkog udjela radnika. Naši pošteni radnici bili su najveća žrtva propalog partijskog sistema i korupcije i njima dugujemo korjenitu promjenu političkog sistema, ali i prije svega jačanje položaja zaposlenih. Kada kažemo borba protiv mafije mislimo na prenošenje centara moći iz ruku profitera i švercera u ruke poštenih radnika”, saopštila je Popović.

Navodi da Koalicija ”Hrabro se broji !” i Demokrate oštro kritikuju, od samog osnivanja stranke, i “sve one koji godinama unazad na račun poštenog rada stiču enormno bogatstvo, uspostavljaju lažne elite i bore se za krupni kapital”.

“Naš zadatak razumijemo, tako da upozoravamo, ali i nudimo konkretna rješenja da se način rada koji je do sada bio koncipiran tako da se dobit distribuira samo na pojedince, počne da mijenja tako da se distribuira horizontalno. Radnik ne smije i ne može biti podređen profitu pojedinca, ne smije biti obeshrabljen kao što je danas i ne smije biti žrtva tranzicije. Radnici moraju imati dostojanstven život koji će zadovoljavati sve potrebe i prava na poslu i dovoljnu količinu vremena za kod kuće i za porodicu i hobije, ali što je najvažnije dostojanstvenu zaradu”, naglasila je Popović.

Za nas zarade radnika nisu samo plate, kaže ona, nego i “mogućnosti dodatnih zarada i motivacija koje vidimo u sticanju vlasništva u preduzećima”.

“Solidarnost je nestala u našem društvu, zato Koalicija ”HRABRO se broji !” žele da na ovim izborima jasno istaknu da su za prava radnika i da se zalažemo za borbu protiv mafije i takozvanih kapitalista koji izrabljuju pošten rad i ljude koji nažalost moraju za osnovnu egzistenciju da rade u tom sistemu. Oštro ćemo se suprotstavljati kao i do sada svakoj ideji koja želi da nas razjedini, da nas potlači, da održi okoreli kapitalizam u kome će koristi imati samo profiteri”, navela je Popović.

Takođe, kako napominje, za nas je važna borba za javno dobro, što, kako kaže, “smo pokazali u prethodne tri godine gdje smo vratili Luku u državno vlasništvo i gdje smo kriminalom stečenu imovinu oduzeli”.

“Na ovim izborima smo ujedinjeni u tome da građanima vratimo državu, da omogućimo besplatno i svima dostupno školstvo i vrtiće, isto tako zalažemo se i za dostupno zdravstvo, brigu za starije, penzionere, ali i za zaštitu javnog dobra kao što je more, vode, šume i cjelokupan eko sistem. Borba protiv prevladavanja eksploatacijskog odnosa kapitala i rada mora biti završena na ovim izborima, te jasno kažemo da ćemo se suprotstaviti bilo kakvoj diskriminaciji jer naša misija je izgradnja solidarnog društva”, kazala je Popović.

Ideja koju ta koalicija zastup je, po njenim riječima, veoma popularna u svijetu.

“I ima za cilj da se društvo više uključuje u vlasništva, te da radnici dobiju zakonsko pravo da postanu vlasnici kompanija koje brzo rastu i razvijaju se, te da svoj uloženi trud u izgradnju kompanije uspiju da valorizuju i na taj način, a ne samo kroz dobijanje plata i nagrada. Taj model veoma je prihvaćen u IT brzo rastućoj industriji, ali ga isto tako i druge kompanije u svijetu razmatraju i uspješno primjenjuju. Za sada u Crnoj Gori ne postoji zakonski okvir niti motivacija i poreske olakšice za takav vid transfera vlasništva, ali se mi za njega zalažemo. Smatramo da se privredne aktivnosti u državi moraju odvijati u interesu zadovoljenja potreba svih segmenata društva, a ne samo borbu za profit u kojoj se gubi zdravlje radnika, životni standard postaje nebitan i radnička sigurnost postaje nesigurnost”, dodala je Popović

Uključivanje radnika u vlasništvo i motivacija kompanija da počnu da razmišljaju i primjenjuju taj model, garantuje ne samo ekonomiju i bolji životni standard nego i bolje obrazovanje, politiku stanovanja i bolje zdravlje i osiguranje radnika, zaključila je Popović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve