Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Popović: Proslava u Beranama poruka da je Crna Gora srpska država, dio srpsko-ruskog sveta

Jučerašnja proslava u Beranama 104 godine od održavanja sramne Podgoričke skupštine, čijim odlukama je Crna Gora 1918. prisajedinjena Srbiji, jedna je od manifestacija negiranja Crne Gore i Crnogaraca i građanskog bića Crne Gore, koje svakodnevno doživljavamo u Crnoj Gori, kaže crnogorski pisac Milorad Popović

Jučerašnja proslava u Beranama 104 godine od održavanja sramne Podgoričke skupštine, čijim odlukama je Crna Gora 1918. prisajedinjena Srbiji, jedna je od manifestacija negiranja Crne Gore i Crnogaraca i građanskog bića Crne Gore, koje svakodnevno doživljavamo u Crnoj Gori, kaže crnogorski pisac Milorad Popović.

Popović, u izjavi za Antenu M, navodi da je to odraz politike vlada Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića koji se, kako navodi,  sistematski sprovodi u svim domenima unutrašnje poliktike, kulture, instititucija, ukupnog preoblikovanja istorijskog nacionalnog ipolitičkog bića Crne Gore i Crnogoraca.

Poapović navodi da je posrijedi sistematski palan koji se provodi u Crnoj Gori i kojem se, do sada, nažalost ne staje na kraj.

“A to je da se preoblikovanjem institucija, medija, dnevne politike napravi asimilacija Crnogoraca u narednom periodu organizuje popis stanovništava, da bi se na kraju Crna Gora u nekom novom referendumu vratila u krilo Srbije, odnosno srpskog-rusko sveta”, kaže Popović.

On smatra da smo suočeni sa najgrubljim kršenjem ljudskih prava, ponižavanja Crne Gore kao države i svih atributa na kojima je Crna Gora stvorena 2006.

“Šalje se poruka da je Crna Gora srpska država, da je Crna Gora besmislena kao nezavisna država, da Crnogorci nijesu nacija i da je ovo dio srpsko-ruskog sveta”, navodi Popović.

To što se Srpska kuća u Beranama otvara na dan kada je 1918, nelegitimnim odlukama Podgoričke skupštine Crna Gora prisajedinjena Srbiji, Popović vidi kao jedan od elemenata asimilacije Crnogoraca.

“Dobijam često sa sjeveraa Crne Gore da se prema nacionalnim Crnogorcima vodi sistematska kampanja diskriminisanja i asimilovanja. Vi danas, ako ste nacionalno Crnogorac u Crnoj Gori, a nijeste na primjer Miodrag Lekić ne možete biti ni referent u državnoj upravi, o tome se ne govori. Ne govori se o tome da se vrši sistematsko uništavanja jedne istorijske nacije. To je glavni cilj – Crnu Goru preoblikovati kao srpsku dražavu da bi bilo obesmišljeno njeno postojanje, jer što će dvije srpske države na Blakanu kada  Srbiji treba izlaz na more. U našem javnom diskursu se, međutim, ne govori na analitički način o tome. EU to mora prepoznati”, poručuje Popović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
02.12.2022-15:54 15:54

…Milorad Popovic je sjajan intelektualac ,pisac ,mislilac ,rodoljub CG ALI kad se ovo pročita ispada da je sve zavrseno i da je sve uzaludno da smo vec usli u srbijanski “polusvijet” taj pesimizam necemo prihvatiti…CRNA GORA JE NAŠA i bice naša !
Naši preci sačuvali su je 1918 godine – sačuvati cemo je i mi 2022 !
energija Crnogorskog naroda je ogromna samo je treba kanalisati sa pravim LIDEROM !