Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Popa: Za napredak ka EU, evropske snage moraju da rade zajedno

Brisel pažljivo prati sva politička dešavanja u Crnoj Gori, uključujući navode o vanjskim političkim uplitanjima i dodaje da je pod budnim nadzorom kako Podgorica ispunjava svoju obavezu da ostane na putu potpune usklađenosti s pozicijama vanjske i bezbjednosne politike EU

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa u intervjuu za Antenu M, kaže da sve proevropske političke snage u našoj državi treba da rade zajedno i da kroz široki međustranački konsenzus omoguće sprovođenje ključnih reformi za članstvo u EU.

Ističe da Brisel pažljivo prati sva politička dešavanja u Crnoj Gori, uključujući navode o vanjskim političkim uplitanjima i dodaje da je pod budnim nadzorom kako Podgorica ispunjava svoju obavezu da ostane na putu potpune usklađenosti s pozicijama vanjske i bezbjednosne politike EU.

Popa poručuje da je sve izmjene zakona o tužilaštvu potrebno sprovesti u bliskoj koordinaciji s EU i u potpunosti u skladu s mišljenjem Venecijanske komisije, jer bi, u suprotnom, postojao stvaran rizik od poništavanja do sada postignutog napretka u procesu jačanja nezavisnosti pravosuđa, što bi Crnu Goru moglo unazaditi u pogledu pristupnih pregovora. Pojašnjava da su zakoni kojima se reguliše materija sticanja i gubitka državljanstva u nadležnosti država članica, uz poštovanje zakona EU.

“Ipak, važno je da se svaka izmjena zakonodavstva u tako značajnoj oblasti obavi na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne aktere i nakon sprovođenja širokih konsultacija. Jednako, regulisanje vjerskih zajednica i njihove imovine nacionalna je nadležnost, kojom se treba baviti na inkluzivan način, okupljajući relevantne aktere, u skladu s relevantnim međunarodnim i evropskim standardima u oblasti ljudskih prava, odnosno s mišljenjem Venecijanske komisije od 24. juna 2019”, navela je Popa.

“Veličanje ratnih zločinaca, revizionizam i poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim dešavanjima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti je sa najdubljim evropskim vrijednostima”, poručuje ambasadorka Popa.

Popa je kazala da su građani Crne Gore jasno i glasno rekli da je evropska budućnost Crne Gore pitanje od najvećeg nacionalnog interesa, koje nadilazi stranačke podjele.

“Ovo šalje vrlo snažnu poruku svim proevropskim političkim snagama da građani od njih očekuju da premoste razlike i zajednički rade na ključnim reformama vezanim za EU, kako bi Crna Gora mogla da zasluži svoje mjesto u EU. Upravo je to bila jedna od poruka koju je specijalni predstavnik EU Lajčak prenio tokom nedavne posjete Crnoj Gori: „sitna politika ne bi smjela da skrene Crnu Goru s njenog evropskog kursa”, rekla je Popa.

Popa je kazala i da pažljivo prati sva politička dešavanja u Crnoj Gori, uključujući navode o vanjskim političkim uplitanjima.

“Veoma je važno da crnogorske demokratske institucije budu sposobne da svoje politike sprovode autonomno, bez neprimjerenog vanjskog uticaja. Ovo je u najboljem interesu Crne Gore i cijelog regiona, jer je dobra regionalna saradnja od ključnog značaja za put Zapadnog Balkana ka EU. Aktuelna Vlada se obavezala da će nastaviti da se rukovodi vanjskopolitičkim obavezama Crne Gore kao zemlje kandidata za članstvo u EU i kao članice NATO-a, uključujući i obavezom da ostane na putu potpune usklađenosti s pozicijama vanjske i bezbjednosne politike EU”, navela je ambasadorka.

Ispunjavanje ovih obaveza Crne Gore pod budnim je nadzorom EU i njenih država članica, jer je, kako kaže Popa, to od presudnog značaja za evropski put zemlje i njenu reputaciju pouzdanog međunarodnog partnera.

“Crna Gora je dobro napredovala u procesu pristupanja EU. Mjesece koji slijede je potrebno iskoristiti za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, u kojoj je sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila u okviru poglavlja 23 i 24. Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru za 2020. godinu pruža jasne smjernice o tome kako ubrzati pristupni put Crne Gore EU”, navela je ona.

Na pitanje da li je činjenica da je Crna Gora bila jedina postkomunistička država u kojoj tri decenije vlast nije promijenjena, postala ključna za odnos Brisela prema Podgorici, Popa je navela da Evropska unija ne odlučuje koliko dugo bilo koja Vlada treba da ostane na vlasti.

“Na crnogorskim građanima je da o tome odluče. Ono što je za nas vrlo važno je da građani imaju mogućnost da vlast biraju na konkurentnim, slobodnim i poštenim izborima, koji se održavaju u skladu s relevantnim međunarodnim standardima. Ovo je ključni aspekt crnogorskog puta u EU. Mi sarađujemo s izabranim zvaničnicima kojima su građani povjerili glasove, a naš odnos je s Crnom Gorom, a ne s nekim pojedinačnim političkim subjektom”, ističe ona.

IzvorAntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve