Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Popa: Civilno društvo pustiti da slobodno djeluje bez nepotrebnih političkih pritisaka

Popa upozorava i da je autonomija tužilaštva, lišena neprimjerenih uticaja, ključni element vladavine prava

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, u odgovoru na pitanja Antene M o napadima Dritana Abazovića i režimskih medija na kritičare vlasti, koji su posljednjih dana eskalirali targetiranjem i pokušajima kompromitovanja direktorice CGO Daliborke Uljarević, ističe da civilno društvo “treba poštovati, štititi i pustiti da slobodno djeluje bez nepotrebnih političkih i medijskih pritisaka”.

Popa upozorava i da je autonomija tužilaštva, lišena neprimjerenih uticaja, ključni element vladavine prava.

”Civilno društvo treba poštovati, štititi i pustiti da slobodno djeluje bez nepotrebnih političkih i medijskih pritisaka. Očekujemo od vlasti da stvore okruženje pogodno za konstruktivno uključivanje organizacija civilnog društva u kreiranje politika. Umjesto da se upuštaju u oštro sročene javne kritike i optužbe na račun predstavnika civilnog društva, nadležni domaći organi trebalo bi da se pozabave svim navodnim kršenjima zakona, u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i relevantnim međunarodnim i evropskim standardima”, kazala je Popa.

EU takođe ponavlja da je obezbjeđivanje potpune autonomije tužilaštva, bez neprimjerenih uticaja, ključni element vladavine prava, koji je od suštinskog značaja za napredak Crne Gore na putu ka EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve