Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Pokret ”Pravda i sloboda”: Skupština da smijeni Krivokapića i izabere tehničku vladu!

Crnogorska crkva nije ''izgubila legitimitet pod specifičnim okolnostima'' već je nasilno ugašena na isti način na koji je ugašena i Crna Gora, u krvlju njenih sinova i šćeri, zločinačkim djelovanjem Aleksandra Karađorđevića i njegove kamarile, koji su pokrenuli krvavi ciklus koji se svako malo ponavlja na prostoru Zapadnog Balkana.

Povodom izjave predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića kojom crta metu Crnogorcima i Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi nazivajući je “takozvanom” i “NVO”, zahtijevamo od Skupštine Crne Gore pokretanje postupka za njegovu smjenu s obzirom da je nedopustivo od nosioca najviše funkcije izvršne vlasti da se na taj način odnosi prema matičnom narodu u Crnoj Gori i matičnoj crkvi koja je u zadnja dva vijeka bila jedan od stubova crnogorske državnosti, saopšteno je iz pokreta ”Pravda i sloboda” povodom nedavnih sramnih izjava premijera Krivokapića.

Ostatak saopštenja prenosimo u cjelosti:

Podsjećamo da je Crna Gora bila i ostala država Crnogoraca, sve tri religije, pri čemu je autokefalnost Crnogorske Pravoslavne Crkve zapisana u Ustavu Knjaževine Crne Gore iz 1905. godine, u Diptihu (popisu) autokefalnih crkava od 1885. godine (na devetom mjestu), te u Tomosu SPC od 1922. godine.

Najviši zakonodavni dom u Crnoj Gori ne smije dozvoliti ovakvo bezobzirno gaženje Ustava i Zakona Crne Gore od strane Zdravka Krivokapića.

Što se tiče današnje izjave Predsjednika Đukanovića u kojoj navodi da se “1993 godine dogodio pokušaj obnove crnogorske autokefalne crkve”, želimo da ga podsjetimo na istorijsku činjenicu da se nije radilo o nikakvom “pokušaju”, već da je Crnogorska pravoslavna crkva upravo obnovljena na Lučindan, 31. oktobra 1993. U skladu sa vjekovnom tradicijom, Crnogorski Zbor usvojio je prijedlog Odbora za obnovu autokefalnosti CPC i za duhovnog poglavara aklamacijom izabrao njegovo preosveštenstvo gospodina Antonija Abramovića.

Poštovani Predsjedniče, Crnogorska crkva nije “izgubila legitimitet pod specifičnim okolnostima” već je nasilno ugašena na isti način na koji je ugašena i Crna Gora, u krvlju njenih sinova i šćeri, zločinačkim djelovanjem Aleksandra Karađorđevića i njegove kamarile, koji su pokrenuli krvavi ciklus koji se svako malo ponavlja na prostoru Zapadnog Balkana.

Sve one koji ne žele dobro Crnoj Gori i njenoj Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi da podsjetimo na Njegoševe riječi Simi Milutinoviću: “Crna Gora ne haje ni za Nemanje ni za Murate ni za Bonaparte; oni svi biše i preminuše, a Crna Gora ostade dovijeka i strašnoga suda, u svojoj volji i slobodi; a to ti je u slavi!“

S obzirom na aktuelnu situaciju u društvu i činjenicu da je velikosrpska i ruska agentura u vlasti dovela zemlju na ivicu građanskog rata zbog nasilnog ustoličenja Joanikija II na tron Svetog Petra Cetinjskog, pozivamo sve partije u parlamentu da se uozbilje i dogovore tehničku vladu kako bi zajedno pripremili izbore koji bi se održali u roku od 6-9 mjeseci.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
17.09.2021-11:08 11:08

Kao Crnogorac blizu 70 godina starosti a postovalac CPC mogu poruciti Krivokapicu: Ti si Zdravko nesoj i nikogovina i tvoji su bili i ostali, tako da ti boba ne valjas,ovo ti porucuje Katunjanin iz grada pod Lovcenom,ali ne “takozvani”nego autenticni Crnogorac postovalac Autokefalne CPC.

Tihana
17.09.2021-12:48 12:48

Molim Aktuelno da postavi link za učlanjenje u pokret Pravda i Sloboda. Imaju konačno program koji će zaštiti nacionalne interese Crnogoraca. Bilo bi dobro da se više promoviše ovaj pokret.