Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Pogledajte video povodom pet godina članstva Crne Gore u NATO

''Solidarnost, pomoć, briga u borbi hrabre, herojske Ukrajine nam pokazuje kako su te tragične slike i potvrda našeg istorijskog dostignuća pripadanja NATO-u. Sloboda za nas nikada nije imala cijenu i zato je Crna Gora vječna", poručio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

NATO je u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Ministarstvom vanjskih poslova pripremio video povodom pet godina članstva CG u NATO.

Crna Gora je na današnji dan prije pet godina zvanično postala 29. članica Sjevernoatlantske alijanse.

Predajom instrumenta o pristupanju je okončan jedanaest godina dug put, od kada je Crna Gora 2006. obnovom nezavisnosti kao strateški cilj odredila pristupanje Evropskoj uniji i NATO.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević kazao je da ‚‚Za Crnu Goru, zemlju na turbulentnom Balkanu, članstvo u Alijansi znači garant njene sigurnosti i bezbjednosti, kao i njene suverenosti i teritorijalnog integriteta. Prije pet godina, ušli smo u društvo modernih demokratija, nakon jednog vijeka  nestanka Crne Gore sa geografske karte i 12 godina nakon obnavljanja državnosti”.

“Pet godina članstva je povod da ponovimo svoju odlučnost da, zajedno sa našim saveznicima u okviru Alijanse, doprinosimo međunarodnom miru i stabilnosti i borimo se za jedan pravedniji svijet.

Posvećenost Crne Gore da, uz podršku ostalih članica postane dio NATO porodice, predstavljala  je odgovornu državničku politiku, koju smo vidjeli kao garant sigurne budućnosti narednih generacija.

To je danas, nakon brutalne invazije Ruske Federacije na jednu suverenu evropsku zemlju, očiglednije nego ikad.

Zato Crna Gora ovaj jubijel slavi sa dozom opravdane strijepnje za svjetski mir i sa mislima uz jedan hrabri i slobodoljubivi narod, uz nadu da ćemo svaku drugu godišnjicu obilježavati u stabilnijem i mirnijem geopolitičkom okruženju“, poručio je on.

“Pet godina u milenijumskom trajanju Crne Gore samo je tren, ali i kruna pobjeda Crne Gore na pravoj strani istorije. Doveli smo naš brod kroz teške balkanske oluje do sigurne zapadne luke.

Mir i bezbjednost čuvamo rame uz rame, ravnopravno u najmoćnijoj odbrambenoj Alijansi u istoriji.

Solidarnost, pomoć, briga u borbi hrabre, herojske Ukrajine nam pokazuje kako su te tragične slike i potvrda našeg istorijskog dostignuća pripadanja NATO-u. Sloboda za nas nikada nije imala cijenu i zato je Crna Gora vječna”, poručio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve