Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Pisonero: Pomno pratimo događaje koji se mogu shvatiti kao zaobilaženje sankcija Rusiji

Portparolka EK nakon otvaranja farbike ruske votke u Nikšiću

Pomno pratimo situaciju na Zapadnom Balkanu, uključujući bilo koji razvoj događaja koji se može shvatiti kao zaobilaženje sankcija koje su usmjerene na Rusiju, poručila je portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero osvrnuvši se na nedavno otvaranje fabrike ruske votke “Beluga” u Nikšiću.

Ona je podvukla da je sprovođenje restriktivnih mjera odgovornost svih zemalja koje su ih prihvatile.

”Sprječavanje zaobilaženja restriktivnih mjera EU usvojenih kao odgovor na ruski agresorski rat protiv Ukrajine je od najveće važnosti”, navela je Pisonero u izjavi za Pobjedu.

Dodala je da pozdravljaju punu usklađenost Crne Gore sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije (EU) i posvećenost primjeni restriktivnih mjera EU.

Ruski proizvođač alkohola Beluga grupa je kupila dio nikšićke kompanije Neksan biznismena Miodraga Dake Davidovića u avgustu prošle godine kada je najavljena investicija od 50 miliona eura.

Otvaranju fabrike Beluga votke u Nikšiću je prisustvovao i premijer Crne Gore Dritan Abazović, koji je zajedno sa biznismenom Aleksandrom Mačetinom otvorio fabriku.

Otvaranje ruske fabrike u Crnoj Gori dolazi u trenutku kada je Rusija pod sankcijama zbog agresije na Ukrajinu. Međutim, za šefa crnogorske vlade u tehničkom mandatu, ovo otvaranje nije sporno.

“To što je Rusija pod sankcijama ne znači da su sve njihove kompanije i stanovnici pod sankcijama. Postoji lista kompanija i pojedinaca koji su pod sankcijama. Imamo i ruske turiste u Crnoj Gori. Ne možemo, onima koji nisu pod sankcijama da zabranimo, da uđu ili posluju u Crnoj Gori”, rekao je Abazović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
14.04.2023-19:17 19:17

…eto “dritange”Evropejca vide svi domaci i u Brisel…/poslusnik srbijanski …! /

Maksim
14.04.2023-23:45 23:45

Ima da i ti dobiješ bocu BELUGE od Dritana i Dake.