Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Pisonero: EK upoznata da je crnogorski parlament usvojio zakone, analiziraće konačne verzije

Evropska komisija očekuje da će sve izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima ostati u okviru Principa javne uprave i u skladu sa dobrom evropskom praksom

Evropska komisija je upoznata da je crnogorski parlament usvojio nekoliko izmjena zakona na zasijedanju 29. decembra i analiziraće konačne verzije usvojenih zakonskih amandmana u svjetlu ranijih rasprava i pruženih smjernica, kazala je Pobjedi portparolka EK, Ana Pisonero Hernandez.

Ona je navela da EK smatra da reforma javne uprave, kao jedan od osnova procesa proširenja, ostaje prioritet, nadovezujući se na solidan rad i dostignuća koja su ostvarena u ovoj oblasti, uključujući snažnu finansijsku podršku EU.

”Evropska komisija očekuje da će sve izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima ostati u okviru Principa javne uprave i u skladu sa dobrom evropskom praksom. Depolitizovane i profesionalne javne institucije su od najveće važnosti za efikasnu, nezavisnu i uslužno orijentisanu javnu upravu, koja uživa povjerenje javnosti”, kazala je Pisonero Hernandez.

Istakla je da će Evropska komisija analizirati konačne verzije usvojenih zakonskih amandmana u svjetlu ranijih rasprava i pruženih smjernica.

Na četrvrtoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2020. godini, dana 29. decembra 2020. godine usvojeni su Zakon o izmjeni Zakona o radu, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama, Zakon o izmjenama Zakona o sanaciji kreditnih institucija i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Juče je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sve usvojene zakone vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

U obrazloženju odluke, Đukanović je naveo da je otvoreno pitanje da li je prilikom početka predmetne sjednice i usvajanja njenog dnevnog reda postojao kvorum, budući da poslovnik propisuje da se prilikom utvrđivanja kvoruma poslanik lično idenifikuje u sali – provlačenjem kartice u poslanički pult.

Toga dana, poslanica koalicije ”Za budućnost Crne Gore” Maja Vukićević, nije bila u sali jer joj je izrečena mjera samoizolacije.

Đukanović je takođe ukazao i na otvoreno pravno pitanje konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić, s obzirom na većinski donešenu negativnu odluku Državne izborne komisije.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve