Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Pirc Musar: Stabilan Balkan znači stabilnu Evropu

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar rekla je da je puno mogućnosti za saradnju u okviru dvije zemlje, a posebno je važna privredna saradnja.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je Slovenija bila i jeste i uvjeren je da će nastaviti da bude najsnažniji zagovornik ulaska Crne Gore u EU.

On je na konferenciji za medije sa slovenačkom predsjednicom Natašom Pirc Musar, kazao da Crna Gora ostaje posvećenaposevećena afirmaciji susjedskih odnosa na Balkanu.

”Podrška prijatelja proširenja poput Slovenije za nas je od posebne važnosti. Raduje me što ćete svojim prisustvom moći da se uvjerite u demokratski razvoj Crne Gore, srovođenje reformskih procesa ali i težnjama da unaprijedimo ekonomsku aktivnost”, rekao je Milatović.

Slovenija, rekao je Milatović, nije samo jedan od najvažnijih partnera već je to zemlja na koju u razvojnom smisli treba da se ugledamo.

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar rekla je da je puno mogućnosti za saradnju u okviru dvije zemlje, a posebno je važna privredna saradnja.

”Jasna poruka vama i vašim ljudima, je da u Sloveniji koja je 20 godina članica Evropske unije, ima iskrenu prijateljicu i saveznika koja jako podržava vaš dalji evropski put i uvijek je spremna da vam pomogne”, rekla je Pirc Musar.

Kazala je da je za ostvarenje vanjskih političkih ciljeva potrebno veliko stpljenje i da mora postojati jedinstvo unutar i van države. Kazala je, da kada se god sretne sa Milatovićem, on vijek zagovara evropski put Crne Gore.

”Članstvo u EU je bio jedan od glavnih ciljeva Slovenije. Tako treba da bude i u Crnoj Gor. Crna Gora stupa po svom putu ali ima istu viziju kao što smo je imali mi u Sloveniji, zato vas tome iskreno podržavamo”, rekla je Pirc Musar.

Kazala je da u sadašnjim geopolitičkim okolnostima, ne smijemo zaboraviti na Balkan. Ako Balkan bude stabilan, biće i Evropa, smatra ona.

”Uprkos različitim mislima, želimo da Balkan postane dio Evrope. Mi članovi EU, moramo to prepoznati, ali proces je dvosmjeran. Države moraju usvojti reforme i poštovati dogovore. Ujedno mora i EU, kao iskusna dobronamjerna voditeljica zajedno sa državama članicama svojim primjerom pomagati državama Balkana”, rekla je Pirc Musar.

Ona je kazala i da osjećaj zaboravljanja na pridruživanje može dovesti do nestabilnosti i ohladiti medjususjedske odnose.

”Za Sloveniju je Crna Gora značajan činilac u regiji. Veselimo se što je Crna Gora ta država koja je otvorila sva poglavlja. Zaista možete biti primjer svima u regiji. Unutar EU osjeća se velika naklonjenost vašoj državi i nadam se da će Crna Gora ostati pogonska lokomotiva za sve u regionu”, rekla je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve