Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Picula: Vučiću se dopušta previše manevarskog prostora u Crnoj Gori

Takođe, kaže da se politička tranzicija u Crnoj Gori kao da se produžila jer su se ponovno pojavili neki upitnici

Zapad je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ostavio previše manevarskog prostora u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, kazao je Tonino Picula, zastupnika Evropskog parlamenta u intervjuu za televiziju N1.

“Dijalog između Srbije i Kosova se ponovno pretvara u jednu vrstu kolekcije monologa gdje svatko tumači situaciju sebi u korist. Članice EU-a su odlučile taj ključni problem privesti kraju, ali ne znam koliko će to biti moguće. Moraćemo vidjeti na koji način će Bruxelles i Washington nadalje pristiskati političku ponudu Beograda ne bi li se Vučić privolio na potpisivanje tog ugovora. Vučić osjeća da ima još uvijek dovoljno prostora da nabavi određene koncesije Zapada. On ne uvodi sankcije Rusiji. Čini mi se da se Aleksandru Vučiću dopušta da ima manevarskog prostora koji obilno koristi u BiH i Crnoj gori. Zbog opšteg političkog uloga Zapad se ne može vratiti u politički san. Kolektivni Zapad će se morati odlučiti”, kazao je Picula.

Takođe, kaže da se politička tranzicija u Crnoj Gori kao da se produžila jer su se ponovno pojavili neki upitnici.

“I ovi predsjednički izbori su puni zanimljivosti i novih situacija. U prvom krugu je pobijedio predstavnik vanparlamentarne stranke što se nikad nije dogodilo. Ovog je trenutka teško predvidjeti što će se dogoditi u slučaju pobjede kandidata koji je sve iznenadio. Mnogo je neizvjesnosti pred Crnom Gorom. Evropska unija mora vrlo jasno komunicirati kakvu Crnu Goru očekuje, ali i Crna Gora mora reći može li takva postati”, zaključio je.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
non
24.03.2023-02:48 02:48

Ne dajte se ako Boga znate!