Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

Picula: Svi politički akteri da poštuju državne simbole Crne Gore

Nažalost, novi saziv Skupštine imaće samo 18 zastupnica, tri manje od prošlog saziva, što svakako nije dobra poruka za rodnu ravnopravnost

Početak rada novog saziva Skupštine Crne Gore, nakon potvrđivanja nove parlamentarne većine, predstavlja prve korake prema formiranju nove izvršne vlasti. Ohrabruje izjava novoizabranog predsjednika Skupštine Alekse Bečića, koji je najavio nastavak rada na reformama i istaknuo prioritet puta prema EU, naveo je izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula.

Picula

“Od novog saziva Skupštine Crne Gore očekujem kontinuiranu i produktivnu saradnju, te predan rad na napretku Crne Gore, pogotovo u ključnim poglavljima u pregovorima s EU. Novoizabrana Skupština mora kao najvažnije predstavničko i zakonodavno tijelo njegovati kulturu saradnje, dijaloga i konstruktivne rasprave, očitim političkim razlikama usprkos. To je ključ uspješne parlamentarne demokratije”, dodao je Picula.

Nažalost, novi saziv Skupštine imaće samo 18 zastupnica, tri manje od prošlog saziva, što svakako nije dobra poruka za rodnu ravnopravnost.

Takođe, smatra da institucije, simboli i Ustav Crne Gore zaslužuju maksimalan obzir, te poziva sve političke aktere Crne Gore da poštuju državne simbole i institucije Crne Gore, te djeluju u skladu s njenim ustavnim načelima.

“Građanke i građani Crne Gore su visokim odazivom na nedavnim parlamentarnim izborima poslali jasnu poruku da u ovim vremenima teške zdravstvene, ekonomske i društvene krize očekuju od svojih izabranih dužnosnika odgovorno ponašanje i rješavanje problema na putu prema EU. Taj cilj podržava izrazita većina crnogorskog društva, te se nadam da su svi izabrani svjesni svoje odgovornosti u ovim kriznim vremenima kako za Crnu Goru, tako i za regiju i EU”, dodao je on.

Očekuje brzo formiranje i nove izvršne vlasti kojoj će put prema članstvu u EU i dosadašnji vanjskopolitički ciljevi takođe biti na vrhu liste prioriteta, u skladu s pomenutim očekivanjima građana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve