Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Picula o događajima na Cetinju: Korak unazad ka pristupanju EU

Neopravdana upotreba sile protiv mirno okupljenih građana s razlogom je, smatra on, naišla na kritike

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da su događaji u Crnoj Gori koji su pratili ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru vrijedni oštre osude. U svijetlu procesa pregovora za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, ovo je, smatra, korak unazad.

“Ustoličenje mitropolita Joanikija vjerski je čin koji treba biti lišen političkih atribucija. Bez obzira na to što je Cetinje kao mjesto intronizacije u istoriji bilo i mjesto raskola, vjerske manifestacije ne smiju biti zloupotrijebljavane u političke svrhe “, ocijenio je Picula za Danas.

Dodaje da treba poštovati slobodu djelovanja vjerskih organizacija i osjećaje vjernika vodeći računa o tome kako je sloboda izražavanja nepovrediva.

Neopravdana upotreba sile protiv mirno okupljenih građana s razlogom je, smatra on, naišla na kritike.

“Iako se danima uoči incidenta pozivalo na civilizirano i miroljubivo održavanje vjerske procedure, određeni akteri ponijeli su se neprimjereno i dodatno raspirili tenzije koje su se toliko dugo i predano pokušavale stabilizovati”, rekao je on.

Picula ističe da su savremene demokratske države davnih dana shvatile da uspjeh mora biti temeljen na društvenoj inkluzivnosti i snažnoj političkoj volji lišenoj religioznog uplitanja. Napominje da previše tijesna povezanost crkve i države može biti pogodna kombinacija samo za one koji su dubinski involvirani u te kategorije, dok sve ostale ostavlja na strani.

“Isto tako, takvo odbacivanje sekularizacije kao smislene tekovine može pogodovati samo nacionalističkim elitama koje ovakve situacije koriste za materijalne ili nematerijalne koristi. A u svijetlu procesa pregovora za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, ovo je nažalost korak unazad. Politički i vjerski zvaničnici u Crnoj Gori imaju posebnu odgovornost prema građanima koji su iskazali veliku želju za pristupanjem Evropskoj uniji i koji se nadaju da njihova nastojanja neće biti narušena. Stoga se nadamo da će svi akteri razborito i predano smanjivati napetosti i podržati predanost Crne Gore u stvaranju modernog, demokratskog, multietničkog i multikonfesionalnog društva”, naglasio je on.

Picula napominje i da politička instrumentalizacija vjerskih uvjerenja nije u skladu s trenutnim reformskim procesom Crne Gore i njenim uspješnim dosadašnjim intervencijama.

“Zaista se nadamo kako ova situacija neće dugoročno ugroziti međunarodni položaj Crne Gore i dugu povijest mirnog suživota među ljudima različitih vjerskih pripadnosti i etničkih grupa”, naveo je Picula.

Izjava Vulina ne bi trebalo da ima mjesto u razumnom političkom diskursu

Komentarišući izjavu ministra srpske policije Aleksandra Vulina da je Cetinje pokazalo da su Srbi „najprogonjeniji i najobespravljeniji narod u Evropi“, Picula je rekao da takav stav ne bi trebalo da ima mjesto u razumnom političkom diskursu da je Srbija moderna i tolerantna država.

“Nerazumijevanje, gnijev i patetika nisu elementi koji će sporne situacije među zemljama postaviti na ispravan put. Uvažavanje multietničnosti Crne Gore treba da ostane u prvom planu uz posvećenost očuvanju solidne pozicije koju je ova zemlja stekla u evropskoj zajednici”, ocijenio je on.

Uloga Zapada

Vjeruje da je ustoličenje mitropolita u ovako zamršenim okolnostima moralo biti sprovedeno pod pojačanim sigurnosnim nadzorom. Kako bi se izbjegli svi mogući rizici, a budući da je Crna Gora članica Sjevernoatlantskog saveza, sasvim je razumljivo, smatra Picula, da to partnerstvo u određenim situacijama može i treba biti konkretizovano.

“Pritom ne treba naglasak stavljati na nekakvu dubioznu sposobnost crnogorske policije, već na realnu potrebu za dodatnim oprezom, a snage NATO-a su dobro pripremljene i upoznate s raznim spornim pojavama te je svojim opsegom NATO sigurno bolje opremljen letilicama i drugim logističkim sistemima od manjih zemalja. Dakle, smatram da podrška NATO tokom događaja za koji se očekivalo da će izazvati više ili manje neprilika, nažalost, ispostavilo se da ih je bilo više, zaista nema nikakve poveznice s ugađanjem predsjedniku Aleksandru Vučiću. Najiskrenije se nadam kako će svi involvirani u najkraćem mogućem roku pronaći način za uspostavljanje konstruktivnog dijaloga u evropskom duhu i mirno okončati napetosti”, poručio je Picula.

IzvorDanas

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve