Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Picula: Ne dovoditi u pitanje napredak CG

Komentarišući lokalne izbore u Nikšiću, Picula je kazao da oni oslikavaju izrazito polarizovanu političku scenu i uzrokuju dodatne nestabilnosti

Izuzetno je važno da Skupština Crne Gore funkcioniše kao centralno mjesto demokratskog političkog djelovanja, ali članstvo u Evropskoj uniji (EU) ne smije biti alibi za političke blokade ili političku manipulaciju, istakao je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

Govoreći o svom Izvještaju za Crnu Goru pred odborom za vanjske poslove EP, on je naglasio da Crnu Goru očekuje glasanje o budžetu za tekuću godinu, uz poruku da je “potrebno prihvatiti pozitivne elemente dosadašnjeg političkog nasljeđa te ga treba nadograditi i uciniti efikasnijim”.

Govoreći o najavljenim izmjenama tužilačkih zakona, Picula je pozvao vlasti u Crnoj Gori da se u najskorijem roku uhvate u koštac s pitanjima nezavisnosti, profesionalnosti, odgovornosti i učinkovitosti sudija u skladu sa preprukamoa GRECO-a. Podsjeća i da Crna Gora već posjeduje mehanizme potrebne za osiguravanje kako sudske tako i tužilačke nezavisnosti ali ih treba primjenjivati i nadograđivati.

“Sa zanimanjem smo pratili događaje protekle sedmice u Skupštini koji bi drugačijim ishodom svakako uticali na ton današnje rasprave“, naglasio je Picula u odgvoru pred spoljnopolitičkom odborom.

Ističe da podržava odgađanje glasanja o tužilačkim zakonima po hitnom postupku i pokretanje kosultacija.

„Vanrednim postupcima se ne smije dovoiti u pitanje i onako ograničeni dosadašnji napredak u području vladavine prava i borbe protiv korupcije. Isto vrijedi za reformu javne uprave koju svakako treba nastaviti i temeljiti na stručnosti, ali i za postizborno kadriranje gdje treba izbjegavati politički revanšizam“, kaže Picula.

Komentarišući lokalne izbore u Nikšiću, Picula je kazao da oni oslikavaju izrazito polarizovanu političku scenu i uzrokuju dodatne nestabilnosti.

“Sve nepravilnosti sumnje valja što prije ukloniti a vrijedi razmotriti mogućnost da se lokalni izbori u svim jedinicama održavaju u isto vrijeme“, smatra Picula.

Povodom suočavanja sa panedmijom koronavirusa, Picula je ocijenio da je Crna Gora u takozvanom drugom talasu pandemije jedna od najpogođenijih zemalja, zdravstveno i ekonomski, i da podržava prošlonedjeljno pokretanje projetka EU kako bi se nastavila akcija pomoći vakcinacije i zdravstveog sistema u regionu.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve