Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Picula: Ko problematizuje suverenost Crne Gore kao države ne može biti partner EU

Evropa očekuje proevropsku vladu čiji činioci nedvosmisleno podržavaju zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku EU

To što pregovori o novoj crnogorskoj Vladi dugo traju nije neočekivano. Bolje je solidno i duže pregovarati i pokriti, s potencijalnim koalicijskim partnerima, sva ključna i manje ključna područja, nego brzopleto uletjeti u koalicijske kombinacije koje će se kasnije više baviti unutrašnjim razmiricama nego problemima zemlje, ocijenio je za Gradsku RTV izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

Na pitanje da li se stav Evropske unije promijenio kada je riječ o ulasku bivšeg DF-a u Vladu, Picula naglašava da Evropa očekuje proevropsku vladu, pa svi koji je budu činili moraju nedvosmisleno podržavati zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku Evropske unije.

“Sve političke opcije koje relativiziraju odgovornost Rusije za invaziju Ukrajine ili opcije koje smatraju spornim npr. crnogorsko priznanje Kosova ili opcije koje čak problematizuju štošta što predstavlja suverenost Crne Gore kao države, ne mogu po mom mišljenju biti partner Unije”, jasan je Picula.

Za strateške i nacionalne interese zvanične Podgorice bilo bi dobro da stabilna proevropska Vlada uživa i jasnu proevropsku podršku u Parlamentu, naglašava Picula. Što je ta podrška veća, to su sigurniji reformski iskoraci Vlade, dodaje evropski parlamentarac.

“Ta bi Vlada uz podršku trebalo imati i politički kapacitet i odlučnost da nastavi sa reformama, ili bolje rečeno zbog opšteg zastoja, započne sa nekim reformama. To bi se pozitivno odrazilo i na ubrzavanje pristupnog procesa. Nažalost, u ovom trenutku možemo govoriti o otkočenju pristupnog procesa jer se zapravo ništa relevantno nije događalo već godinama. I to bi na kraju trebalo biti Vlada diskontinuiteta u odnosu na stagnaciju i polarizacije, koje su Crnu Goru često blokirale na unutrašnjem planu i povremeno zbunjivale zapadne partnere”, kazao je Picula.

Pozdravlja posjetu predsjednika Milatovića Hrvatskoj i naglašava da je dobro što je jedinstven stav Vlade Hrvatske, Sabora i predsjednika države da je što skorije učlanjenje Crne Gore u EU i hrvatski nacionalni interes.

“Što se tiče nekih izrečenih stavova predsjednika Milanovića, mogu samo reći da kontradiktorno zvuči podržati jednu zemlju da nastavi na evropskom putu a istovremeno je plašiti to istom Evropskom unijom”, rekao je Picula.

Izvještaj Evropskog parlamenta za Crnu Goru za dvije sedmice pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta

Rad na Izvještaju Evropskog parlamenta za Crnu Goru je pri kraju, kaže Picula i dodaje da će za dvije nedjelje biti predstavljen pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

“Tom tekstu smo pristupili, kao i svaki put do sada, vrlo ozbiljno, na temelju utvrđenih činjenica. Ono što je svakako važno za sve koji nas sada gledaju u Crnoj Gori da, bez obzira što će zaista djelovi tog Izvještaja zvučati, tj. biće obilježeni određenim oštrijim ocjenama i kritikama, da opšti ton je zapravo samo jedan – puna podrška Crnoj Gori da prevlada trenutne, nadam se, unutrašnje probleme i da osigura građanima ono što oni očekuju, a to je što prije zaključenje pregovora o članstvu a onda sam ulazak u EU”, poručio je Picula.

Iako se nadao da će tokom ovog mandata evropskih institucija biti zaključeni pregovori sa Crnom Gorom, nije se moglo, kaže, predvidjeti sve što se događalo u prethodne tri godine.

“Teško je sada bilo šta prorokovati, ali evo ako mogu ja dodati, pored Ursule fon der Lajen, koja je imala svoju ocjenu 2030. godine, za razliku od Šarl Mišela, mi smo usvojili u Evropskom parlamentu preporuke o Strategiji novog proširenja Evropske unije prošle godine. I mi smo spomenuli 2030. godinu, s napomenom da očekujemo da do te godine budu zaključeni svi tekući pregovori o pristupanju. To znači da se to može dogoditi i ranije. Evo Crnoj Gori prilike da to dokaže”, istakao je Picula.

Postoji samo jedan istorijski datum kada je riječ o pristupanju a to je, kaže Picula, dan kada zemlja postaje članica Evropske unije. Put prema evropskoj porodici je, naglašava, jednako važan kao i sam cilj jer svaka zemlja na tom putu postaje bolja.

Crna Gora će opravdati trenutnu poziciju predvodnika te politike, zaključio je Picula.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
08.09.2023-15:52 15:52

TAKO JE !
gosp.Picula …Boga mi u toj Vladi tzv.CG tesko da na” prste jedne ruke” mogu se naci ljudi ,da se bore za CG i njen prosperitet …ukljujuči Mandatara ,koji se izjasni jednom da je srbijanski državljanin a ne Crnogorski – a isti bi u Vladi ,tzv”apostol” sa samo Srbijanskim drzavljanstvom …!

Serdar_Krsto
08.09.2023-16:12 16:12

Tako je Picula ,I što Pipun okrivljuje Adrijana Vuksanovića, Adrijan samo slijedi odluke Europe I normalnog Svijeta

Tara
08.09.2023-21:00 21:00

Gospodine Pikula..sa ovom novom antidrzavnom-cetnickom vladom crkve Srbije..nijesmo nidje dobrodosli..–dobro-nas nasli..To su potplaceni nacisti-crkve Srbije..koji haraju CG..i bljuju na sve Crnogorsko..sto je najgore..Sudstvo ne funkcionise..rade..po sistemu Milatovica-Abazovica i popa Micovica..Kod nas vlada strava i Uzas..to se ne moze rijecima opisati…

Dragoljub
09.09.2023-04:13 04:13

Picula nije hrvat nego je Italijan, isto kao i Đenero.