Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Picula: EU kroz pomoć najugroženijima utvrđuje svoju međunarodnu poziciju

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu i koordinator Socijalista i demokrata u Odboru za vanjsku politiku EP Tonino Picula podržao je odluku EK

Grupacija Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu podržala je odluku Evropske komisije da u okviru programa Globalnog odgovora na krizu izazvanu korona virusom dodijeli 20 milijardi eura pomoći zemljama u razvoju za borbu protiv širenja pandemije i ublažavanje njezinih socioekonomskih posljedica. Time je EU odlučila da ne odustane od UN-ovih ciljeva održivog razvoja u vremenima najveće krize, kad mnoge zemlje odgađaju svoj doprinos.

Tonino Picula

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu i koordinator Socijalista i demokrata u Odboru za vanjsku politiku EP Tonino Picula podržao je odluku EK.

“Kao istinski globalni igrač, Evropska unija u duhu iskrenog multilateralizma surađuje s ključnim institucijama kao što su Ujedinjeni narodi i G20. Nužno je pomoći i našim međunarodnim partnerima, uključujući i naše afričke prijatelje, u borbi protiv ove zastrašujuće pandemije. Kriza koju je izazvao korona virus u europskim društvima i ekonomijama izazvala je smrt tisuća ljudi i ugrozila budući razvoj. Širenje korona virusa u najsiromašnijim regijama i zemljama dodatno ugrožava ionako nesigurne živote i izvore prihoda za stanovnika tih zemalja. Ne smijemo ostati ravnodušni na njihovu patnju i zbog toga podržavamo odluku Evropske komisije”, kazao je Picula.

Kako je istakao, naglasak je na podršci zdravstvenih sustava zemalja zapadnog Balkana, južnog i istočnog susjedstva EU, Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike je ključan ne samo za interese Evropske unije, nego i za njezinu ulogu u međunarodnom poretku, pa i za njezinu dušu“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve