Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Pet tužilaca povuklo ostavke, Zakon o radu ide na Ustavni sud

Uzrok je najvjerojatnije to što su tužioci najavili da će Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za preispitivanje člana 164 novog Zakona o radu

Pet tužilaca danas je povuklo ostavke, saznaje Pobjeda, a uzrok je najvjerojatnije to što su, kako kaže njihov izvor iz Sekretarijata Tužilačkog savjeta, tužioci najavili da će Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za preispitivanje člana 164 novog Zakona o radu.

Ostavke su povukli viša tužiteljka iz Bijelog Polja Milica Rmandić, tužiteljka iz ODT Pljevlja Božidarka Gačević, tužiteljka iz vrhovnog državnog tužilaštva Radmila Ćuković, tužiteljka ODT Ulcinj Feriha Muratović i tužiteljka Višeg tužilaštva u Podgorici Suzana Milić.

Ovaj član zakona je pooštrio zahtjeve i spustio starosnu granicu – za muškarce sa 67 na 66, a za žene sa 65 na 64 godine kao osnov za prestanak radnog odnosa po sili zakona.

Na taj način zaposleni koje ova odredba direktno pogađa nijesu ni pripremljeni ni upozoreni na ono što snažno utiče na njihov radni, ekonomski i socijalni položaj.

Zbog toga što Zakon o radu nije prošao konsultacije niti javne rasprave niko, osim poslanika vladajuće većine, nije znao da se tim izmjenama uvodi drastično nov režim prestanka radnog odnosa po sili zakona, na šta je juče upozorila i Unija slobodnih sindikata.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve