Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Pešić: Neznanje vlada u Vladi

No, danas svaki građanin Crne Gore može potvrditi konstataciju da vlada neznanje. Neznanje vlada u Vladi

Piše Nataša Pešić
Bivša generalna sekretarka Vlade i sadašnja savjetnica Predsjednika države za saradnju sa državnim organima

Danas su građani Crne Gore jasno mogli vidjeti i čuti što je Vlada uradila prvih 100 dana, sva njena dostignuća i domete.

“Rezultate ove Vlade da spakujemo u jednu knjigu koja bi trebala da bude rezultat djelovanja”, reče premijer.

Izgleda da je državni službenik jedan od glavnih krivaca, zašto je Vlada takva kakva je. I zašto će knjiga imati crni povez, jer drugi ne zaslužuje pored ovolike smrti koja hara Crnom Gorom. Požalio se predsjednik Vlade na tihi bojkot, neznanje koje ga brine i koje nikome ne služi na čast! Razočaran koje kadrove dobija i koje, reče, analiziraju na sjednicama Vlade.

Nakon pet minuta izjavi da će putem „optimizacije“ ostaviti bez posla 10% službenika.

Bez želje za polemikom, ukazujem da je službenički sistem izgrađivan godinama u saradnji sa Evropskom komisijom i njenim kompetentnim kadrovima. Službenički sistem je do dolaska  “oslobodilaca – eksperata” bio usaglašen sa najvišim evropskim standardima. I znalo se ko je za što zadužen i ko šta radi. A koliko znanja ima službenički kadar, najbolje govore rezultati i ocjene eksperata EK o javnim politikama i službeničkom sistemu.

No, danas svaki građanin Crne Gore može potvrditi konstataciju da vlada neznanje. Neznanje vlada u Vladi.

A službenici znaju onoliko koliko ih šef zna pitati. Nijesu službenici čitači ekspertskih “visokoumnih misli” kojima je i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji veliki problem.

Zato, ne vrijeđajte državne službenike. Oni su mukotrpno izgrađivali državu Crnu Goru i njen sistem. Ne vrijeđajte one koji su Crnu Goru svojim danonoćnim radom uz jasne, precizne i vizionarske smjernice doveli pred vrata EU. Umjesto vrijeđanja službenika pogledajte se u ogledalo.

Predsjednik Vlade zaboravlja da državni službenik, u zavisnosti od stepena spreme, znanja i sposobnosti i radnog iskustva dobija tačno određeno zvanje. Zvanja su različita i u zavisnosti od istih očekuje se da službenik dobije jasan nalog od svog starješine. Kad naloga nema državni službenik je na čekanju. Kad je nalog nejasan, državni službenik pita za pojašnjenje a kad ga ne dobije, on ćuti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve