Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

PEN centar: Zastava koju je Mandić okačio u Skupštini ne predstavlja bilo kakvu istorijsku reminiscenciju, već je identična aktuelnoj zastavi manjeg entiteta BiH

Zastava koju je, kako dodaju, Andrija Mandić okačio u kabinetu predsjednika Skupštine Crne Gore ne predstavlja bilo kakvu istorijsku reminiscenciju na jednu od zastava koje su egzistirale u vrijeme Knjaževine Crne Gore, već je identična aktuelnoj zastavi manjega entiteta Bosne i Hercegovine

Nedavna skandalozna javna manifestacija pokornosti predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića prema mitropolitu Beogradske patrijaršije Joanikiju Drugom skrenula je pažnju javnosti na to da se u njegovu kabinetu nalazi zastava koja ne pripada ni oficijelnim simbolima Crne Gore koje je propisao Zakon o državnim simbolima niti crnogorskoj heraldičkoj tradiciji, saopšteno je iz PEN centra.

Kako navode, današnji Mandićev sastanak sa šeficom Kancelarije EU u Crnoj Gori Kristinom Popom pokazao je da trobojka koja je dočekala Joanikija Drugog u Mandićevu kabinetu nije bila tu kao reprezent države Srbije, čiju vjersku ustanovu na polovini teritorije Crne Gore reprezentuje Joanikije Drugi, već da je riječ o simbolu koji se trajno ugnijezdio u kabinetu četničkog vojvode na privremenom radu na mjestu predsjednika Skupštine Crne Gore.

“Pokušaji Mandićevih telala da ovaj simbolički akt kapitulacije države Crne Gore prikažu kao isticanje “istorijske zastave Knjaževine Crne Gore” lažan je makar koliko i prijevarno deklamovanje četničkog vojvode Andrije Mandića da se zalaže da Crna Gora dostigne demokratske standarde i postane članica EU. I najpovršniji poznavaoci heraldike iz vremena Knjaževine Crne Gore upućeni su u to da je na trobojci bez aplikacije ili onoj s petrovićevskim dvoglavim orlom u poletu koje se pojavljuju u raznim funkcijama (ali ne i kao državne zastave) pored crvene i bijele figurirala plavetna (kako stoji i u Ustavu iz 1905. godine) a ne plava boja”, kažu u saopštenju.

Zastava koju je, kako dodaju, Andrija Mandić okačio u kabinetu predsjednika Skupštine Crne Gore ne predstavlja bilo kakvu istorijsku reminiscenciju na jednu od zastava koje su egzistirale u vrijeme Knjaževine Crne Gore, već je identična aktuelnoj zastavi manjega entiteta Bosne i Hercegovine.

“Čime je Andrija Mandić, vjerovatno u skladu s tajnim sporazumom o kojem se već duže vrijeme govori, Crnu Goru potčinio Republici Srpskoj. Ovakvo skaredno kršenje Zakona o državnim simbolima i Ustava Crne Gore zahtijeva najhitniju reakciju s jedne strane od parlamentarnih subjekata u smislu pokretanja inicijative za smjenu s pozicije predsjednika Skupštine Crne Gore, a s druge strane od državnoga tužilaštva u cilju utvrđivanja Mandićeve krivične odgovornosti zbog flagrantnog kršenja Ustava i omalovažavanja Države Crne Gore”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dragan PV
18.01.2024-18:32 18:32

Gospodo iz PENa lijepo presavijte papir i tužbu protiv četnika Mandića. I vi i ostale CG partije koje drže do Ustava i zakona Države CG. Sve osim toga je Blef.