Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Pejović: Razgraničenjem na zvaničnim i dokumentovanim činjenicama, neće biti moguće graditi kolektor u Zeti

Jasno se, ističe on, može zaključiti da je tadašnja Zeta imala 27 naselja i više od 10 hiljada stanovnika.

Kao što smo i najavili javnosti, u svrhu doprinosa procesu razgraničenja između Zete i Podgorice, istraživački tim Demokrata Zeta će objaviti još dokumenata. U zvaničnim arhivama i u okviru arhivske građe, koja bilježi gotovo vijek postojanja, nalazimo značajna dokumenta koja potvrđuju stanovišta i zalaganja Demokrata kada je u pitanju ovaj proces razgraničenja, kazao je Novica Pejović, odbornik Demokrata u SO Zeta.

“U izdavaštvu Glavnog uredništva Almanaha Kraljevine Jugoslavije, 1932. godine je objavljena knjiga “Opšta državna uprava” koja prikazuje uređenje tadašnjih Banovina i daje informacije o srezovima, opštinama i gradovima. U poglavlju: ,,Zetska banovina”, na 262. strani, navodi se upravo ona informacija koju svih prethodnih godina saopštavaju naši građani. Gornjo- Zetska opština je imala 9 naselja, 336 domova i 2100 stanovnika i na njenom prostoru su postojala 3 sakralna objekta. Donjo-Zetska opština se prostirala na teritoriji od 10 235 hektara, imala je 12 naselja sa 990 domova i 7000 stanovnika. Mataguška opština se prostirala na teritoriji od 4500 hektara, imala je 6 naselja sa 276 domova i 1488 stanovnika”,navodi Pejović.

Jasno se, ističe on, može zaključiti da je tadašnja Zeta imala 27 naselja i više od 10 hiljada stanovnika.

“Zanimljiv je i podatak da je površina Donjo-Zetske i Mataguške opštine bila ekvivalentna površini današnje Zete. Zeta, u današnjim granicama, koje su nama sporne, ima površinu od 15 000 hektara. Nema ni najmanje dileme da ova dokumenta koja objavljujemo treba da budu analizirana na eventualnoj arbitraži. Uvažavanjem zvaničnih dokumenata, sigurno će Zeta biti u boljem položaju, nego što je to sada”, dodaje Pejović.

Vrlo je, dodaje, važno napomenuti, radi svih građana, a naročito onih iz Gornje Zete da “borba za našu zemlju nije samo radi razvoja naše opštine, već i radi zaštite od novih zagađivača”.

“Razgraničenjem na zvaničnim i dokumentovanim činjenicama, neće biti moguće graditi kolektor na našoj teritoriji. To će biti i najveća vrijednost postignuta u ovom procesu, za koju se zalažemo”, zaključio je Pejović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve