Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021
Rubrika:

Pejović i Bajramspahić: Vlast udaljila Crnu Goru od EU

''Očigledno je da je ovo posljednja šansa da shvate ozbiljnost situacije. Sat otkucava i šanse će se smanjivati''

Trenutna politička situacija udaljila je Crnu Goru sa evropskog puta. Izvještaj Evropske komsije neophodno je shvatiti kao ozbiljnu opomenu i upozorenje za dalji nastavak integracija, ocijenila je  članica Odbora za evropske integracije, Daliborka Pejović u emisiji “U sred srijede” Gradske televizije.

“Produkcija zakona je mala s obzirom na prisustvo brojnih eksperata, pa kvalitet zakonskih rješenja nije zadovoljavajući. Očigledno je da je ovo posljednja šansa da shvate ozbiljnost situacije. Sat otkucava i šanse će se smanjivati”, kazala je Pejović.

Ona smatra da vlast nije odgovorila procesu integracija.

“Radi se o nekoj vrsti nesnalažljivosti trenutne vlasti. Pitanje je da li će Vlada moći da izađe na kraj sa ovim procesom. Nova vlast nije postigla ništa i pitanje je da li se može nešto promijeniti”, navela je Pejović.

Ističe da je posebno brine dinamičnost na putu ka EU.

“Politička podrška u procesu integracija je sporna je u kvalitativnom i kvantitativnom smislu. Ne insistira se na ispunjavanju obaveza iz poglavlja 23 i 24. neophodan je istinski dijalog, potrebni su konkretni rezultati”, rekla je Pejović.

Vlast je očekivala najniže ocjene Evropske komisije i to je zabrinjavajuć odnos prema integracijama, ocijenila je građanska aktivistkinja i članica Radne grupe za poglavlje 23, Dina Bajramspahić.

Vladajuća većina je, smatra, integracije gurnula u stranu.

“Ocjene su smanjene u šest poglavlja. Treba utvrditi ko je za to odgovoran. Proces ne ide zadovoljavajućom dinamikom. Potrebno je da ova Vlada ozbiljno shvati izvještaj Evropske komisije. Formalno smo lider u evropskim integracijama, ali to ne znači dovoljno, ako naš cilj nije završetak pregovora”, rekla je ona.

U interesu javnosti je da svi ozbiljno shvate izvještaj, kazala je Bajramspajić, dodajući kako smatra da u vladajućoj većini za to nema interesovanja.

“U vladajućoj većini postoje oni koje to uopšte ne interesuje, očekuju da se stvar riješi sama od sebe i misle da to nijesu njihove odgovornosti”, saopštila je Bajramspahić.

Podjetila je da sadašnja vlast, kao razlog negativne ocjene Evropske komisije, uporno navodi stanje koje je naslijedila od prethodnika.

„Bivša vlast nije ostavila impresivne rezultate, međutim, izvještaj bilježi dešavanja posljednjih godinu. Nepotizam i politička zapošljavanja nijesu strane ni ovoj vlasti. Pregovori traju, reforme su zahtjevne. Proces je težak. Neophodno je da političke elite da razumiju da je ovdje potrebna žrtva. Neophodno je da građani nastave da vrše pritisak na kompletnu političku elitu“, upozorila je Bajramspahić.

Članica Odbora za evropske integracije iz SNP-a, Danijela Đurović, kazala je da je izvještaj EK očekivan.

“Ocjene koje je Crna Gora dobila su nijesu iznenađenje. Iako su očekivanja i nove parlamentarne većine i građana bila daleko veća nego što je realnost, ne iznenađuje nas Izvještaj jer ekspertska vlada, bez jake političke pozadine i snage, ne može da ima adekvatna rješenja niti napredak”, rekla je Đurović.

Ona je ocijenila da članovi ekspertske vlade nijesu imali radnog iskustva u javnoj upravi, te da je to jedan od razloga nesnalaženja u procesu evropskih integracija.

Đurović je navela da je najvažnije pregovaračko poglavlje – 23, koje se tiče reforme pravosuđa, naslabija karika u procesu integracija i da je problem naslijeđen.

“Smanjenje političkog uticaja na pravosuđe se pominje već devet godina. Očekivali smo brža rješenja, ali do toga nije došlo. Nadam se da će doći dogovora u tom dijelu i da će novi Tužilački savjet biti uskoro izglasan i početi da radi”, saopštila je Đurović.

Smatra da je napravljen napredak po pitanju borbe protiv korupcije, ali da je u tom dijelu i dalje, kako je navela, prisutan selektivan pristup.

Specijalno državno tužilaštvo, kako je ocijenila, nije odgovorilo izazovima.

“Godinama ne produkuje nikakve rezultate, a u posljednjih par mjeseci se budi iz “zimskog sna”. Međutim, mnoge afere još nijesu razotkrivene”, poručila je Đurović.

Najnovije

Nejmar završio sa fudbalom u 2021.

Nejmarova povreda prilično je teška, tako da ove godine neće više igrati. Francuski mediji prenose da će Nejmar van terena biti najmanje mjesec. Došlo je do...

Vuković predstavlja Podgoricu na međunarodnoj konferenciji u Istanbulu: Posvećeno raditi na jačanju postojećih i...

Delegacija Glavnog grada, na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem, učestvuju na „B40 Balkan Cities Network Summit“ pod nazivom „Bolja saradnja, bolja budućnost“, koja se od...

Žugić odgovorio Medojeviću: Nije napravljen propust prilikom kontrole poslovanja i izricanja mjera prema Monte...

Centralna banka Crne Gore vrši kontrolu poslovanja mikrokreditnih finansijskih institucija u skladu sa zakonom kojim se uređuje poslovanje ovih institucija, navodi se u odgovoru...

Zaplijenjeno 37 kilograma kokaina na Debelom brijegu, uhapšen državljanin Albanije

Službenici Uprave policije i Uprave prihoda i carina zaplijenili su jutros oko 37 kilograma kokaina na graničnom prelazu Debeli brijeg na izlazu iz Crne...

Uniprom podnio krivičnu prijavu protiv Krivokapića, Abazovića, Mitrovića i Gazdića

Kompanija Uniprom je, kao što je i najvaljeno, Specijalnom državnom tužilaštvu danas podnijela krivičnu prijavu protiv premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra...

Najčitanije

Povezano

Lajčak: Želimo Vladu kojoj je EU u centru interesovanja

Crna Gora je pokazala da ima demokratski kapacitet da sama rješava unutrašnja pitanja i da organizuje unutrašnju politiku svojim snagama, ocijenio je specijalni predstavnik...

Vuković: Neophodno je zadržati evropsku perspektivu regiona

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković učestvovao je na Balkan Integration Forumu koji se održava pod nazivom „Proširenje EU na Zapadni Balkan: Kako pronaći put iz...

Đukanović i Lajčak o prioritetnim reformama Crne Gore

Predsjednik Milo Đukanović u toku ručka sa predstavnikom Evropske unije za pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, razgovarao je o prioritetnim koracima Crne Gore za dinamizaciju unutrašnjih reformi...

Iskoristiti podršku država članica za ubrzanje procesa pristupanja

Crna Gora konkretnim rezultatima pokazuje da je njeno mjesto u EU. U narednom periodu je važno intenzivirati reformske procese u državi i iskoristiti podršku...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve