Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Pejović i Bajramspahić: Vlast udaljila Crnu Goru od EU

''Očigledno je da je ovo posljednja šansa da shvate ozbiljnost situacije. Sat otkucava i šanse će se smanjivati''

Trenutna politička situacija udaljila je Crnu Goru sa evropskog puta. Izvještaj Evropske komsije neophodno je shvatiti kao ozbiljnu opomenu i upozorenje za dalji nastavak integracija, ocijenila je  članica Odbora za evropske integracije, Daliborka Pejović u emisiji “U sred srijede” Gradske televizije.

“Produkcija zakona je mala s obzirom na prisustvo brojnih eksperata, pa kvalitet zakonskih rješenja nije zadovoljavajući. Očigledno je da je ovo posljednja šansa da shvate ozbiljnost situacije. Sat otkucava i šanse će se smanjivati”, kazala je Pejović.

Ona smatra da vlast nije odgovorila procesu integracija.

“Radi se o nekoj vrsti nesnalažljivosti trenutne vlasti. Pitanje je da li će Vlada moći da izađe na kraj sa ovim procesom. Nova vlast nije postigla ništa i pitanje je da li se može nešto promijeniti”, navela je Pejović.

Ističe da je posebno brine dinamičnost na putu ka EU.

“Politička podrška u procesu integracija je sporna je u kvalitativnom i kvantitativnom smislu. Ne insistira se na ispunjavanju obaveza iz poglavlja 23 i 24. neophodan je istinski dijalog, potrebni su konkretni rezultati”, rekla je Pejović.

Vlast je očekivala najniže ocjene Evropske komisije i to je zabrinjavajuć odnos prema integracijama, ocijenila je građanska aktivistkinja i članica Radne grupe za poglavlje 23, Dina Bajramspahić.

Vladajuća većina je, smatra, integracije gurnula u stranu.

“Ocjene su smanjene u šest poglavlja. Treba utvrditi ko je za to odgovoran. Proces ne ide zadovoljavajućom dinamikom. Potrebno je da ova Vlada ozbiljno shvati izvještaj Evropske komisije. Formalno smo lider u evropskim integracijama, ali to ne znači dovoljno, ako naš cilj nije završetak pregovora”, rekla je ona.

U interesu javnosti je da svi ozbiljno shvate izvještaj, kazala je Bajramspajić, dodajući kako smatra da u vladajućoj većini za to nema interesovanja.

“U vladajućoj većini postoje oni koje to uopšte ne interesuje, očekuju da se stvar riješi sama od sebe i misle da to nijesu njihove odgovornosti”, saopštila je Bajramspahić.

Podjetila je da sadašnja vlast, kao razlog negativne ocjene Evropske komisije, uporno navodi stanje koje je naslijedila od prethodnika.

„Bivša vlast nije ostavila impresivne rezultate, međutim, izvještaj bilježi dešavanja posljednjih godinu. Nepotizam i politička zapošljavanja nijesu strane ni ovoj vlasti. Pregovori traju, reforme su zahtjevne. Proces je težak. Neophodno je da političke elite da razumiju da je ovdje potrebna žrtva. Neophodno je da građani nastave da vrše pritisak na kompletnu političku elitu“, upozorila je Bajramspahić.

Članica Odbora za evropske integracije iz SNP-a, Danijela Đurović, kazala je da je izvještaj EK očekivan.

“Ocjene koje je Crna Gora dobila su nijesu iznenađenje. Iako su očekivanja i nove parlamentarne većine i građana bila daleko veća nego što je realnost, ne iznenađuje nas Izvještaj jer ekspertska vlada, bez jake političke pozadine i snage, ne može da ima adekvatna rješenja niti napredak”, rekla je Đurović.

Ona je ocijenila da članovi ekspertske vlade nijesu imali radnog iskustva u javnoj upravi, te da je to jedan od razloga nesnalaženja u procesu evropskih integracija.

Đurović je navela da je najvažnije pregovaračko poglavlje – 23, koje se tiče reforme pravosuđa, naslabija karika u procesu integracija i da je problem naslijeđen.

“Smanjenje političkog uticaja na pravosuđe se pominje već devet godina. Očekivali smo brža rješenja, ali do toga nije došlo. Nadam se da će doći dogovora u tom dijelu i da će novi Tužilački savjet biti uskoro izglasan i početi da radi”, saopštila je Đurović.

Smatra da je napravljen napredak po pitanju borbe protiv korupcije, ali da je u tom dijelu i dalje, kako je navela, prisutan selektivan pristup.

Specijalno državno tužilaštvo, kako je ocijenila, nije odgovorilo izazovima.

“Godinama ne produkuje nikakve rezultate, a u posljednjih par mjeseci se budi iz “zimskog sna”. Međutim, mnoge afere još nijesu razotkrivene”, poručila je Đurović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve