Subota, 28 Januara, 2023
Rubrika:

Pejanović Đurišić: Berlinski proces ne bi trebalo da ima alternativu

Ona je za ''Dojče Vele'' naglasila da je bilo jako važno što je Minhenska bezbjednosna konferencija posvetila jedan panel danas situaciji na Zapadnom Balkanu

Probleme u regionu znamo, dijagnozu imamo i pitanje je na koji način taj region može da se povrati onome što nam je svima bio prioritetni cilj, a to su stabilnost, sigurnost i ekonomski razvoj, rekla je Milica Pejanović Đurišić iz Atlantskog saveza Crne Gore. Ona je za “Dojče Vele” naglasila da je bilo jako važno što je Minhenska bezbjednosna konferencija posvetila jedan panel danas situaciji na Zapadnom Balkanu.

“To nije urađeno slučajno, već zaista sa namjerom da svi oni koji se bave tim regionom pokušaju u jednoj iskrenoj i otvorenoj razmjeni mišljenja razgovaraju o tome kako izaći iz problema koga smo svi svjesni. Dakle, probleme znamo, dijagnozu imamo i pitanje je na koji način taj region može da se povrati onome što nam je svima bio prioritetni cilj, a to su stabilnost, sigurnost i ekonomski razvoj. Šta je najbolja metodologija za to, da li to su neke od ovih regionalnih incijativa koje se pojavljuju u posljednje vrijeme”, kazala je Pejanović Đurišić.

Kako je rekla, postavlja se pitanje da li će to biti efektivno, da li to još više produbljuje razlike između različitih država, stanovnika, građana i građanki ili postoje neki efektivniji mehanizmi.

“U tom smislu, naravno da smo razgovarali o Otvorenom Balkanu i da smo razgovarali o Berlinskom procesu, kao procesu za regionalnu integraciju koji ne bi trebalo da ima alternativu, u smislu onoga što je kvalitet samog postupka i metodologije koje su predviđene načinom na koji se može ostvarivati saradnja”, rekla je Pejanović Đurišić.

Opet, kako ističe, sve to u funkciji onog cilja koji znači približavanje EU kako bi se postigla ta stabilnost koja je neophodna.

“O svemu tome smo, naravno, razgovarali i s aspekta onoga što podrazumijeva sigurnost u našim državama, posebno u uslovima u kojima imamo tu agresiju Rusije na Ukrajinu, o rizicima da to ima uticaj na region, da se neki od tih, prosto, trendova koji se pojavljuju kada je u pitanju dovođenje u pitanje međunarodnog poretka, repliciraju na tom regionu. I mislim da smo se svi saglasili da nema drugog načina sem da svi naši međunarodni partneri jednim glasom budu naši partneri u regionu i da zajedno radimo u smislu neophodnih reformi i u smislu stvaranja uslova za izgradnju, zaista, demokratskih društava, koji će imati visok stepen otpornosti na sve potencijalne maligne uticaje, sa koje god strane da dolaze”, rekla je Pejanović Đurišić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
29.11.2022-21:39 21:39

Berlinski proces..je ideja Angele Merkel–to je i gospodin Solz potvrdio..sto nije bilo potrebno..jer mi vec davno ekonomski saradjujemo..(vise nego)sto treba..a na stetu nase drzave CG—Drugo..otvoreni Balkan je ideja Rame-Vucica..zvanog Vucka..kojeg sam ja nazvala..i koji zele kroz BiIA spiuna..Dritana Abazovica..da to ostvari..To bi znacilo nestanak CG..To Crnogorci ne smiju da dozvole..ovog kriminalca i rusitelja CG treba na vrijeme uhapsiti..Nasa drzava je u opasnosti…od ovog teroriste..koji od prvog dana radi na rusenje..drzave CG..