Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Pavićević: Komunikacija Vlade sa javnošću oskudna

Ona je istakla da je cijela prethodna godina obilježena kao godina generalno loše komunikacije u društvu

Komunikacija Vlade dosta je oskudna kada je riječ o objedinjavanju svih ciljnih grupa sa kojima je trebalo komunicirati, ocijenila je konsultantkinja za strateško komuniciranje, Jelena Pavićević, u emisiji “Presing” Gradske TV, navodeći da je neophodno da izvršna vlast osluškuje potrebe građana.

Strateško komuniciranje, dodaje, relativno je nova profesija, koja podrazumijeva kombinaciju marketinških kanala komunikacije, odnosa sa javnošću i lobiranja.

“Trend je da svaka kompanija ili pojedinac, u svojim poslovnim strategijama i planovima, uvrsti komuniciranje kao stratešku odrednicu”, navela je Pavićević.

Ona je istakla da je cijela prethodna godina obilježena kao godina generalno loše komunikacije u društvu.

“Komunikacija vlade je dosta oskudna kada je riječ o objedinjavanju svih ciljnih grupa sa kojima je trebalo komunicirati. Neophodno je da vlada osluškuje građane, da komunicira sa stručnom javnošću. Važno je znati na koji način se određene stvari saopštavaju, jer nije baš sve ni za svaki trenutak. Građani su izloženi prevelikom broju informacija, stresu”, pojasnila je Pavićević.

“Krizno komuniciranje bez konsultacije struke”

Komentarišući komunikaciju Vlade sa građanima u toku pandemije, uvođenja i primjene mjera, navodi da krizno komuniciranje uvijek podrazumijeva drugačiji pristup.

“Ako prethodno nijeste imali pripremljene krizne planove, morate to da radite u hodu. Prethodna Vlada pokazala je nivo organizovane komunikacije u prvih nekoliko mjeseci, poslije toga je ona potpuno izostajala. Komunikacijska struka nije bila na pravi način konsultovana, zato što su sve informacije koje je zdravstvena struka trebala da distribuira prema građanima morale da se prelamaju preko politike, ekonomije”, ističe Pavićević.

Dodaje da se način slanja poruka komunikacijske struke bitno razlikuje od viđenog, “i kao rezultat toga, imamo značajno viši nivo umrlih i hospitalizovanih građana, te malo vakcinisanih.”

“Izostala komunikacija sa privredom”

Navodi i da u vezi budžeta nije bila dobra komunikacija sa stručnom javnošću, privredom, poslovnim asocijacijama i mnogim segmentima društva.

“Predlog budžeta izazvao je velika negodovanja i imamo previše podijeljena mišljenja. Privredni sektor mora da bude stimulisan i da ima neku vrstu podrške i razumijevanja, a nema je već dugo”, rekla je Pavićević.

Očekivala je, kaže, neke stvari koje nijesu previše popularne.

“Ne smatram da treba da, radi nekog političkog momenta ili socijalnog mira, držimo sopstveni narod u zabludi. Očekivala sam da će državni sektor da se racionalizuje, privreda da dobije mnogo viši nivo saradnje i olakšavanje biznis barijera. Svi koji su u privredi mišljenja su da će ovaj pristup budžetu više biti na potrošnoj, nego na prihodnoj strani”, navodi Pavićević.

Napominje da je aktuelna Vlada bila previše napadana, ali je imala priliku da mnogo više osluškuje javnost u svim fazama donošenja odluka i trebala je da pokaže određenu vrstu fleksibilnosti.

“Izbori jedini rasplet”

Vlada, dodaje, vjeruje da je preuzela odgovornost i da će to na neki način pokazati.

“Kako će se ta odgovonost reflektovati u perspektivi, to ćemo tek da vidimo. Da je parlamentarna većina toliko uvjerena u svoju snagu, vjerovatno bi se izložila određenim izborima. Dogovor unutar vladajuće većine oko bilo kakve rekonstrukcije Vlade nije moguć”, uvjerena je Pavićević.

Smatra da parlamentarna većina dozvoljava sebi da bude kontroverzna zbog bojazni kako bi prošla na eventualnim izborima, koji jedino mogu donijeti rasplet situacije.

“Zato što ne vidim mogućnost postizanja dogovora između ovoliko činilaca, gdje se više prepoznaju razilaženja i neprijatelji, nego što se nastoji prevazići lična sujeta i partijski interes. Čini mi se da niko od činilaca u Skupštini i Vladi nema određenu strategiju i to se vidi, a građani trpe. Predugo se političari kreću nekim svojim eho komorama i ne osluškuju realno stanje javnosti”, zaključila je Pavićević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve