Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Pavićević i članice Ženskog kluba Skupštine učestvovale na seminaru Internacionalnog Republikanskog Instituta

Tokom dvodnevnog seminara, članice Ženskog kluba su, kako se navodi, imale priliku da obrađuju temu ekonomskog osnaživanja žena

Kopredsjednica Vesna Pavićević i članice Ženskog kluba Skupštine Crne Gore su učestvovale na seminaru Internacionalnog Republikanskog Instituta (IRI).

Seminar pod nazivom „Demokratiji su potrebne ženeIII” koji je organizovao Međunarodni republikanski institut (International Republican Institute – IRI) predstavlja nastavak konstruktivne saradnje sa Ženskim klubom Skupštine Crne Gore, saopšteno je iz Skupštine.

Tokom dvodnevnog seminara, članice Ženskog kluba su, kako se navodi, imale priliku da obrađuju temu ekonomskog osnaživanja žena.

Prvog dana seminara, članicama Ženskog kluba obratio se Nenad Koprivica, programski menadžer IRI-ja, izražavajući zadovoljstvo zbog do sada postignutih rezultata Kluba i IRI-ja kao i nastavka saradnje.

Kopredsjednica Ženskog kluba Vesna Pavićević se zahvalila na uspješno organizovanim seminarima u prethodnom periodu i naglasila da je podrška IRI-ja veoma značajna za rad Ženskog kluba.

Članice Kluba su, tokom dvodnevnog seminara imale priliku da sarađuju sa trenericom iz Republike Srbije Svetlanom Kozić i obrađuju teme vezane zaekonomsko osnaživanje žena. Takođe, govorilo se o postignutim i planiranim rezultatima Ženskog kluba.

“Prvog dana seminara učesnice su se upoznale sa direktnim i indirektnim koristima ekonomskog osnaživanja žena; benefitima ženskog preduzetništva sa akcentom na benefite cijelog društva; društvenim grupama žena kojima su potrebni određeni vidovi podrške a koja podrazumijevaju: visoko obrazovane žene, mlade žene, žene sa slabo plaćenim poslovima, žene sa više djece, nezaposlene žene sa obrazovanjem, žene preko 45 godina starosti, žene na selu, žene bez formalnog obrazovanja, žene iz najranjivijih grupa; Maslovljevom hijerarhijom potreba (samoaktualizacija, poštovanje, ljubav i pripadanje, potrebe za sigurnošću i fiziološke potrebe) kao i o regulativama i mjerama zapošljavanja žena i ženskom preduzetništvu”, navodi se u saopštenju.

Drugog radnog dana seminara, članice Ženskog kluba su se, kako dodaju, upoznale sa ulogom udruživanja u ekonomskom osnaživanju žena kao i sa primjerima dobre prakse ekonomskog osnaživanja žena koji bi se mogli primijeniti u Crnoj Gori.

Na seminaru su članice Ženskog kluba jednoglasno usvojile sljedeće zaključke:
– Postojeći resursi Crne Gore obezbjeđuju uslove za ekonomsko osnaživanje žena, kroz ustupanje na korišćenje dijela neupotrijebljene državne imovine ženama sa biznis idejama i planovima samozapošljavanja;
– U cilju ekonomskog osnaživanja, ženama će se kroz savjetovališta pružiti stručna znanja ivještine potrebne u biznisu i preduzetništvu;
– Pozivamo zajednicu opština da izradi i objavi kalkulator fiskalnih i parafiskalnih obaveza, po svim opštinama i da se, u skladu sa njima, razviju mehanizmi olakšica za žene u biznisu ipreduzetništvu;
– Stavljamo se na raspolaganje svim udruženjima koja se bave ekonomskim osnaživanjem žena da nam predlože oblike saradnje sa Ženskim klubom i eventualno unapređenja zakonodavnog okvira.

Dogovoreno je, saopšteno je iz Skupštine, da se nastavi saradnja sa IRI-jem ,u vidu organizacije još jednog seminara za članice Ženskog kluba, u narednom periodu.

Dvodnevnom seminaru su prisustvovale kopredsjednica Ženskog kluba Vesna Pavićević, kao i članice Ženskog kluba – Božena Jelušić, Jovanka Bogavac, Milosava Paunović, Jelena Božović, Zdenka Popović, Dragica Sekulić, Nela Savković Vukčević, Tamara Vujović, Nataša Jevrić, Daliborka Pejović i Suada Zoronjić.

Ispred IRI-ja seminaru su prisustvovali Nenad Koprivica, programski menadžer i Jovana Duković-Milović, programska saradnica.
Seminar je održan u periodu od 30. septembara do 2. oktobra 2022. godine, u hotelu „Splendid“, u Budvi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve