Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Parlamentarnu većinu podržava 36,2 odsto građana, 13,5 odsto kao rješenje političke krize vidi u Vladi na čelu sa Lekićem

Baltić ističe da podaci ukazuju da bi novi parlamentarni izbori doveli do redistribucije političke moći s obzirom na rastuću podršku pokretu Evropa sad (17 odsto) koji je u njihovom septembarskom istraživanju imao podršku 11,3 odsto biračkog tijela

Trenutna parlamentarna većina ima podršku 36,2 odsto biračkog tijela, a svega 13,5 odsto kao rješenje političke krize vidi u Vladi na čelu sa Miodragom Lekićem, pokazalo je decembarsko istraživanje agencije Stars Up koja je ispitala stav građana o rejtingu političkih partija, koje rješenje građani vide kao izlaz iz političke krize, kao i stav javnosti o usvojenim izmjenama Zakona o Predsjedniku. Ovo istraživanje je sprovedeno od 28. novembra do 4. decembra 2022. godine na reprezentativnom uzorku od 813 punoljetnih ispitanika.

“Prema našim podacima trenutna parlamentarna većina čini nešto više od 1/3 ukupnog biračkog tijela (36,2 odsto ). Kada bi se izbori održali u nedjelju Demokratski front i koalicioni partneri bi zbirno osvojili 17,4 odsto, Demokrate 11,4 odsto, koalicija Crno na Bijelo 4,9 odsto, a SNP 2,5 odsto. Sa druge strane DPS i koalicioni partneri zbirno bi osvojili 34,8 odsto, a 11,9 odsto građana je neopredijeljeno“, navela je Sanja Baltić, izvršna direktorica Stars Up agencije.

Ona ističe da podaci ukazuju da bi novi parlamentarni izbori doveli do redistribucije političke moći s obzirom na rastuću podršku pokretu Evropa sad (17 odsto) koji je u njihovom septembarskom istraživanju imao podršku 11,3 odsto biračkog tijela.

“S obzirom na prethodno navedene rejtinge političkih partija i koalicija, te činjenici da javnost uočava prisustvo jake političke krize, više od polovine građana (52,2 odsto) rješenje za trenutnu političku situaciju vidi u vanrednim parlamentarnim izborima. Svega 13,5 odsto kao rješenje navodi Vladu na čelu sa Miodragom Lekićem”, kazala je Baltić.

Foto: Agencija Stars Up
Foto: Agencija Stars Up

Baltić navodi da više od polovine građana (50,2 odsto) smatra da je nova/stara parlamentarna većina prekršila Ustav usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o Predsjedniku.

Da nije Ustav prekršen smatra 29,5 odsto, a 20,3 odsto nema stav na ovu temu.

“Ono šta je posebno problematično, a oslikava ukupno stanje u državi, koje se očigledno prenosi na stavove pojedinca, jeste podatak da među građanima koji smatraju da je Ustav prekršen ima i onih koji tu odluku ipak podržavaju (14,4 odsto)”, istakla je Baltić.

Foto: Agencija Stars Up
Foto: Agencija Stars Up

Stars Up je crnogorska kompanija za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja, osnovana aprila 2018. godine.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve