Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Paradigma Ćosićevih srpskih nacionalista

Srpski nacionalizam apriori traži da se mora najviše ispoljavati u pećinskom smislu, baš od onih protagonista koji nisu Srbi ni po kojem kriterijumu, sem po njihovoj volji i želji da to budu iz koristoljublja i dokazivanja nedokazivoga

Piše: Milutin Cerović

Retko ko kod nas zna koren reči “paradigma”, a retko je ko i koristi. Ta reč je nastala krajem XV. veka, a svoje pravo značenje i oblik dobija tek početkom XX. stoleća.

Možda samo jedna izvikana moderna reč poput “narativ” može da se poredi sa kontekstom prve reči pomenute u ovom tekstu.

Da vidimo šta nam veli definicija reči ”paradigma”: Primer za ugled, uzor, uzorak, obrazac, reč koja služi kao obrazac i model za menjanje svih ostalih reči iste promene itd.

Zašto su ove dve reči veoma važne za velikosrpski nacionalizam?

Važne su jer nam kroz tu narativnu/paradigmatičnu priču objašnjavaju već stoleće i po čemu i kome služi taj srpski brend zvani “srpski nacionalizam”.

Inače gro srpskih nacionalista su poznati baš po tome što jedva znaju dvesta srpskih autentičnih prostih reči, a ne ove pomenute u tekstu koje služe da stvar bude namenski nerazumna/visokoumna i zakukuljena za običan svet, koji se uvek divi onim stvarima i pojmovima o kojima pojma nema.

Ako se uopšte pitate čemu služi gornji naslov i ovaj nesvakidašnji uvod u temu ovog teksta, evo upravo ćete dobiti odgovor.

Vrlo je zanimljivo da je izvikani otac srpske nacije, partizanski pisac Dobice Ćosića zapisao sve tajne srpskog nacionalizma i njegove geneze.

Senzacionalno je otkriće da je drug Dobrica zapravo prvo koleno koje je rođeno na tlu Srbije.

Zašto je ova informacija bitna?

Zato što su bezmalo 100% srpskih nacionalista, a bogami i građanera ubeđeni da je drug Dobrica Ćosić izvorni era, čarapan i srbenda iz Drenove.

Ispostavilo se da je uslov da budete rigidni srpski nacionalista samo jedan, a on je: Da niste izvorni Srbin i da ste drugosrbijanac po pravilu!

U ovom trenutku od svih extremnih srpskih nacionalista, jedva da jedan promil ima neke izvorne srpske korene.

Ovi fakti nam govore da srpski nacionalizam apriori traži da se mora najviše ispoljavati u pećinskom smislu, baš od onih protagonista koji nisu Srbi ni po kojem kriterijumu, sem po njihovoj volji i želji da to budu iz koristoljublja i dokazivanja nedokazivoga.

Težak je zbilja život ovih paradigmatičnih ljudi koji ceo svoj život provedu dokazujući da su oni baš to što nisu.

A dokazivost u srbalja je uvek bila stvar dogovora i aklamacije, a ne fakata, činjenica i saznanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

11 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
15.03.2023-07:08 07:08

Jesi li se dovukao iz Šavnika da lepiš plakate i ružiš grad u kome živiš ? “Od svih extremnih srpskih nacionalista, jedva da jedan promil ima neke izvorne srpske korene.” —> Draginja ima 100% “crnogorske” korene ! :) Prolaze vam vreme i životi bistreći o “korenima i poreklu”, vama koji nemate svoje crkve, manastire, vernike, koji ste vekovima imali trobojku i do juče pričali srpskim jezikom. Videli smo u Tuzi da vam slabo ide da od Albanaca i muslimana sklepate nekakve građanske “Crnogorce”. Smeh, smeh i samo smeh… :)

danilos
15.03.2023-10:04 10:04
Reply to  Merlin

Merline – Vi i vaše klero-naci-fašističko veljesrpstvo ste Plač, plač i samo plač…:)?
Zar se ne stidite što ste nam ukrali crkve, manastire, i groblja pređedovska? Pi!

Merlin
15.03.2023-13:41 13:41
Reply to  danilos

1918. godine su se braća ujedinila nakon Podgoričke skupštine. Tako se učilo u SFRJ školstvu, ali je moguće da su stručnjaci iz građanah i onaj srednjoškolac došli do nekih novih saznanja. :)

RIR
15.03.2023-07:20 07:20

…tako je KUĆO CEROVIC. !
/srbijanaca ima uvijek za poštovanje ali nacionalisti zagorčavaju život i njima i nama…čekamo M.C. novi tekst !

Merlin
15.03.2023-08:16 08:16
Reply to  RIR

A zašto Hrvati, Albanci, Francuzi, Amerikanci mogu biti nacionalisti i patriote a Srbi ne mogu? Shvati da je prošlo vreme bratstva i jedinstva i druga Tita ljubičice bele. Svaka ptica svome jatu leti …

Lovćen
15.03.2023-10:23 10:23
Reply to  Merlin

Ko ti brani da budeš nacionalista ali nacionalizam nije dobar kad ti imaš pretenzije nad Crnom Gorom kad tvoj nacionalizam negira sve ostalo kad vrijedjas i udaraš u ono sto je sveti

RIR
15.03.2023-10:51 10:51
Reply to  Merlin

…ti pope Merline NE razlikujes “ patriotizam “i “nacionalizam” !
Sbi pope hoce tuđe , hoce posrbljavanje ,negiranje postojanje drugih /neutemeljeno /ne priznaju Crkvu drugih prav.naroda, hoce promjenu granica….moglo bi se nabrajati koliko hoceš…
samo pogledaj kakve su granice SRB nakon Berl.Kongresa 1878 god, -valjda ce ti biti jasno ,kako ste nezasiti nakaradni narod…a nadasve …LAŽAVI !
/za vas ne važe nikakve činjenice —-pa i za tebe ,nikad ne polemiseš sa datim činjenicama nego obožavaš —ZAMJENU TEZA /pravi srbin…/

Selmedin
15.03.2023-09:43 09:43

.OOOO novinaru slusas li ista kumim te bogom  CUS <<<<“paradigma”<<<, a retko je ko i koristi —Da znas Nema dana da  Becic i Milatovic ne pomenu tu rijec bar tri puta a zasto tri puta zato sto ta rijez znaci “srpski nacionalizam”.!!Aleksa Becic – Demokrate – Demokratska Crna Gora -Bečić, Petra Mutić … odnosima i sigurnosnim studijama, a njihova je -<<<paradigma <<—i dalje dominantna, izjava Becic- ,<<paradigma<<—- je stanja u kojem se nalazi ta organizovana kriminalna grupa. Milatovic izjava <<paradigma<<<Nervoza, strah od poraza. Eto da znate ko koristi tu rijec 13. Novembar 2022, 08:05 h 40. Abazović: Cetinje je -<<<paradigma<<<<-nezavisnosti, .Milatovic-<<<..paradigma<< -je… Pročitaj više »

Trajko
15.03.2023-09:45 09:45

Kalemar iz Velike Drenove jedan od očeva Velike Srbije, danas iz milošte zvanog Srpski Svet. Kad je trebalo bio partizan, pa “disident”, pa velje Srbin, pa otporaš, i naravno preśednik SRJ. Najluđe je to kad su ga mangupi namjestili da je kao dobio nobelovu nagradu, on kolko je bistar povjerova čak i dao nekoliko intervjua na tu temu.

Merlin
15.03.2023-15:02 15:02
Reply to  Trajko

Bolje vam pasuju bravari i džemperaši. :)

Krstaš
15.03.2023-13:47 13:47

Ćosić – od albanskog Qosaj