Srijeda, 22 Septembra, 2021
Rubrika:

Optužen za sukob interesa zbog MCP, Leposavić: ASK da prestane sa nezakonitim postupanjima

Ovom prilikom pozivam Agenciju za sprječavanje korupcije i njenu direktoricu kao odgovorno lice da prestanu sa postupanjima koja su očigledno nezakonita i profesionalno ponižavajuća, rekao je Leposavić

Budući da je poznato i Agenciji za sprječavanje korupcije dostupno saznanje da, od stupanja na javnu funkciju, nisam u poslovnom odnosu sa bilo kojim fizičkim ili pravnim licem, to je Agencija i zbog ovog razloga bila dužna da uopšte ne pokreće predmetni postupak, kazao je ministar pravde Vladimir Leposavić.

Istakao je i da je Agencija prekršila člana 6 Zakona o sprječavanju korupcije i od nje zahtijeva da bude donijeta odluka da u konkretnom predmetu nema nikakve povrede pomenutog Zakona.

“Agencija za sprječavanje korupcije pokrenula je 6. aprila 2021. godine novi postupak protiv mene kao javnog funkcionera, a zbog navodnog kršenja člana 7 Zakona o sprječavanju korupcije. Ignorišući fakte i važeće pravne propise, Agencija je po službenoj dužnosti pokrenula postupak na osnovu anonimne prijave u kojoj se navodi da sam u vrijeme vršenja javne funkcije „javni interes podredio poslovnom i privatnom interesu jedne vjerske zajednice Mitropolije crnogorsko-primorske i četiri eparhije koje djeluju na teritoriji Crne Gore”, navodi Leposavić.

Leposavić kaže da je ova optužba zasnovana na činjenično neistinitim i pravno besmislenim argumentima da je raniji predlog zakonskih izmjena Srpske pravoslavne crkve, čiji je on sam bio pravni savjetnik, identičan Vladinom predlogu izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti, te da je sam radeći „u ime i za račun Mitropolije crnogorsko-primorske SPC doveo poslanike u zabludu prilikom njihovog izjašnjenja“ o predloženom tekstu zakonskih izmjena.

“Javni interes nalaže da građani budu upoznati sa detaljima ovog i ovakvog postupka, i to ne zbog nesporno legitimnih i legalnih izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koliko zbog zabrinjavajuće neprofesionalnog i neetičnog postupanja Agencije za sprječavanje korupcije koja sigurnim korakom postaje simbol urušavanja legaliteta u Crnoj Gori”, kazao je Leposavić.

Poručuje da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti donijela je Skupština Crne Gore, na predlog Vlade. Predmet ispitivanja, kako tvrdi, radi utvrđivanja sukoba interesa u smislu Zakona o sprječavanju korupcije, može isključivo biti donošenje „odluke“ ili učestvovanje u njenom donošenju, pri čemu se podrazumijeva da je riječ o odluci kao pojedinačnom pravnom aktu.

“Zakon nije pojedinačni, nego opšti pravni akt i to bi Agenciji moralo biti poznato. Cjelokupan zakonodavni postupak (kao i bilo koji drugi postupak donošenja opštih pravnih akata) je, dakle, apsolutno nepodoban postupak za ispitivanje i utvrđivanje postojanja sukoba interesa bilo kojeg javnog funkcionera u takvom postupku”, objašnjava Leposavić.

Iz tog razloga, Agencija je, kako tvrdi, bila dužna da predmetnu prijavu ne uzima dalje u razmatranje.

“Kad je već propustila da dosledno primjeni važeće pravne propise i pokrenula ovaj postupak, Agencija je trebalo da utvrdi činjenično stanje i konstatuje da je predlog zakonskih izmjena Srpske pravoslavne crkve daleko od identičnog kasnijem zakonskom predlogu koji je Vlada dostavila Skupštini Crne Gore”, kazao je on.

Naglasio je da je predlog Crkve sadržao svega par zakonskih odredbi, dok je Predlog izmjena i dopuna nove Vlade Crne Gore bio i kvantitativno i kvalitativno drugačiji, a, pri tom, usaglašen sa Ustavom, načelom ravnopravnosti i međunarodnim pravnim normama i standardima, čime su u potpunosti zadovoljene potrebe javnog interesa.

Tu se, ističe Leposavić, dolazi do trećeg krupnog propusta Agencije za sprječavanje korupcije koja je prihvatila osnovanost navoda iz anonimne prijave da je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, učestvovanjem u postupku donošenja novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, povrijedio javni interes.

“Novi Zakon, ne samo da ni na koji način nije favorizovao Srpsku pravoslavnu crkvu, već je uspostavio potpunu jednakost crkava i vjerskih zajednica, afirmisao zaštitu ranije stečenih prava i proširio katalog posebnih vjerskih prava i sloboda. Njime je, pored ostalog, po prvi put u istoriji Crne Gore zakonski priznat i prepoznat institut islamske vjerske imovine – vakuf, uvedeno je pravo na posebnu ishranu u skladu sa vjerskim uvjerenjima, kao i garancija pravne važnosti ranije sklopljenih temeljnih ugovora. Maksimalna zaštita javnog interesa dobila je izraz kroz odredbe novog Zakona kojima je povećan stepen zaštite kulturnih dobara u vlasništvu vjerskih zajednica, ali i onim odredbama koje su potvrdile i dodatno afirmisale teritorijalni i pravni suverenitet Crne Gore u odnosu sa crkvama i vjerskim zajednicama”, navodi ministar u saopštenju.

Leposavić je istakao da je Agencija za sprječavanje korupcije prekršila člana 6 Zakona o sprječavanju korupcije koji dozvoljava da predmet ispitivanja u ovakvom postupku može biti javni funkcioner samo onda kada, za vrijeme vršenja javne funkcije, „uspostavlja ili je uspostavio poslovni odnos sa fizičkim ili pravnim licem“.

“Budući da je poznato i Agenciji dostupno saznanje da, od stupanja na javnu funkciju, nisam u poslovnom odnosu sa bilo kojim fizičkim ili pravnim licem, to je Agencija i zbog ovog razloga bila dužna da uopšte ne pokreće predmetni postupak. Jedina javna korist koju ovaj postupak može imati jeste to što je Agencija za sprječavanje korupcije stala u red državnih organa koji Srpskoj pravoslavnoj crkvi priznaju ranije stečeno svojstvo pravnog lica; time je Agencija negirala i opovrgla tvrdnju Predsjednika Crne Gore koji je, u februaru prošle godine, izjavio da „Srpska pravoslavna crkva nikada nije imala svojstvo pravnog lica u Crnoj Gori“, navodi Leposavić.

Na osnovu svega navedenog, Leposavić je rekao da je u Pisanom izjašnjenju koje je danas dostavio Agenciji za sprječavnje korupcije, zahtijevao da bude donijeta odluka da u konkretnom predmetu nema nikakve povrede Zakona o sprječavanju korupcije.

“Ovom prilikom pozivam Agenciju za sprječavanje korupcije i njenu direktoricu kao odgovorno lice da prestanu sa postupanjima koja su očigledno nezakonita i profesionalno ponižavajuća”, zaključio je Leposavić.

Najnovije

U Kliničkom životno ugroženo 64 COVID pacijenata

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se nalaze 123 pacijenta sa COVID-19 infekcijom. Kako je saopšteno iz ove ustanove, 64 je životno ugroženo. Zdravstveno stanje #COVID19...

Martinović: Sa DF-om nije bilo podjele resora

Predlog premijera Zdravka Krivokapića o rekonstrukciji Vlade je dobra osnova za dalje pregovore kako bi se trenutna politička situacija u Crnoj Gori riješila onako...

Od raka oboljela 24 djeteta, dječaka duplo više

Crnoj Gori su, prema posljednjim raspoloživim podacima registra za rak, od malignih bolesti oboljela 24 djeteta i adolescenta, od čega je duplo više dječaka...

Pravosuđe po mjeri djeteta

Odlazak u sud, tužilaštvo ili policiju može biti jedan od najstresnijih događaja u životu djeteta. Da bi se to spriječilo, potrebni su ne samo...

The Democrats told the owner of Vijesti Ivanović and GP URA: Not everyone is...

The immediate reason for this answer is the text entitled "Truly reconstruction" in which Zeljko Ivanovic, in an extremely untrue but - we admit...

Najčitanije

Povezano

Damjanović: Leposavić šibicario za SPC

Da je bivši ministar Vladimir Leposavić jedan običan šibicar imali smo priliku da se uvjerimo više puta tokom njegovog kratkog ali za Crnu Goru...

NEĆE MOĆI Za dan Srpskoj crkvi predato oko 600 crkava i manastira u Crnoj Gori

Nakon što je objelodanjeno rješenje kojim je bivši ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić za jedan dan završio posao za Srpsku pravoslavnu crkvu izdajući...

ZAOSTAVŠTINA Leposavić priznao eparhijama SPC u Crnoj Gori da postoje od 1220. godine

Nakon što su Dnevne novine objavile podatke advokata Nikole Belade, jednog od osnivača GI 21. maj, koji potvrđuju da su eparhije u Crnoj Gori Mitropolija...

ASK: Bez obzira na pritiske, neselektivnost ostaje u temelju djelovanja Agencije

Antički Rimljani su boginju pravde Justiciju zamišljali i predstavljali sa mačem u desnoj, terazijama u lijevoj ruci i povezom preko očiju, simbolički sublimišući suštinu...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve