Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Odžić: Loš izvještaj FATF-e učinio bi nas nepoželjima za investitore

Kako ističe Odžić, najavljeni, loš izvještaj, mogao bi da nas svrsta u red nepoželjnih zemalja za investiranje, kao i zemlje koje su umjesto po dobrom poslovnom ambijentu prepoznate po korupciji, finansiranju terorizma i pranju novca

Član Predsjedništva SDP Petar Odžić ističe da ćemo najkasnije do 15. decembra znati da li smo na “sivoj listi” radne grupe za finansijsku akciju (FATF). Koliko je to ozbiljno za jednu zemlju pokazuju i analize upravo u zemljama koje se nalaze na “sivoj listi”. One nedvosmisleno ukazuju na permanentan pad BDP-a čak do tri odsto, kao i konstantan pad direktnih stranih investicija od preko 10% godšnje.

Kako ističe Odžić, najavljeni, loš izvještaj, mogao bi da nas svrsta u red nepoželjnih zemalja za investiranje, kao i zemlje koje su umjesto po dobrom poslovnom ambijentu prepoznate po korupciji, finansiranju terorizma i pranju novca.

“Pored toga, ovaj izvještaj direktno utiče i na kreditni rejting države, pa može otežati uslove prilikom eventualnog zaduživa zemlje na inistranom tržištu. Takozvana oslobodilačka vlast, poslije 30. avgusta, dokazala je da joj za potpuno zamrzavanje direktnih stranih investicija ne trebaju nikakvi izvještaji i da bez ‘pomoći FAFT-e’ jako dobro tjeraju investitore, pa već u ovoj godini gotovo da nemamo priliva od direktnih stranih investicija”, navodi Odžić.

Iako su, dodaje, bivšoj vlasti puna usta evropskih standarda i borbe protiv kriminala i korupcije, izgleda da će Crna Gora poslije de facto lošeg izvještaja EK, dobiti još jedan diplomatski “šamar”, u vidu negativnog izvještaja FATF-e.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
09.12.2023-23:11 23:11

Takoste i zasluzili…pokraliste nam pola drzave CG-gradite srbijanske manastire..a pres'ednik skupstine je Pucista Mandic..koji je vec poceo hajku protiv nase drzave CG..