Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Spajić: Brđanin nema moje povjerenje, konsultovaćemo se sa Briselom

Spajić je rekao da Zoran Brđanin nema povjerenje nijednog člana Vlade. Ali Brđanin ipak nije smijenjen, jer kako je kazao Spajić, ne želi predlaganjem Šaranovića za privremenog koordinatora Uprave policije da Vlada uđe u galimatijas sa Evropskom komisijom.

Premijer Milojko Spajić kazao je da Vlada podržava predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića o razrješenju direktora Uprave policije Zorana Brđanina. Ali Brđanin ipak nije smijenjen, jer kako je kazao Spajić, ne želi predlaganjem Šaranovića za privremenog koordinatora Uprave policije da Vlada uđe u galimatijas sa Evropskom komisijom.

Spajić je rekao Zoran Brđanin nema povjerenje nijednog člana Vlade. Kazao je da nema ni njegovo povjerenje, a da je Dritan Abazović za vrijeme 42. vlade uporno predlagao baš Brđanina.

Uprkos svemu, Vlada danas ipak nije odlučivati o predlogu za razrješenje Brđanina.

“Prvi zaključak je da se konstatuje da Vlada podržava predlog ministra Danila Šaranovića za razrješenje Brđanina, na osnovu odluke Skupštine. Jednoglasno. Dvije druge tačke odlažu se za ponedjeljak, a ministar Šaranović treba da pripremi proceduru. Serija netačnih medijskih izvještaja je bila, lažne su vijesti u pitanju da sam ja navodno skinuo predlog sa dnevnog reda”, rekao je Spajić.

On je potvrdio da je kadrovska komisija preporučivala da Šaranović kao ministar privremeno koordinira policijom. No, kaže, mada to jeste nekad bila praksa, u ovom slučaju potrebna je detaljna analiza jer ne smije biti želje da se politizuju profesionalne funkcije kao što je direktor policije. On je rekao da je zakon o unutrašnjim poslovima jasan – policijski čelnik ne smije politički djelovati.

“Bitno je da se sprovede koordinacija sa Evropskom komisijom. Ne da se dogovaraju o personalnim rješenjima, nego o principima”, kazao je Spajić.

On je rekao da nikome neće dozvoliti da ugrozi dobijanje IBAR – dokumenta koji je put ka dobijanju završnih mjerila za poglavlja 23 i 24.

Kazao je da u Briselu i kod naših partnera ne smije postojati sumnja da neko želi da politizuje policiju.

“Vladavina prava u Crnoj Gori skrinuje se kao da smo država članica EU. Ne smijemo da kiksamo. Izvještaji će ići jednom mjesečno o vladavini prava u Crnoj Gori”, rekao je Spajić.

Kako je rekao Spajić, dvije tačke vezano za Brđanina se odlažu za ponedjeljak.

O Miloviću

Govoreći o isključenju ministra pravde Andreja Milovića iz Pokreta Evropa sad Spajić je rekao da su poglavlja 23 i 24 prioriteti.

“Vidjećemo do dobijanja IBAR-a rad ministra pravde i njegovog tima. Zbog rada i ministra pravde ćemo dobiti ili nećemo IBAR. Želimo da dobijanjem IBAR-a budemo predvidivi da nema potresa i ne pravimo iznenađenja. Da postoje red, rad i disciplina. Partija se nije slagala sa nekim njegovim političkim djelovanjem. Nepotrebnim svađama, kada nam je potrebno jedinstvo. Ne trebaju nam neke svađe. Rekao sam kako sam bio izneđen sjednicom Odbora za bezbjednost i odbranu, ne mislim samo na Milovića već i na ostale aktere. Ružna je slika našeg bezbjednosnog sektora. Nadam se da se to više nikad neće ponoviti. Stvarno bih da se ne služimo formulacijama politička kičma”, rekao je Spajić.

Vezano za rudnik Brskovo, rekao je da o tom projektu i mogućem raskidu ugovora sa koncesionarom treba dobro promisliti. Kazao je da bi raskid ugovora mogao da nanese fiskalnu štetu.

Premijer je rekao da je, po njegovom sudu, vlast u Podgorici stabilna.

On je rekao da povodom izjava Andrije Mandića i Milorada Dodika nema ništa posebno da komentariše, posebno u smislu posjete Dodika.

“Nećemo ničim ugroziti dobre i sujedske odnose sa BiH”, rekao je Spajić.

Vlada je o smjeni Brđanina raspravljala nakon što je za to zeleno svjetlo dala Komisija za kadrovska i administrativna pitanja. Uz predlog o razrješenju Brđanina figuriralo je i rješenje da ministar unutrašnjih poslova bude koordinator Uprave policije. Premijer Spajić naveo je na sjednici da nema ništa protiv smjene Brđanina, ali da se sprovede po zakonu i da se odredi novi direktor.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je sinoć za Televiziju Crne Gore da Brđanin treba da bude smijenjen, te da je spreman da predloži više kredibilnih kandidata za tu poziciju.

Šaranović je za TVCG saopštio da je posvećen dogovoru.

“Brđanin treba biti smijenjen, jer je to volja parlamenta. Spreman sam da predložim više kredibilnih kandidata”, kazao je Šaranović.

Brđanin je na čelnoj poziciji u Upravi policije, u dva navrata proveo dvije godine i četiri mjeseca, računajući i period tokom kojeg je bio vršilac dužnosti. Međutim, tokom 2023. godine, 43. Vlada ga je poslala na pauzu od osam i po mjeseci i to rješenjima o prestanku njegovog mandata za koja je ocijenjeno da su nezakonita. Kao pobjednik na sudu, ponovo je sjeo u direktorsku fotelju, 12. decembra prošle godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
01.03.2024-16:04 16:04

Spajko.mi crnogorci..nemamo povjerenja u tebe..kad tad bices uhapsen..za sva nedjela….to svak vidi..Vi mislite da cete dovijek vladati…