Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Odbor podržao održavanje izbora u jednom danu

Predloženo je da istog dana budu održani izbori u Pljevljima, Rožajama, Plavu, Tivtu, Budvi, Plužinama, Žabljaku, Bijelom Polju, Šavniku, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, Podgorici i Golubovcima, opštini u okviru Glavnog grada

Nakon diskusije koja je trajala četiri sata, Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu podržao je izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi.

 

Na sjednici su razmatrane dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani 30. oktobra.

Zakonske dopune predložila je nova parlamentarna većina i zatražila da se razmatraju po hitnom postupku.

Predloženo je da istog dana budu održani izbori u Pljevljima, Rožajama, Plavu, Tivtu, Budvi, Plužinama, Žabljaku, Bijelom Polju, Šavniku, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, Podgorici i Golubovcima, opštini u okviru Glavnog grada.

Dopune Zakona o lokalnoj samoupravi inicirali su poslanici Danijel Živković, Miloš Konatar, Draginja Vuksanović Stanković, Kenana Strujić Harbić i Dragan Ivanović.

Pojedine političke partije i nevladine organizacije ocijenile su da je ovaj predlog nove parlamentarne većine neustavan.

Predloženi dnevni red je usvojen sa 6 glasova za i jednim glasom protiv. 

Miloš Konatar (URA) poručio je kako pomenuta inicijativa nije nova, već da je prošle godine predlagana, najprije od strane tadašnjeg predsjednika Skupštine Alekse Bečića, a potom i od strane klubova iz ondašnje parlamentarne većine.

“Praktično je u pitanju isti zakon i nema jednog šefa poslaničkog kluba koji nije potpisao ovakav zakon za odlaganje i objedinjavanje lokalnih izbora”, dodao je on, naglasivši kako je i preporuka Evropske unije da izbori budu održavani u jednom danu.

Milosava Paunović (SNP) rekla je da treba objediniti održavanje lokalnih izbora u svim opštinama u jednom danu, te da je to ono što ova partija oduvijek baštini.

Predrag Bulatović (DNP) vjeruje da je ovaj predlog brutalno političko gaženje zakonitosti i ustavnosti.

“Đukanović organizovao dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra, sada isto radi i sa izborima”

“U okviru Odbora za sveobuhvatnu reformu treba sprovesti dijalog. Potrebno je mnogo političkih, pravnih i tehničkih koraka preduzeti. Svjedoci smo nečega što se nikada prije nije dešavalo u Crnoj Gori. Ovo je sve samo veliki trik, kao i sjednica Skupštine koja je trebalo da bude zakazana u martu”, ocijenio je Bulatović.

On kaže da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović organizovao dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra, pa tako želi da odloži i izbore, ali sa pečatom Skupštine, kako ne bi došlo do provjere ustavnosti njegove odluke.

“Kada gazimo Ustav, to treba raditi elegantno, mada to ni ne treba raditi. Ovo nije parlamentarna većina dijaloga, mada to nijesmo bili ni mi, jer smo ove izmjene jednostrano predložili. Odlaganje izbora je bježanje od izborne volje”, tvrdi Bulatović.

Bulatović tvrdi da je Đukanović mogao sve izbore da raspiše 5. juna.

“Vrijeme je majstorsko rešeto, pa smo saznali da je ova parlamentarna većina radila u tajnosti prilično dugo. Ovo je veoma naivan i proziran način za odlaganje izbora”, konstatuje Bulatović.

On kaže da još uvijek nije bio poznat slučaj produžetka djelovanja prinudne uprave, kao što bi to bio slučaj u Tivtu i Budvi ukoliko izbori budu pomjereni za oktobar.

“Ova Vlada neće opstati ni nekoliko mjeseci, već je počela da pada, jer ovo rasulo koje se dešava u bezbjednosnom sektoru koji je vodio aktuelni premijer pokazuje koliko su već nisko pali”, kaže Bulatović.

U oktobru, tvrdi Bulatović, neće biti Ustavnog suda, jer predsjedniku početkom tog mjeseca ističe mandat.

“Šta ćemo tada? To je sve zamislio majstor Milo kako bi što više odlagao izbore. Ovo je klasično prekrajanje izborne volje, ovo je bježanje od te izborne volje. Ovaj zakon je pravno nevalidan”, zaključio je Bulatović.

“Nemojmo ići dalje u radikalizaciju, želimo pomirenje”

Miloš Konatar (URA) pozvao je Predraga Bulatovića da ne ide u dalju radikalizaciju.

“Vi ste, gospodine Bulatoviću, ovo i sami podržali potpisom Vašeg kluba poslanika. Dakle, radi se o istom tekstu zakona koji ste Vi u plenumu podržali”, poručio je Konatar.

On kaže da nema potrebe od već postojećeg zakona praviti novu priču i raspravu. Konatar vjeruje da je ovo legitimno i legalno odložiti i postupiti po istom principu kao i za Cetinje, Berane i Petnjicu.

Bulatović je Konataru odgovorio na komentar rekavši da je aktuelna Vlada – Vlada nasilja.

“Od suda javnosti se ne može niko sakrtiti, bilo u junu ili oktobru”

Andrija Nikolić (DPS) kazao je da je racionalno koncentrisati političke izbore u jednom danu kako bi se izbjegao politički naboj i napeost.

“Izborom nove Vlade stabilizuju se političke prilike u zemlji. Ovo su podržali svi poslanički klubovi u Skupštini. Kada je riječ o Tivtu i Budvi, jasno je da su tamo potrebni hitni izbori, ali tu za sada imamo prinudnu upravu. Takođe, važno je oživjeti Odbor za sveobuhvatnu reformu i pročistiti biračke spiskove. Ovdje se niko ne sklanja od provjere izborne volje, pa ne bih rekao da oni koji prizivaju izbore ne bih rekao da imaju razlog za zadovoljstvo”, tvrdi Nikolić.

Bulatović kaže da DPS vidi kao stožer nove parlamentarne većine, te da ova partija nastavlja istu politiku koju je vodila i prije 30. avgusta 2020.

“Hoćete da odložite suočavanje sa izbornim krahom u Podogorici i u ostalim opštinama. To ste vi u DPS-u odlučili, pa onda kažete hoćete dijalog. To dijalog ne može biti”, rekao je Bulatović.

Bulatović ocjenjuje da DPS suštinski izgrađuje Vladu i parlamentarnu većinu u vrijeme najvećih afera u tužilaštvu i na crnogorskoj sceni kriminala.

“Moj lični predlog je da se već danas obavi razgovor o tome da se izbori objedine u junu, ili krajem juna, prije turističke sezone”, kaže Bulatović.

Vladimir Martinović (Demokrate) nazvao je predlog izmjene Zakona pravnom lakrdijom kvaziparlamentarne većine. Kako je rekao, ne čudi ga ni to da je Abazović podržao ovu izmjenu, s obzirom na to da je, kako kaže, on samo kvazipremijer.

“Ne čudi me što kvazi-premijer Abazović podržao ovo neustavno rješenje, jer je on svih ovih mjeseci, dok je bio jedini vicepremijer i koordinator bezbjednosnih službi, ćutao i nije pružao odgovore na brojna pitanja poput onih šta u policiji radi Ljubo Milović i kako je angažovan tamo. Do dan danas nijesmo od Abazovića dobili informacije šta Milović i Lazović rade u bezbjednosnom sektoru”, poručio je.

Ova izmjena, tvrdi Martinović, predstavlja grubo kršenje Ustava i Zakona.

“Ovo sve je sklopljeno sa onima koji su aktivni na Sky aplikaciji, a protiv onih koji su dobili izbornu pobjedu 30. avgusta 2020”, kaže on.

Dodaje da od poraza niko ne može pobjeći, pa ni DPS.

“Drago mi je da je ova parlamentarna većina probudila pravnika kod Martinovića”

Marta Šćepanović (DPS) osvrnula se na pominjanje njenog imena tokom izlaganja Vladimira Martinovića.

“Nakon smjene bivše parlamentarne većine, Martinović se konačno sjetio pravnih termina i odrednica, što do sada nijesmo od njega čuli. A što se izbora tiče, mi ih dočekujemo vrlo relaksirano”, kazala je Šćepanović.

Ona je Martinoviću odgovorila da njegovi stavovi nijesu usklađeni, jer je ovo isti predlog izmjene Zakona koje je njegov poslanički klub podržao na plenumu.

“Prijedlozi nijesu bili isti”

Momo Koprivica (Demokrate) kazao je kako je neistina da je podnijeti prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi identičan kao i onaj od prošle jeseni.

“To je čista neistina i manipulacija. U novembru su poslanici tadašnje većine podnijeli prijedlog o objedinjavanju izbora. Ko god tvrdi da je riječ o sadržinski istom aktu, baca građanima prašinu u oči. Ovaj zakon podrazumijeva odlaganje, a ne objedinjavanje izbora. Dakle, ovi izbori koji su zakazani za jun, ne pridružuju se nekim drugim, nego se prosto dislociraju”, rekao je Koprivica.

Koprivica tvrdi da parlamentarna većina trijumfalistički likuje, iako trijumf tek treba da steknu, ako ga osvoje na izborima.

“Ovo je pravna skalamerija i uvreda za riječ zakon. Moram da podsjetim građane da kada definišete datum izbora, vi time gazite Ustav i Zakon”, kazao je Koprivica i dodao:

“Vaš šef (Đukanović) koji je ekonomista unižava vas kao pravnike.”

Marko Milačić iz Prave Crne Gore na sjednici je pomenuo pisanje Libertasa.

“Neki ljudi su pušteni da kasape ljude u Cnoj Gori, čija je to odgovornost”, kazao je Milačić.

DPS je, kako je konstatovao, političko krilo mafije.

“Ako smo to prije znali, sada i vidimo. Više nema priče. Sada samo treba da reaguje Novović, kao što je krenuo, da dođe do neophodnih promjena u Upravi policije i da se ovo nastavi. Zato ste vi podržali manjinsku Vladu, da se ovo klupko više ne odmotava, jer vam je pakleno, počeće i poslanici da bježe”, poručio je Milačić, dodajući Nikoliću “bježite odavde, ko zna šta će još iz poruka da izađe”.

Nikolić mu je odgovorio kratko.

“Možda će svjedoci saradnici biti neke vaše kolege i partneri, vezano za druge klanove, i ne zalijećite se mnogo sa porukama i sa SKY-em, mislim da ćete biti neprijatno iznenađeni. Pripazite, neki vaši prijatelji, drugovi i partneri možda budu svjedoci saradnici, a Vi znate na koga mislim”, konstatovao je Nikolić.

Predsjednika Skupštine je razriješio kavački klan, kazao je na sjednici Momo Koprivica.

“Pozivamo predlagače da odustanu od ovog predloga i da se da šansa Odboru za izbornu reformu. Ukoliko se usvoji ovaj akt samovolje mi nećemo učestvovati u Odboru sa izbornu reformu niti ćemo davati legitimitet tim fingiranim procesima”, kazao je Koprivica.

Vuksanović – Stanković: Koprivice, ne uzimajte me u usta

Do nove žustre polemike je došlo između Koprivice i Draginje Vuksanović – Stanković (SDP). Najprije je poslanica SDP-a rekla kako će Koprivici sve reći na plenarnoj sjednici, na šta je on kazao kako ona prijeti praznom puškom.

“Puške su prazne, a SKY aplikacije pune”, rekao je on.

Vuksanović – Stanković reagovala je na to.

“Jeste li Vi to meni rekli? O čemu Vi to pričate? Ako ste aludirali na mene, podnijeću krivičnu prijavu protiv Vas. Mene ne uzimajte u usta, ostavite se mene, krivično ću Vas goniti za klevetu po privatnoj tužbi. Nemojte da insinuirate na moj račun, da ne bih ja u odnosu na Vas i pojedine Vaše kolege. Pogotovo kad ste bili u onoj VAR sobi u noći Belvedera. Tako da nije korektno da bilo što insinuirate”, poručila mu je.

Kazala je i kako Demokrate nestaju sa političke scene.

Koprivica joj je odgovorio kako je bila predsjednica stranke sa najkraćim stažom u istoriji parlamentarizma.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
nenad.mne
04.05.2022-11:06 11:06

Nije njemu lako! Đe god dođe, gubi na izborima, a kada misli i da je dobio, opet gubi! Zar nije u penziji?

Safet
04.05.2022-14:05 14:05

OVOG  CETNIKA KOPRIVICU  KRIVICNO GONITI! JEDAN MANIPULATOR LAZOV   CETNIK FASISTICKI !