Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Administrativni odbor dao zeleno svijetlo za skidanje imuniteta poslanicima DPS i SD

Administrativni odbor Skupštine podržao je danas jednoglasno zahtjev SDT-a za skidanje imuniteta poslanicima DPS-a Predragu Boškoviću, Dragici Sekulič, Suzani Pribilović, kao i poslanicima SD -  Ivanu Brajoviću i Damiru Šehoviću

Administrativni odbor Skupštine podržao je danas zahtjev SDT-a za skidanje imuniteta poslanicima DPS-a Predragu Boškoviću, Dragici Sekulič, Suzani Pribilović, kao i poslanicima SD –  Ivanu Brajoviću i Damiru Šehoviću.

Članovi Odbora podržali su predlog jednoglasno u slučaju svih pet poslanika.

Zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva za ukidanje imuniteta za pet poslanika Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata upućen je zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, prilikom rješavanja stambenih potreba preko stotinu tužilaca, sudija, poslanika, ministara i drugih državnih službenika i funkcionera.

Poslanici Demokratske partije socijalista, koji su bili članovi Vladine Komisije za rješavanje stambenih pitanja, tvrde da su sve odluke donosili po nalogu Vlade, te da su radili po propisima. Specijalni državni tužilac Vukas Radonjić, tvrdi da postoji osnov sumnje da su poslanici DPS i SD počinili krivično djelo u produženom trajanju zloupotreba službenog položaja.

Današnjoj sjednici prisutvovali su Glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novović kao i tužilac Vukas Radonjić. 

Predsjednik Odbora Dragan Krapović rekao je da se sumnja da su pomenuti poslanici učinili krivično djelo tako što su donosili odluke o rješavanju stambenih funkcionera shodno odluci Vlade i tako prekoračenjem granica službenih ovlašćenja i pribavili imovinsku korist koja prelazi 30.000 eura.

Tužilac Radonjić je kazao je da ima dvojaku obavezu – prva je, profesionalna, po kojem je, kako je rekao, dužan da da obrazloženje za davanje odobrenje za gonjenje poslanika a vezano za postupanje poslanika kao članova komisije za stambena pitanja, za koje po stavu SDT postoje osnovni sumnje da su zloupotrebili položaj.

Druga obaveza je, kako je rekao, da da dovoljno razloga da se shvati da je postupanje SDT isključivo vezano za zakon, da nema drugu pozadinu, pogovoto ne političku i revanšističku kako se to predstavlja u javnosti.

Radonjić je kazao da postoji osnov sumnje da su poslanici počinili produženo krivično djelo zloupotrba službenog položaja. On je podsjetio da je Komisija za stambena komisija bila dužna da donese plan za rješavanje stambene potrebe funkcionera.

-SDT je utvrdilo da ni za jednu godinu, od 2016. do 2020. ne postoji taj plan – rekao je Radonjić.

U odluci za kredit za poboljšanje uslova stanovanja. propisano je, kako je rekao Radonjić, da kredit može da se da funkcioneru u visini do 15.000 eura, a da se visina utvrđuje nakon što stručna komisija Uprave za imovinu procijen i obim radova koji taj kredit treba da zadovolji.

-Prema dosadašnjim dokazima u izviđaju ni za jednu odluku kojim je funkiconerima dodijeljen ovaj kredit ne postoji stručna procjena komisije Uprave za umovinu – rekao je Radonjić.

Treća stvar, kaže tužilac, zaposleni da bi dobio kredit, mora da obavlja posao od posebnog interesa za državu i ostvatuje izuzetne rezultate.

-U dosadašnjem toku izviđaja nismo našli dokaz da je i za jednog zaposlenog traženo da dostavi rezultate rada i da su dostavljani bilo kakvi izvještaju o kvalitetu rada tog lica – naveo je Radonjić.

Krediti su kako kaže, davani savjetnicima u ministarstvima, kao i zaposlenima sa najnižom stručnom spremom, što dodaje Radonjić, nije u skladu sa Odlukom Komisije.

Naglasio je da je dio poslanika takođe dobio te kredite, a ne može se govoriti po kojim mjerilima se može ocjenjivati rad i učinak, ili značaj, poslanika.

Apelovao je da se poštuje pretpostavka nevinosti, te da SDT postupa imajući u vidu osnove sumnje.

Bošković: Politički progon odlazećeg premijera

Poslanik DPS Predrag Bošković koji je bio direktor Vladine komisije za dodjelu stanova i kredita, rekao je da je ovo politički proces u režiji odlazećeg premijera, koji ga je targetirao kao osobu koja mora da odgovora.

-Pa je kroz svoja saopštenja ili medija koje ga podržavaju već skoro dvije godine krenuo u politički lov kada sam ja u pitanju i naravno moje kolege poslanici. Jasno mi je iz više razloga zašto je to tako:  U susret izborima 2020. pokrenuta je ova tema i podneđena je je krivična prijava koja je odbačena. U susret lokalnim izborima je podnešena, nakon mog razgovora sa Eskobarom u Americi. Sjutri dan je ova prijava efektuirana od strane SDT kako bi se pokazalo da nisam krebilan partner za razgvoor sa našim partnerima. Želim da vjerujem da SDT neće podleći političkom progonu premijera jer mislim da zbog nedostataka komunikacije, nije izvršio naše saslušanje kao građaninma jer da jeste, utvtdilo bi se da nema nikakvih elemenata krivičnog djela jer zašto bih ja pribavljao nekome korist a da te koristi nemam za sebe – rekao je Bošković.

Rekao je da se neće pozivati na imunitet i da će glasati da mu se imunitet skine.

-Smatram da sve što sam radio, radio sam u skladu sa pozitivnim propisima države a u to me uvjeravaju i svi pravnici sa kojima sam razgovarao – naveo je Bošković.  Rekao je da se nada da uprkos vezama sa premijerom, tužioci neće podleći poličkom pritisku, za koji je, kako je naveo “siguran da postoji”.

Bošković je rekao da je ponosan na to što su u skladu sa zakonom, pomogli svakom ko se obratio Komisiji.

Sekulić: Komisija radila svoj posao

Poslanica DPS Dragica Sekulić rekla je da je u SDT dala izjavu po ranijim krivičnim prijavama. Pitala je tužioca zašto ih nije pozvao da daju izjavu u Tužilaštvu, prije nego što su dostavili zahtjev parlamentu.

-Stambena komisija nije donijela nijednu odluku prije zaključka Vlade, smatram da javnost treba da zna da je ova Komisija radila svoj posao i ja u njoj kao član u odnosu ono što nam je Vlada dala kao obavezu i zadatak da radimo. Nismo stekli nikakvu korist od rada u toj komisiji i nosmo dobili ni euro od kredita ni stan – navela je Sekulić.

Rekla je da motivi u ovom slučaju, nijesu dokazivanje nevinost, već su politički motivisani.

Suzana Pribilović iz DPS kaže da se odazvala pozivu sjednice zbog građana i iz moralnih razloga i obaveze uvažavanja, jer su joj ukazali povjerenje da bude poslanica.

Rekla je da joj imunitet nije trebao i pozvala kolege da glasaju za skidanje imuniteta koji ima.

Ona, kao i njene kolege, kaže da se radi o politikom procesu. Na to, kaže upućuje brzina kojom je tužilaštvo pokrenulo ovaj postupak.

-Nije mi jasno zašto nije sproveden izviđaj kada smo sbi mogli biti saslušano u svojstvu građana, i gdje bi tužilac mogao da razjasni dileme kroz naše iskaze i da donese pravilnu odluku nego je bez izviđaja krenuo da ide u skidanje imuniteta poslanika opozicije. Da se radi o iskonstruisanom političkom procesu, govori i najava da postoje dokazi da smo oštetili državu za desetine hiljada eura, pa smo od Dritana Abazovića čuli da nismo imali pravo da dijelimo stanove sudije i kredite sudijama i tužiocima – rekla je Pribilović.

Ponovila je da Komisija ništa nije odlučivala a da prethodno nije imala saglasnost Vlade.

-Svi znamo da je Vlada jedina koja može raspolagati državnom imovinom. Ono što smo mi kao komisija učinili, jestre da smo izvršavali ono što je Vlada donijela kao odluku. Vlada je razmatrala svaki podnijeti zahtjev, donosila zaključak kojim je utvrdila da je saglasan da se da stan i kredit, zadužila nas da donesemo odluku o tome, i komisija je na kraju samo izvršila odluku Vlade  – navela je Pribilović.

Dodaje da nije dobila od Vlade ni stan ni kredit.

Brajović: Postupao sam u skladu sa propisima

Poslanik Ivan Brajović je kazao da je nevjerovatna lakoća kojom se politički diskvalifikuju, napadaju i blate ljudi.

-Mi imamo vrlo upitno funkcionisanje naših institucija a neke nemaju ni kvorum za rad. Danas samo raste politička zloupotreba i revanšizam. Ponosam sam na ono što sam postigao u dugoj političkoj karijeri, naročito jer sam to uradio odgovornim i poštenim ponašanjem. Ja niakda nisam vrijeđao i ponižavao ljude, što se danas i verbalno i drugačije radi u Crnoj Gori – kazao je Brajović.

On je kazao da je kao dio komisije postupao razumno i u skladu sa propisima.

-Valjda je svima jasno da su sredstva bila planirana budžetom i da završne račune usvaja Skupština’ – kazao je Brajović.

Radonjić je rekao da je iz dokumentacije koju je proučavao, zauzeo pravni stav da psotoje osnovi sumnje.

kad psostoje osnovi sumnje ne može se neko pozivati u svojstvu građanina već u svojstvu osumnjićemnih. biće pozvani da daju izjavu u svojstvu osumnjičemnih. niko ne tvrdi da su kriminalci, ja ih oslavljavam sa poslanici i sam kažem to je pretpostavka nevinosti koju tužilaštvo poštuje – rekao je Radonjić.

Tužilac je kazao da predmet nije formiran po krivičnoj prijavi vlade već je predmet formiran u septembru 2019 po prijavi jedne NVO.

-Odluka tadašnjeg SDT je donijeta u februaru 2020, pa je ta NVO ponovo podnijela prijavu. Ovaj predmet nije u fokusu od 13. oktobra nego mnogo ranije. A da osnovi sumnje postoje, sumnjamo jer u odluci piše da je iznos kredita koji se može dodijeliti do 15000 a mi imamao 47 ljudi koji su dobili 40.000 eura, 10 koji su dobili 25.000 i isto tako brojne ljude koji su dobili 20.000, neko 28.000 neko 37 neko 17 i kad to dovedete u vezu sa ovom odredbom da treba da postoj iizvještaj Uprave za imovinu, mi smo smatrali da postoje osnovi sumnje da su članovi komisije učinili krivično djelo. Poštovaćemo pretpostavku nevinosti ali ne može se očekivati da tužilaštvo već sada iznosi plan rada u predmetu – rekao je Radonjić.

“Nemam komunikaciju sa premijerom”

Radonjić je kazao da nema ličnu komunikaciju sa premijerom, a profesionalnu samo u predmetu u kojem je saslušan u svojstvu svjedoka.

-Niti sam u komunikaciji sa Vladom i ne mogu da prihvatim vaše olako izrečene komunikacvije da je predmet politički isntruisan, revanšizam i sl. Protiv nekih od ovih lica sam vodio postupke i odbacivao prijave pa je druga strana kritikovala moj rad. Ni tada to nisam mogao da prihvatim i smatrao sam da sam donio zakonitu odluku. odbijam da učestvujem  u svakom postupku koji ima motiv osim zakonski a danas sam iznio razloge zbog kojih smatram da postoje osnovi sumnje. Na vama je da li ćete ih uvažiti ili nećete. Ovaj predmet mi nije ništa značajniji od drugih na kojim radim i ako ne date odbrenje da se skine imunitet poslanicima, taj predmet će se tu zaustaviti – rekao je Radonjić.

Mugoša: Poslanici ni ministri ne mogu biti krivično gonjeni za glasanje tokom vršenja funkcije

Poslanik Boris Mugoša je kazao da je su poslanici prije više od godinu dana glasali protiv skidanja imuniteta kazavši da se radi o politički motivisanim procesima.

”Da li ste vi otvorili te predmete, da li ste postupili po njima i da li ste donijeli odluku da ima osnova sumnje ili ne. Ako ste donijeli odluku zašto taj zahtjev niste dostavili Skupštini, a ako ste donijeli odluku da nema osnova sumnje onda ste o tome trebali da obavijestite javnost. Zašto se time niste bavili, jer su to isto poslanici, iste krivične prijave od iste institucije nego se bavite ovim, jer su to mnogo starije krivične prijave”, kazao je Mugoša.

On je dodao da član 86 Ustava kaže da se imunitet ne može skidati za glasanje tokom vršenja funkcije.

”Ovdje postoji sumnja da su zbog glasanja izvršili krivično djelo. Kao što smo jednoglasno donijeli odluku da razdvajamo postupke na odobrenje krivičnog gonjenja i odobrenje pritvora, dobro bi trebali da razmislimo da li kad glasamo tokom vršenja funkcije to može biti osnov za odborenje krivičnog postupka. Vrlo diskutabilno pitanje, pravnici su mi rekli da ne mogu ni poslanici ni ministri da budu krivično gonjeni za glasanje”, kazao je Mugoša.

Mitrović: Postupak je obična farsa

Poslanik Ivan Mitrović je kazao da je postupak obična farsa.

”Uvaženi tužioče vi ste u odgovoru obmanuli javnost jer ste kazali da je bilo potrebno da pokrenete ovu proceduru prema Skupštini. To nije tačno jer sam ja svjedočio i sopstvenim primjerom ali i brojnim primjerima u javnosti kada su ljudi pozivani u svojstvu građanina kada se protiv njih vodio izviđajni postupak. Imajući u vidu da ste vi kazali da izviđajni postupak ne vodite 33 radna dana od kada vam je Vlada podnijela krivičnu prijavu iako u ovom dopisu obavještavate javnost da po toj krivičnoj prijavi reagujete. Takav način postupanja nas upućuje da je ovo organizovana akcija od strane vas i premijera koji je, po onome što vi kažete, član organizovne kriminalne grupe. Nećete valjda nama reći da je Rade Milošević posle tri mjeseca u Upravi carina stekao kredibilitet da organizuje šverc cigareta. To je organizovana akcija jednog političkog subjeta”, kazao je Mitrović.

“Nemam komunikaciju sa premijerom”

Radonjić je kazao da nema ličnu komunikaciju sa premijerom, a profesionalnu samo u predmetu u kojem je saslušan u svojstvu svjedoka.

-Niti sam u komunikaciji sa Vladom i ne mogu da prihvatim vaše olako izrečene komunikacvije da je predmet politički isntruisan, revanšizam i sl. Protiv nekih od ovih lica sam vodio postupke i odbacivao prijave pa je druga strana kritikovala moj rad. Ni tada to nisam mogao da prihvatim i smatrao sam da sam donio zakonitu odluku. odbijam da učestvujem u svakom postupku koji ima motiv osim zakonski a danas sam iznio razloge zbog kojih smatram da postoje osnovi sumnje. Na vama je da li ćete ih uvažiti ili nećete. Ovaj predmet mi nije ništa značajniji od drugih na kojim radim i ako ne date odbrenje da se skine imunitet poslanicima, taj predmet će se tu zaustaviti – rekao je Radonjić.

Živković: Apsolutno politički inspirisan proces, nemamo problem sa odgovornošću

Poslanik Danijel Živković je kazao da ne postoji uporedna praksa da tužilaštvo u ekspresnom roku postupi.

”I to po krivičnoj prijavi Vlade koja pompezno, dva dana pred izbore, najavljuje da otavra aferu stanova. Nakon toga stiže zhatjev da se skine imunitet. Kada je tužilaštvo trebalo da pokaže nepristrasnost, u drugim slučajevima, vidjeli smo kakvo je njihovo postupanje bilo. Mi danas nemamo nikakvu reakciju u pogledu postupanja prema krivičnim prijavama koje smo podnijeli prije više od godinu dana. Ovo je apsolutno politički inspirisan proces”, kazao je Živković.

On je kazao da u DPS-u nemaju problem sa odgovornošću.

”Pa čak i da idemo u pritvor i zatvor jer znamo za koje vrijednosti se borimo. Taj neko ko misli da će na ovaj način da nas disciplinuje je na potpuno krivom putu”, dodao je Živković.

On je kazao da ukoliko dođe do privođenja, da će to biti potvrda političkog progona.

”Desi li se da ovi ljudi budu privođeni, spektakularno sa kamerama medija onda ćemo definitivno moći da potvrdimo ovu našu tezu da se radi o političkom progonu.

Ovi ljudi se nalaze tu, dostupni su i spremni da daju odgovor na svako pitanje povodom ove krivične prijave”, kazao je Živković.

Škrelja: Zahtjev bez pravnog utemeljenja

Poslanik Luiđ Škrelja rekao je da je zahtjev SDT-a “politički, populistički, promašeni, nečinjenični i dirigovani”.

“Čak smatram da je izvučen iz torbe odlazećeg premijera i da ste ga izvukli u pravo vrijeme, u pravom trenutku… Ovaj vaš zahtjev nema pravnog utemeljenja. Najbolje bi za Crnu Goru i za sve bilo da ga povučete s dnevnog reda”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lencun
22.12.2022-16:36 16:36

(K)Rade je pokrivalica za ovaj i druge nepodopstine Dritana i njegovih poslusnika i…,Jer,Skaj,presretnuti razgovori skaljaraca ukazuju da je Dritan nalogodavac od Rada do tuzioca.A svako radi svoj posao ,neko spaljuje ,neko utamnicuje…Dritan likuje…