Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Skupština: Usvojene izmjene i dopune Zakona o popisu

Poslanici crnogorskog parlamenta su raspravljali danas o više predloženih zakona. ''Moraćemo još jednom da sjednemo sa predsjednikom Vlade i vidimo što je od dogovorenih uslova ispunjeno i zauzmemo finalne stavove'', poručio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić tokom rasprave o popisu u parlamentu

Poslanici u Skupštini usvojili su izmjene i dopune Zakona o popisu stanovništva. Time je podržana i izmijena člana 2 Zakona koji se odnosi na datum popisa, pa će, u skladu sa ranijom odlukom Vlade, popis biti održan od 30. novembra do 15. decembra, ali sa mogućnošću produženja za 15 dana. Za usvajanje izmjena i dopuna ovog zakona glasala su 64. poslanika.

Parlament je večeras donio odluku i o obrazovanju Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja procesa popisa.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić rekao je da je formiranje tog privremenog odbora jedan od dogovora opozicije sa premijerom Milojkom Spajićem i da je obaveza parlamenta da konstituišu to skupštinsko tijelo koje bi pratilo sprovođenje popisa.

On je rekao da u radu odbora, bez prava odlučivanja, mogu učestvovati i predstavnici savjeta i vijeća manje brojnih naroda.

Odbor će biti formiran na paritetnom principu – sa po sedam članova iz parlamentarne većine i opozicije.

Rad odbora biće završen kada budu objavljeni konačni rezultati popisa.

Izmjene

Parlamentarna većina je 16. novembra predala u skupštinsku proceduru izmjene i dopune Zakona o popisu koje predviđaju zakonsko definisanje termina održavanja te statističke procedure u periodu od 30. novembra do 15. decembra, sa mogućnošću produženja za 15 dana usljed eventualnih „vremenskih nepogoda, nedovoljnog broja popisivača ili drugih opravdanih okolnosti“.

Društveni dijalog

Prvi akt koji se našao pred poslanicima jesu izmjene i dopune Zakona o popisu.

“Popis je odložen mjesec kako bi bio obavljen društveni dijalog. Na taj način smo ušli u širi dijalog, a njegov proizvod je ovaj prijedlog, ali i sporazum koji je premijer potpisao sa opozicijom i vijećima manje brojnih naroda. Time smo došli do početka sprovođenja popisa. Popis ne treba posmatrati kao izbore, poslije njega neće biti pobjednika i poraženih, on će nam omogućiti podatke koji se odnose na demografiju, obrazovanje, ekonomiju i druge”, kazao je Miodrag Laković (PES), dodajući kako građani treba slobodno da učestvuju u procesu.

Abazović: Imali smo kapaciteta da sprovedemo popis

Dritan Abazović je kazao da se nada da će popis krenuti 30.11.

“Oni koji su se najviše bunio  protiv popisa, o tome su znali u februaru, a do septembra nijesu ni na šta ukazali sve to vrijeme. Popis u Crnoj Gori je trebalo biti završen 15.11. Isti taj Monstat koji je premao popis za 1.11. sprema i ovaj sada. Imali smo kapaciteta da sprovedemo popis”, rekao je Abazović.

Slađana Kaluđerović iz SNP-a je pozvala građane da se slobodno izjasne na popisu.

Ibrahimović: Žao mi je što nijesmo više mislili o dijaspori

Lider BS Ervin Ibrahimović je poručio da vjeruje da je nacionalna svijest Bošnjaka u odnosu na prošli popis porasla.

Kazao je da nije slučajno što je najveći dio dijaspore iz manjinskih naroda.

“Žao mi je što nijesmo više mislili o dijaspori i što nijesmo omogućili online popisivanje”, dodao je on.

Rovčanin: Popis je potrebno deopolitizovati

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin saopštio je da je za tu partiju popis stanovništva statističko pitanje, te da je čitav postupak potrebno depolitizovati.

“Nijedana politička partija pops ne treba da koristi kao politički alat”.

Rovčanin je pozvao građane da se izjasne slobodno.

Vučurović: Zašto bi bio problem ako na popisu bude više Srba, valjda tome treba da se radujemo

Poslanik ZBCG Jovan Vučurović saopštio je  da ne vidi smetnju da popis počne 30. novembra.

Zašto bi bio problem ako na popisu bude više Srba, valjda tome treba da se radujemo

Zenka: Gaze se naša osnovna prava

Lider DUE Mehmed Zenka kazao je da se gaze njihova osnovna prava

“Vas ne tangira što će oko 15 hiljada Albanaca ostati neregistrovano. Popis je sve samo ne čista statistika rekao je poslanik Zenka. Vi pet para ne dajete za prava manjina u Crnoj Gori. On je dodao da u Crnoj Gori postoji 7% Albanaca, uključujući dijasporu”.

Nastavljena sjednica Skupštine nakon što je došlo do sukoba između Zirojevića i Abazovića

Mandić je komentarišući verbalni okršaj između Abazovića i Zirojevića, kazao da je parlament mjesto živih ljudi, te da ima oštrih riječi i da ništa nije riskantno ni opasno.

Data pauza, došlo do sukoba između Zirojevića i Abazovića

Prilikom izlaganja poslanika SD-a Nikole Zirojevića došlo je do rasprave između njega i lidera GP URA Dritana Abazovića zbog čega je data pauza.

Zirojević je kazao da je “poslaniku koji urla” potrebno obezbijediti jedan bensedin i dati mu “strepsil”, na šta je Abazović burno reagovao, krenuvši put njega.

Knežević: Ako je priznanje Kosova uslov da budem ministar, idem u Zetu da sadim paradajz jer mi je miliji obraz

Knežević obraćajući se Živkoviću, kazao je da ako je uslov da bude ministar u bilo kojoj Vladi, da prizna Kosovo, ide u Zetu da sadi paradajz jer mu je miliji obraz.

Na šta je Mandić prokomentarisao: ” Efektno”.

Živković Abazoviću: Pišite odbranu, jer će pravda zakucati i na vaša vrata

Živković je kazao da  kad neko podiže ton – slabi su mu argumenti.

“Vi ste partija koja polako nestaje, jedino ste uspjeli da zadržuite toliko poslanika jer su vam Demokrate napravile politiku. U suprotnom, pitanje je da li biste prešli cenzus”, kazao je Živković.

Kako dodaje, Abazović se jedva odvojio od fotelje premijera.

“Naviknite se na opozicijioni status, pišite odbranu, jer će pravda zakucati i na vaša vrata”, poručio je Živković. Pitao je i Kneževića kako misli da ne priznaje Kosovo, ako je potpisao Sporazum u kojem se navodi suprotno.

Vuković: Adžić posljednji koji treba da priča o pregovorima o formiranju Vlade

Poslanik DPS-a Ivan Vuković kazao je da je Adžić posljednji koji treba da priča o pregovorima o formiranju Vlade.

– Briga o Crnoj Gori vas kao Cetinjanina vam ne može služiti na čast. Plašim se da vam Cetinjani to nikad neće zaboraviti – kazao je Vuković se Adžiću.

Abazović o Skaj prepiskama: Uzmite kokice, ovo nije ništa što ćete vidjeti

Poslanik GP Ura Dritan Abazović je rekao da ga raduje da vidim sinhronizaciju napada PES-a i DPS-a jer je to demaskiranje onoga što treba da uslijedi poslije nove godine.

– Vukoviću, kad je riječ o Skaj prepisci, više puta sam naglasio: uzmite kokice i ovo što ste vidjeli je ništa što ćete vidjeti u narednom periodu. Tako da, polako, relaksirano, bez tenzija. Sve će doći na svoje, istina će naći put za sve od nas – poručio je Abazović.

Izgubili smo momenat kada se popis mogao sprovesti u iole korektnim vremenskim uslovima

– Izgubili smo momenat kada se popis mogao sprovesti u iole korektnim vremenskim uslovima. Ide teška hladna zima i pitanje je hoće li popisivači moći da dođu do svakog domaćinstva – ocijenio je poslanik Građanskog pokreta URA Filip Adžić.

Rekao je da se radi o političkoj volji određenih grupacija.

– Nešto što je statistički mehanizam mi smo pretvorili u politički. Nešto što se u svim razvijenim državama sprovodi administrativno mi sprovodimo i dalje na tradicionalan način. To dovoljno pokazuje da je nečiji cilj bio da nemamo razvijene institucije. Mislim da je vrijeme da se ovaj proces što prije privede kraju ali isto tako će neko morati da kaže da li su uslovi zaista ispunjeni ili je neko prevaren. Mislim da su samo građani prevareni. Ono što se sada navodi kao ključni mehanizam kontrole popisa je postojao i ranije. Svaki građanin je sa duplikatom popisnice mogao da provjeri da li je to identično i u popisnoj komisiji – naveo je Adžić.

Poručio je da neko zloupotrebljava institucije i želi da se i dalje bavimo vjerskim i nacionalnim pitanjima.

– Mislim da upravo oni ljudi koji su nas 30 godina i sa jedne i druge strane gurali u te teme i dalje to rade i ne dozvoljavaju našoj državi da iskorači i da se bavimo o temema od suštinskog značaja – dodao je on.

Laković: Broj popisivača je trenutno vjerovatno nedostajući ali postoji mehanizam da se popis produži za 15 dana

– Broj popisivača je trenutno vjerovatno nedostajući ali postoji mehanizam da se popis produži za 15 dana i na taj način da se sanira nedostajući broj popisivača – poručio je poslanik Pokreta “Evropa sad” Miodrag Laković odgovarajući na konstataciju poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Andrije Nikolića da još nema dovoljnog broja popisivača ali i da su međunarodne preporuke da se popis održava u periodu proljeća ili jeseni.

– Neki krajevi su već zavejani. Pitanje je da li možemo garantovati bezbjednost ljudima koji će u ruralnim predjelima sprovoditi popis – dodao je Nikolić.

Laković je istakao da se produženjem za 15 dana sanirati i problem koji se odnosi na vremenske uslove.

– Softver treba da bude operativan kad se podaci pohrane u bazu podataka – poručio je Laković nakon što je poslanik Nikolić ukazao na to da za softver rješenja još nema.

Nikolić mu je rekao da je rok za podnošenje podzakonskog akta 10 dana od dana stupanja na snagu zakona.

– Znate li koji su danas termini i zakoni? – upitao ga je on.

Nikolić kaže da u Podgorici fali više od 200 popisivača.

– Još je tri dana do početka procesa. Kako će početi ako su ovo nedostajući elementi? – upitao je Nikolić.

Strujić-Harbić: Nepovoljan ambijent za održavanje popisa, svjež primjer jučerašnja izjava Mandića

– Imamo svjež primjer gdje prvi čovjek Skupštine Andrija Mandić kaže da će se zalagati da nadpolovična volja naroda (srpski jezik) bude oslikan u Ustavu – podvukla je poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić-Harbić poručujući da je to posljednji dokaz da se pitanje popisa ne tretira kao statističko nego političko pitanje.

Ona je poručila da ne misle da je ambijent povoljan za sprovođenje popisa, ali i da neće dozvoliti da se urušava ustavna pozicija bosanskog jezika – odnosno maternjeg jezika Bošnjaka u Crnoj Gori.

– Ukoliko se stvore uslovi da se sprovede popis, pozivam sve akatere vlasti da se suzdrže od svake manipulacije – navela je ona.

Nikolić: Moraćemo još jednom da sjednemo sa Spajićem, softvera još nema, fale popisivači

– Moraćemo još jednom da sjednemo sa predsjednikom Vlade i vidimo što je od dogovorenih uslova ispunjeno i zauzmemo finalne stavove – poručio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić tokom rasprave o popisu u parlamentu.

On je ukazao na to da je u vladajućoj većini bivši Demokratski front (DF) koji je u susret ovom popisu i inače svoju politiku zasnovao na tome da ima očekivanje da će u Crnoj Gori biti više Srba.

– Sad zamislite, kad vam dio vladajuće većine kaže da očekuje porast jedne nacionalne strukture, a pritom je dio strukture koja treba da kontroliše proces popisa. Kako možete da imate povjerenje u integirtet tog procesa? Zato smo, logično, uslovima za održavanje popisa pregovarali sa Vladom koja je bila raspoložena da na sto stavi zahtjeve opozicije. Međutim moraćemo još jednom da sjednemo sa predsjednikom Vlade i vidimo što je od dogovorenih uslova ispunjeno i zauzmemo finalne stavove – poručio je Nikolić.

On je ukazao na to da u jednom dijelu opština fale popisivači, te da još nema softvera niti rješenja o softveru kojim bi svaki građanin trebalo da provjeri autentičnog podataka na popisnici.

Podsjetio je da u sporazumu piše da treba zakonski normirati formiranje komisije na čijem čelu bi bio predstavnik opozicije – a čiji zadatak bi bio priprema specifikacije za raspisivanje javnog poziva za izradu softverskog rješenja.

– Ovaj uslov nije ispunjen – ukazao je Nikolić.

U sporazumu se, takođe, obavezuju na zabranju uticaja političkih partija tokom sprovođenja popisa. Nikolić je ukazao na informaciju koju je Pobjeda juče objavila: da neimenovani aktivisti u Nikšiću sugrađanima ispred vrata ostavljaju knjigu “Zemljopis Crne Gore”. Izdavač te knjige je Institut za srpsku kulturu čiji je osnivač poslanik Nove srpske demokratije – Budimir Aleksić.

On je upitao i šta čemo sa vremenskim uslovima ukazujući na to da su međunarodne preporuke da se popis održava u periodu proljeća ili jeseni.

– Neki krajevi su već zavejani. Pitanje je da li možemo garantovati bezbjednost ljudima koji će u ruralnim predjelima sprovoditi popis – dodao je Nikolić.

Poručio je da žele da popis bude statistička a ne politička stvar.

– Možda je najbolje da se zapitamo kako smo došli u situaciju da premijer Milojko Spajić prihvati zahtjeve opozicije i civil.nog sektora za odlaganje popisa. Nijesu postojali uslovi za održavanje popisa kao što smo i sumnjali, a istovremeno namjere prehtodne Vlade nijesu bile dobre. Mislim da dobra namjera nije postojala ni kod Monstata. Monstat je tvrdio da uoči prethodno planiranog datuma za održavanje popisa postoje svi uslovi za to, a onda smo dva dana kasnije čuli da nema 1.700 popisivača. Tvrdilo se da će odgađanje državu koštati milione eura – da bi se na kraju ispostavilo da neće koštati ni euro – rekao je Nikolić.

Skupština će dana raspravljati o formiranju Odbora za praćenje poštovanja sporazuma o popisu – za to su glasali svi prisutni poslanici – njih 72.

Mandić: Rekao sam da i oni koji su većina svoj jezik imaju kao službeni; Nikolić: Ne pamtim Vas kao poštovaoca Ustava i sopstvene države

– Saopštio sam da kada se završi popis i utvrdi recimo da je neki jezik najbrojniji – da treba otvoriti dijalog kao što je normalno i prirodno i život upodobiti sa onim što se nalazi u najvišem pravnom aktu ove zemlje, ali ako se utvrde neke činjenice – rekao je predsjednik parlamentaAndrija Mandićosvrnuvši se na svoju jučerašnju izjavu da bi nakon popisa trebalo otvoriti dijalog o jeziku, te da će se kao predstavnik srpskog naroda zalagati da narodna volja bude odslikana u Ustavu.

Dodao je da bi to učinili ako mogu da s Demokratskom partijom socijalista (DPS) ostvare dijalog.

– Mi koji dolazimo iz srpskog naroda ne želimo, niti imamo dovoljno poslanika da to sami učinimo. A vi ako budete vrednovali te činjenice – da onaj jezik sa kojim govori najveći broj ljudi u Crnoj Gori bude službeni – istakao je Mandić.

To, kaže, daje pravo većini u Crnoj Gori koriste službeno svoj jezik.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić mu je rekao da je Ustav Crne Gore donijet kvalifikovanom većinom.

– U donošenju tog Ustava je učestvovao konstitutent DF-a tj. PzP. Ne sjećam se da ste Vi prepoznati kao poštovalac Ustava ili kao sopstvene države iako ste u međuvremenu promijenili retoriku, ali kako ste i sami rekli: nijeste promijenili političke ciljeve – poručio mu je Nikolić.

Laković: Svaki građanin će moći da provjeri da li su podaci sa popisnice autentično unijeti

– Grupa poslanika parlamentarne većine predložila je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova. Potreba za ovim prijedlogom izašla je iz činjenice da smo htjeli da taj proces učinimo dodatno transparentnim i da svi imaju povjerenja u proces kako bi učestvovali u istom. Navedene izmjene se odnose na izradu softverskog rješenja koje će biti normirano kroz zakon a zatim uvedeno u sam proces vršenja popisa tako što će se omogućiti kapaciteti da svaki građanin može da provjeri da li su podaci autentično unijeti – kazao je poslanik Miodrag Laković.

Ova mogućnost, kako je istakao, onemogućava zloupotrebu popisivača.

Nakon popisa, poručuje, neće biti pobjednika i poraženih.

– Popis neće donijeti ništa epohalno. On će nam omogućiti podatke koji se odnose na demografiju, obrazovanje, ekonomiju, energetiku, saobraćaj, poljoprivredu – sve ono što je potrebno za kreiranje javnih politika.

On je pozvao građane da se slobodno izjasne i tako pomognu institucijama da prikupe tačne i relevantne podatke.

Prijedlozi o izmjenama zakona o PIO i Alimentacionom fondu nijesu prošli

Glasanjem poslanika na današnjoj sjednici parlamenta odbijen je prijedlog Građanskog pokreta URA da se u dnevni red uvrste izmjene zakona o PIO. Ovaj prijedlog je podržalo 14 poslanika, a 43 je bilo uzdržano – zato nije prihvaćen.

Da se izmjene zakona kojim se traži deblokada Alimentacionog fonda uvrste u dnevni red – glasalo je 14 poslanika, dok je njih 43 bilo uzdržano.

Poslanica GP URA Ana Novaković Đurović podsjetila je na odluku Ustavnog suda na osnovu koje je došlo do pravnog haosa u sistemu, a poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić je poručio da je Ustavni sud dao mandat Vladi da ona predloži izmjene zakona o PIO. On je predložio da se ova tačka danas ne uvrsti u dnevni red.

– Očekivala sam da Vlada brže reaguje i da već danas imamo rješenje po ovom pitanju – rekla je Novaković-Đurović.

Nakon stavljanja na glasanje, ovaj prijedlog je podržalo 14 poslanika, a 43 je uzdržano, te ovaj prijedlog nije prihvaćen.

Zakonom o PIO se propisuju povoljniji uslovi za odlazak u penziju sa 64 godine, dok se drugim predlogom deblokira rad Alimentacionog fonda.

Na dnevnom redu današnje sjednice su Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu i Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o zaduživanju Crne Gore za 2023. godinu. Poslanici će odlučivati i o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i o izborima, imenovanjima i razrješenjima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Labud
27.11.2023-20:29 20:29

Svi narodi svijeta su,pa i mi Crnogorci,listovi jednog stabla samo s narodom koji je nastao od Adama i Eve ili usprravljenog majmuna.A preci nas Crnogoraca sa Srbima su živjeli oko 2 vijeka a poslije toga između nas današnjih Crnogoraca i današnjih ‘Srba’ zjape 5 vjekova različitog opstanka i življenja.Srbija postaje 500g turski pašaluk a Srbi turska raja-da ni sa nekadašnjim Srbima,koje ne šćeše branit i rađat,danas nemaju ni mrvu zajedniičku.Pa svako može viđet da ste vi svi do danas u Crnogorsku Skupštinu neka đavolja sorta.Pogledajte sve države svijeta svi u njene vrhove i Skupštinu moraju javno imat zajedničku brigu o… Pročitaj više »