Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Obje postavgustovske vlade od ”drveća nijesu vidjele šumu”, vodile dezorijentisanu zakonodavnu i promašenu državnu politiku

Kako su dodali, u uslovima političkih sukoba i suženog pravnog znanja vladajućih stranaka društveni odnosi se sve očiglednije uređuju na ishitren, nekvalifikovan, parcijalan i zakulisan način

Zakonodavna politika koja se vodi od promjene vlasti je primjer potpunog odsustva strateškog političkog i pravnog mišljenja, saopšteno je iz Građanske inicijative “21.maj”.

“Donošenje zakona bez sistemske usklađenosti, haotičnost i loš pravni jezik, upitna ustavnost i pravna nesigurnost postali su zakonodavna svakodnevica. Bilo da se radi o poslovnoj regulativi, antikorupcijskim propisima, normiranju u kulturi, sportu, zdravstvu, institucionalnim propisima ili poreskim zakonima, evidentno je odsustvo sistemske promišljenosti i transparentnosti”, navodi GI “21.maj”.

Kako su dodali, u uslovima političkih sukoba i suženog pravnog znanja vladajućih stranaka društveni odnosi se sve očiglednije uređuju na ishitren, nekvalifikovan, parcijalan i zakulisan način.

“To se primjećuje i kod neusklađenosti resornih politika đe nerijetko jedno ministarstvo zagovara rješenja koja su suprotna proklamovanim stavovima drugih ministarstava. Pritom, iznenadne i česte izmjene važnih ili sistemskih zakona uglavnom se odvijaju uz fingirane ili marginalne javne rasprave. Da je stvar još gora, propisi se po pravilu rade kabinetski i normativistički uz ignorisanje stvarnosti, potrebe za jednostavnim rješenjima i uvažavanja realnih iskustava i znanja praktičara, građana, civilnog društva ili privrede”, ističe GI “21.maj”.

Prema njihovim riječima, dosadašnje iskustvo potvrđuje i da su obje postavgustovske vlade pokazale da od “drveća ne vide šumu” i time vodile dezorijentisanu zakonodavnu politiku koja je ujedno bila odraz i promašene državne politike.

“Ukoliko se i nakon predstojećih izbora takva praksa nastavi onda je iluzorno govoriti o bilo kakvom državnom i društvenom napretku. Vlast koja sistemski i vizionarski ne razmišlja o skladnom, podsticajnom i jasnom pravnom, političkom i ekonomskom uređenju društvenih odnosa ne može dobaciti dalje od kurirske službe u preduzeću nad kojim je pokrenut stečajni postupak”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve