Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Obezbijediti adekvatan ambijent za poljoprivredne proizvođače u Zeti

Kako je istakao, da bi se stvorio adekvatan ambijent za poljoprivredne proizvođače u Zeti, za početak je neophodan otkupni centar sa konstantnim otkupom svih voćarskih i povrtarskih kultura tokom cijele godine.

Svjesni činjenice da je Zeta, prije svega, poljoprivredna oblast čiji se značajan dio stanovništva primarno bavi uzgojem i proizvodnjom voća i povrća, što mnogima predstavlja i jedini izvor prihoda, prioritet treba da bude podsticanje razvoja ove važne grane i zaštita domaćeg proizvođača, a to posebno u uslovima nelojalne konkurencije, saopštio je sekretar Opštinskog odbora SNP Golubovci Veljko Pešukić.

Kako je istakao, da bi se stvorio adekvatan ambijent za poljoprivredne proizvođače u Zeti, za početak je neophodan otkupni centar sa konstantnim otkupom svih voćarskih i povrtarskih kultura tokom cijele godine.

“Nažalost, otkupni centar u Matagužima je prije nekoliko godina pretvoren u magacinski prostor France, čime gubi svoju osnovnu namjenu – otkup voća i povrća. Samim tim, zetski proizvođači ostaju uskraćeni za otkup svojih proizvoda, čime su primorani na smanjenje proizvodnje zbog nemogućnosti plasmana proizvoda na tržištu, a njihovu situaciju dodatno otežava uvoznički lobi”, navodi u Pešukić.

Dodatno napominje da rješenje ovog problema leži u odabiru adekvatnog kadra koji će oživjeti otkupni centar.

“Rješenje ovog problema se, prije svega, zasniva na vraćanju prvobitne funkcije otkupnog centra, što je moguće izvesti postavljanjem adekvatnog rukovodnog kadra, koje će djelovati u pravcu oživljavanja otkupnog centra, a čime će se povećati i proizvodnja u Zeti. Otkupni centar bi trebalo, uz sanitarno-higijenske uslove, da doprinosi legalizaciji prometa poljoprivrednih proizvoda, kako bi se izbjeglo posredovanje nakupaca i vanpijačne prodaje”, dodaje Pešukić.

SNP Golubovci apeluje da se nadležni organi uključe i zaštite poljoprivredne proizvođače, kojih je, upravo zbog neadekvatne politike u ovoj oblasti, sve manje, kako na teritoriji Zete, tako i na nivou cijele države.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve