Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

NSD: Marko Daković je bio borac za pravednije i slobodnije društvo u Crnoj Gori i Kraljevini Jugoslaviji

Nova srpska demokratija uputila je reagovanje povodom teksta koji je objavljen o nazivu političke škole koju je ova partija formirala za mlade srpske političare iz Crne Gore i iz svih ostalih prostora na kojima Srbi žive.

FOTO Nova srpska demokratija

”Osnovno što je istaknuto jeste da je Marko Daković bio osuđen na smrt zbog atentata na kralja Nikolu a zamjera mu se što je bio vođa ujediniteljskog pokreta sa Srbijom. Nova srpska demokratija poštuje istorijsku ličnost i značaj kralja Nikole u srpskoj istoriji. Period njegove duge vladavine obilježili su mnogi sjajni uspjesi i za Crnu Goru i za čitavo Srpstvo. Ali činjenica je da je način vladavine koji je on praktikovao, u Evropi početkom 20. vijeka bio prevaziđen i držao se za tiranski. Podsjećamo, Crna Gora je poslednja evropska zemlja koja je dobila Ustav i to oktroisani. Kralj Nikola je posle prvih izbora po tom Ustavu 1906. godine, koji su bili relativno slobodni, raspustio Skupštinu u maju 1907. godine i sledeću izabrao po svom ukusu gušeći slobodnu volju naroda. Period od kraja 1907. pa do balkanskih ratova 1912. karakterisali su bezakonje u svim sferama društvenog života, politički progoni neistomišljenika i nerasvijetljena ubistva političkih protivnika, montirani sudski procesi i afere”, navodi se u saopštenju NOVE.

Kako tvrde, Marko Daković bio je pobornik demokratizacije društva i želio je da Knjaževina Crna Gora usvoji ustav i zakone koji bi Crnu Goru približili tadašnjoj modernoj Evropi.

”Kao integralni Srbin, takođe je vodio politiku i borbu svojstvenu svim evropskim narodima u 19. i početkom 20. vijeka, koja je podrazumjevala oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda i ostalih južnih Slovena u jednu državu po uzoru na Njemačku i Italiju čije su se pokrajine i kraljevine kojih je bilo mnogo, krajem 19. vijeka ujedinile i napravile moderne i danas postojeće evropske države. U Crnoj Gori toga vremena se za svakog pametnog čovjeka govorilo: Ima mozak Marka Dakovića! Dakle Marko Daković i Crnogorska univerzitetska omladina predstavljali su politiku progresa početkom dvadesetog vijeka u Crnoj Gori i željeli da Crna Gora počne da živi istinski parlamentarni život i ograniči ovlašćenja monarha Ustavom i zakonima što kralj Nikola nije želio da dozvoli a što su svi ostali evropski monarsi već uveliko dozvolili u svojim zemljama. Stoga je kralj Nikola pribjegao montiranju procesa protiv Marka Dakovića i napredne omladine ne bi li po svaku cijenu sačuvao ovlašćenja koja je imao”, ističe se u saopštenju.

Oni dalje ističu da Daković nije podilazio nikome već se borio za slobodnije društvo.

”Ti procesi su poznati pod nazivima Bombaška i Vasojevska afera, a konstruisalo ih je nekoliko austrougarskih agenata, koji su kasnije na isti način sproveli i čuveni Veleizdajnički proces protiv braće Pribićević i 53 člana Srpske samostalne stranke u Zagrebu, koji je trajno poljuljao ugled kralja Nikole u Srpstvu. To je, u krajnjem, kao rezultat imalo njegovo svrgavanje sa prestola. I u Kraljevini SXS i Kraljevini Jugoslaviji Marko Daković nije podilazio nikome već se uvijek borio za slobodnije društvo i jednako kritikovao kralja Aleksandra kao nekada kralja Nikolu. I to je poruka koju nosi njegovo časno ime. Situacija podsjeća na današnju i glavna poruka zašto NSD kroz orden i svoju političku školu baštini ime Marka Dakovića je u tome da kad jednom velikom i u mnogome zaslužnom kralju Nikoli, koga svi volimo i čiju borbu za Srpstvo neizmjerno cijenimo, nije moglo biti oprošteno tiransko i despotsko ponašanje, kako onda da bude oprošteno Milu Đukanoviću, koji je upravo protiv lidera NSD-a i DF-a montirao lažni državni udar, i koji nema nikakvih zasluga za ovaj narod”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve