Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Nova ministarstva raspolagaće sredstvima ukinutih, suprotno Zakonu o budžetu

Podsjetimo da nova Vlada Zdravka Krivokapića optužuje prethodnu Vladu CG da je netransparentno vodila javne finansije, što oni čine u kontinuitetu od dana formiranja

Vlada Zdravka Krivokapića sačinila je informaciju o potrebi donošenja Rješenja o privremenom finansiranju potrošačkih jedinica od 1. januara 2021. godine do donošenja Zakona o budžetu Crne Gore za 2021. Uprkos upozorenjima da privremeno finansiranje ne može biti zakonito dok se u Zakon o budžetu ne uvrste nove potrošačke jedinice u vidu novoformiranih ministarstava, Vlada se ipak odlučila na ovaj korak.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore je 18. decembra 2020. godine donijela odluku da neće predložiti Zakon o budžetu za 2021. godinu do kraja ove godine, već će preći na privremeno finansiranje. Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić saopštio je da oni nisu vlada kontinuiteta, te da ni budžet ne smije biti “budžet kontinuiteta”.

U informaciji koju je donijela Vlada stoji:

“Radi tehničkog pozicioniranja sredstava prema pojedinim potrošačkim jedinicama u državnoj upravi, u okviru već predviđenih sredstava Zakona o budžetu za 2020. godinu, u pogledu visine i namjene predviđenih programima i potprogramima programskog budžeta, Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave utvrđeno je da će osnovna ministarstva upravljati i raspolagati opredijeljenim sredstvima ukinutih ministarstava.”

Jedan od poslanika koji je reagovao na samu najavu privremenog finansiranja bio je Damir Šehović (SD), koji je kazao da ne samo da je navedena usvojena Uredba suprotna Ustavu i Zakonu, već i najavom privremenog finansiranja nastavljaju sa nezakonitim raspolaganjem sredstvima.

Šehović je tada istakao da produžavanjem primjene nezakonite i neustavne Uredbe, Vlada Crne Gore nastavlja da unižava Parlament i da preuzima nadležnosti koje joj ne pripadaju.

“Odluku o privremenom finansiranju je moguće primijeniti samo na one potrošačke jedinice koje su prepoznate Zakonom o budžetu. Na nove, utvrđene Uredbom, se ne može primijeniti. Osim nekom opet nezakonitom alhemijom”, napisao je potpredsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović.

Uprkos ovom upozorenju Vlada je nastavila sa tim naumom i donijela informaciju kojom će nova ministarstva, koja nisu predviđena Zakonom o budžetu za 2020. godinu, koristiti sredstva starih, ukinutih ministarstava koja su bila potrošačke jedinice. Da li to onda znači, da će Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta raspolagati sredstvima sva četiri resora, a nedefinisano Zakonom?

Podsjetimo da nova Vlada Zdravka Krivokapića optužuje prethodnu Vladu CG da je netransparentno vodila javne finansije, što oni čine u kontinuitetu od dana formiranja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Posmatrac
26.12.2020-12:39 12:39

Rusitelji Crne Gore su ogovarali prethodnu vladu samo da bi oteli vlast a ne da bi bolje radili. Njihov cilj je Velika Srbija, a do tog cilja se dolazi rusenjem drzave Crne Gore.