Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Nimanbegu: Još se ne zna ko će biti u manjinskoj Vladi

On je kazao da su inicijative o smjeni potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i skraćenje mandata Skupštini samo reakcije na glavnu inicijativu o izglasavanju povjerenja aktuelnoj Vladi, a koju je potpisalo dovoljno poslanika da mogu jasno očekivati da će biti podržana

Aktuelna vlada broji posljednje dane, ocijenio je lider Force, Genci Nimanbegu, u emisiji „Znam da znaš“ Gradske radio televizije.

On je kazao da su inicijative o smjeni potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i skraćenje mandata Skupštini samo reakcije na glavnu inicijativu o izglasavanju povjerenja aktuelnoj Vladi, a koju je potpisalo dovoljno poslanika da mogu jasno očekivati da će biti podržana.

“Jasno je da vlada Zdravka Krivokapića broji posljednje dane. Od samog formiranja bilo je dosta devijacija i u demokratiji i u načinu na koji je zamišljena i radila. Naš stav je jasan, što se tiče nepovjerenja Vladi. Četvrtog februara mandat će izgubiti i Abazović i svi ministri u aktuelnoj Vladi“, rekao je Nimanbegu.

On je naveo da nije kredibilno upućivati inicijativu za skraćenje mandata Skupštini u trenutku kad se glasa o povjerenju Vladi.

“Očekivano je, ne samo za poslanike nego i za građane, da cijeli februar i ova godina proteknu u velikim političkim igrama”, smatra Nimanbegu.

Navodi da se još ne zna ko će biti u manjinskoj vladi.

“Ona nema podršku većeg dijela današnje vlasti, velikog dijela DF-a i Demokrata, dok ostali politički subjekti još vagaju. Potpisnici Memoranduma, koji je bio uvod u ovu političku priču, a priori bi mogli podržati manjinsku vladu, ali to su odluke koje će zavisiti od pojedinačnih subjekata. Ovo je odluka koja nosi veliku odgovornost. Treba biti staložen i mudar i krenuti u razrješenje političke situacije. Očekivanja javnosti su velika i moramo biti dovoljno odgovorni da odredimo prioritete”, jasan je Nimanbegu.

Komentarišući tvrdnje da u manjinskoj vladi neće biti mjesta za SDP i SD, kaže da Forca sa tim partijama dijeli veoma slične vrijednosti.

“Neki od uspjeha su zajednička borba za zaštitu Solane, jer smo 2012. godine zajedno glasali o zabrani gradnje na tom području. Blisko nam je da i oni budu učesnici u toj vladi. Što se tiče stava Abazovića, koji ne potvrđuje da bi bio mandatar, to je odluka od koje će puno toga zavisiti”, rekao je Nimanbegu.

Govoreći o tome da u manjinskoj vladi neće biti mjesta za predstavnike Crnogoraca, kaže da se nada da to nije konačni stav.

“Oni koji će ponijeti ulogu mandatara moraju dobro razmisliti o tome. Koliko god da se priča o građanskoj državi, moj jasan stav je da Crna Gora ima tradiciju i obrise države Crnogoraca. Svi narodi trebaju biti predstavljeni u svakoj vladi Crne Gore”, jasan je Nimanbegu.

To što, prema njegovim riječima, pojedini politički lideri idu put manastira, sjedišta crkvenih velikodostojnika nijesu dobri znaci za demokratiju.

“Nije riječ o kurtoaznim posjetama, već pokazuje da osnove na kojima rade ti političari nijesu zdrave”, ističe Nimanbegu.

“Albanskoj zajednici bi bilo drago da premijer bude Albanac”

Na pitanje da li će podržati Abazovića kao mandatara za sastav buduće vlade, kaže da bi albanskoj zajednici, ako bi se usko gledalo, bilo veoma drago da premijer Crne Gore bude Albanac.

“Abazović dolazi iz procrnogorske partije, to je politički subjekat koji u svom djelovanju nema samo interese albanske zajednice, nego Crnogoraca u širem smislu”, poručio je Nimanbegu.

Na pitanje da li je njegova izjava da su manjinama Srbi i Crnogorci isto bila uvredljiva za Crnogorce koji su 1999. godine primili oko stotinu hiljada izbjeglica koji su bježali sa Kosova od Miloševićevog etničkog čišćenja, kaže da se, kao etnički Albanci, ne mogu postaviti niti zauzeti stav ko je ko.

„Ako je to izazvala, meni je žao. To je izvučeno iz konteksta. Pamtimo kad nam neko pruži ruku i to ne zaboravljamo“, naglašava Nimanbegu.

Upitan da li je osjetio potrebu da urgira da dođe do osnivanja crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu, kaže da je to na crnogosrkoj nacionalnoj zajednici.

„To se ne može dekretom osnivati. Ako se osnuje od strane neke druge nacionalne zajednice, to nije prirodno. U meni imaju prijatelja, ali naš uticaj na politički život na Kosovu je gotovo isti koliko i njihov na naš politički život“, rekao je Nimanbegu.

Na pitanje zašto je glasao za predloženi Budžet, navodi da je glasao i za kandidaturu četiri od pet predloženih kandidata za Tužilački savjet.

„Glasanje za Budžet je jasno i logično. Ova skupštinska većina prihvatila je deset amandmana koje sam ja predložio, neki od njih imaju veliki razvojni potencijal za zajednicu. Plovnost Bojane je projekat koji još nije došao u fokus javnosti“, napominje Nimanbegu.

Kaže da glasanje za Budžet nije znak da je Forca već dio nove vladajuće većine, „već znak da imamo politku koja je fokusirana na građane koje predstavljamo.“

“Neću podržati inicijativu za smjenu Bečića”

Upitan hoće li glasati za smjenu predsjednika Skupštine, Alekse Bečića, kaže da nije potpisao tu inicijativu jer za napredak treba imati i jaku opoziciju i jaku poziciju.

„Bez odnosa i dijaloga između partija ne možemo naprijed. Koliko god aktuelna vlast optužuje prethodnu da nije išla putem evropskih integracija, to je bilo zato što je tadašnja opozcija bojkotovala parlament. Sa Bečićem sam imao odličnu saradnju i ne mislim da podržim tu inicijativu, iako žalim zbog polarizacije i riječi koje dolaze od strane poslanika Demokrata oko svih političkih procesa“, rekao je Nimanbegu.

Govoreći o protestima protiv manjinske vlade, navodi da je zabrinut za trendove i nagovještaje koji se dešavaju.

„Jasno je da je ova vlada služila za pojedine ministre da bi krenuli u političku priču, ne više kao eksperti, nego kao osnivači nekih političkih subjekata“, ukazuje Nimanbegu.

“Napetosti izazvane izvan Crne Gore”

Protesti su, prema njegovim riječima, legitimni, „ali nemojte misliti da bilo koja napetost nije izazvana sa strane, van Crne Gore, ali i unutar ekstremističkih krugova u Crnoj Gori.“

„Uvijek sa strane možete imati aktere koji žele destabilizaciju. Siguran sam da je Moskva bila jasno opredijeljena da Crna Gora i Sjeverna Mkedonija ne trebaju biti članice NATO-a, a takav odnos imaju i prema Bosni i Hercegovini. Imamo i jasne političke oznake iz regiona. Medijska scena je toliko bombardovana medijima iz Srbije, nacionalističkim, ekstremističkim i šovinističkim izjavama. Šešeljeve izjave su vrh govora koji, izgleda, nikad nije prestajao u Srbiji“, ističe Nimanbegu.

Govoreći o tome šta građani Ulcinja mogu očekivati od izbora 27. marta, kaže da je Forca spremna da ponudi odgovoran, pošten rad koji ima viziju razvoja u intersu građanina.

„Sadašnja vlast pokazala je da, ako nemate jasan cilj, ta zajednica ne ide na bolje. Obnova Solane i povratak Valdanosa nijesu rezultirali da imamo razvojne projekte koji su oslonjeni na takve uspjehe. Portvrdićemo se kao najveći politički subjekat i spremni smo da uđemo u koalicione odnose sa partijama koje dijele iste vrijendosti“, zaključio je Nimanbegu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve