Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Mandić: Dužnost mi je bila da budem sa prijateljima u Srbiji; Nikolić: Nezakonito ste na čelu parlamenta

Početak današnje sjednice Skupštine obilježila rasprava na relaciji DPS-ZBCG o prisustvu predsjednika Skupštine u izbornom štabu SNS-a

Nijesam išao u Srbiju da glasam, dužnost mi je bila da budem sa prijateljima, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić pokušavajući da objasni prisustvo u štabu Srpske napredne stranke u noći saopštavanja izbornih rezultata u Srbiji.

– Tim činom unizili ste državu koju predstavljate, a s druge strane izazvali ste odijum jednog značajnog broja građana nama susjedne države, Republike Srbije. Svi mediji – domaći, regionalni i neki strani izvijestili su u tome da ste u izbornom štabu Vučića bili kao predsjednik Skupštine, iako je Vaš kolega Slaven Radunović pokušao da nam objasni kako ste u Beogradu bili privatno – rekao je Nikolić.

On je istakao da je Mandić državljanin Srbije, da je to priznao i da se sa tim se ponosi.

– I priznali ste da ste nakon 2007. godine, što je suprotno zakonima Crne Gore, postali vlasnik državljanstva Srbije. To po automatizmu znači da ste nezakonito u posjedu crnogorskog državljanstva i da crnogorske institucije imaju obavezu da pokrenu proceduru u odnosu na Vas – rekao je Nikolić.

On je rekao da je jasno da je Mandić išao u Srbiju da se slika i glasa.

– Ako niste, izvolite pa demantujte, u svakom slučaju objasnite građanima šta ste radili tamo – pitao je Nikolić.

Lider Parlamenta Andrija Mandić rekao je da Crnu Goru predstavlja predsjednik države.

– Ja sam predsjednik Skupštine, zato što je to dogovor u okviru parlamentarne većine. Ne bi premijer Milojko Spajić bio premijer da to nije bio dogovor parlamentarn evećine, da ovaj poslanički klub nije glasao za njega. Ne bi Jakov Milatović bio predsjednik države da ga nismo podržali u drugoim krugu. Mi kao parlamentarna većina imamo određene dogovore i ja kao predsjednik Nove srpske demokratije, koja je od osnivanja sestrinska stranka sa SNS-om, sam imao dužnost da nakon izbora budem sa prijateljima kojima sam poželiio uspjeh u daljem rukovođenju Srbije – kazao je Mandić.

Smatra, kako je rekao, da je interes Crne Gore da ima dobre odnose sa Srbijom.

– Umjesto da mi kažete: “Bravo, gospodine Mandiću, što nam pomažete da imamo dobre odnose sa Srbijom i da loše odnose koje su uspostavili vaši prethodnici popravljamo”, vi insistirate na tome da imamo loše odnose sa Srbijom – naglasio je Mandić.

Mandić je kazao da nije upisan u birački spisak Srbije, te da nema ni ličnu kartu ni pasoš te zemlje.

– Nisam glasao na izborima u Srbiji, niti dao javnu izjavu u predizbornoj kampanji, pa mogu reći da se nijesam miješao ni u unutrašnje stvari Srbije. Kada su se završili izbori ja sam bio sa svojim prijateljima i mislim da to može da bude samo na korist Crne Gore. Srbijom će naredne četiri godine upravljati SNS, a većinska Crna Gora želi da ima dobre odnose sa tom državom. Danas treba da se raduje svaki građanin Crne Gore, pogotovo Milan Knežević i ja, sa rukovodstvom Srbije i da to treba da nam služi na čast, a ne na sramotu kako želite da se predstavi crnogorskoj javnosti – kazao je Mandić.

Nikolić: Nema objašnjenja za Vaš postupak

Nikolić je odgovorio da Mandić nije uspio da demantuje da je nezakonito u posjedu crnogorskog državljanstva.

– Niti možete u tome uspjeti jer bi to značilo da ste prihvatili da ste prekršili zakon i da jednog državljanstva morate da se odreknete. A Vi to ne želite, jer ste odlaskom u Srbiji priznali da je to Vaša država. Vi od dana stupanja na funkciju predsjednika Skupštine ste predsjednik parlamenta 24 sata i to znate, ali ste otišli u Beograd da se slikate pod prinudom ili svojevoljno to neka bude pitanje o kojem će suditi crnogorska i druga javnost koju ste iznenadili Vašim prisustvom. Vi ste bili u izbornom štabu jedne partije kao predsjednik Skupštine. Navedite mi jedan primjer da neko od nosilaca državne funkcije prisustvuje u nekom štabu i aplaudira prilikom izborne pobjede jedne partija, a da to nije Milorad Dodik? To se ne radi i ne možete naći adekvatno političko objašnjenje za taj postupak – istakao je Nikolić.

Mandić: Više volim Crnu Goru od Srbije

Mandić je odgovorio da je povodom odlaska u sjedište SNS dobio veliki broj poruka simpazira Nove koji su, kako je rekao, veoma srećni što je bio u Srbiji.

– Ja sam predsjednik NSD, a to što sam predsjednik Skupštine je izvedeno iz toga što sam ja političar koji predstavlja srpski narod. Nijesam ja ovdje milostinjom bilo koga nego je to bio rezultat dogovora u parlamentarnoj većini, a počeo je i podrškom predsjednka Crne Gore, koji nije bio prvoplasirani nego je prvoplasirani bio Vaš lider. Naša podrška dovela do toga da on (Milatović) danas bude predsjednik Crne Gore. Sve je stvar dogovora u okviru parlamentarne većine. Ja se ponašam dosljedno kako bi to željelo srpsko biračko tijelo – rekao je Mandić.

Rekao je da mnoge raduje što čuvaju donose sa onima koji će vladati naredne četiri godine u Srbiji.

– To je na dobro Crne Gore. Svaki građanin može da ima koristi od toga. DPS je temeljno pokvarila odnose sa Srbijom i mi te odnose moramo da popravljamo to smo se dogovorili u okviru parlamentarne većine – kazao je Mandić.

Kazao je da više voli Crnu Goru, nego Srbiju, te da je obratno, živio bi u Srbiji.

– Nemojte moju ljubav prema Crnoj Gori da dovodite u pitanje i da mi srce parcelišete kako želite svoje da parcelišete. Imajte malo širine jer se bavimo politikom koja podrazumijeva da imamo odgovornosti za sve koji žive u Crnoj Gori, pa tako i za srpski narod – rekao je Mandić

Nikolić: Većina kriva što kršite zakon

Nikolić je odgovorio Mandiću da žele najbolje odnose sa susjedima, ali insistira da pojasni i navede primjer u uporednoj praksi da je neki državni zvaničnik u štabu partije druge države slavio njihovu pobjedu na izborima.

On je istakao da su premijer Spajić i predsjednik Milatović odgovorniji od Mandića što se nalazi na čelu parlamenta.

– Parlamentarna većina je odgovorna što kršite zakon zajedno sa njima jer boravite na mjestu predsjednika parlamenta nezakonito. Vi ste nezakonito i poslanik u ovom domu. I to što organi Srbije ne reaguju kao u slučaju Spajića isto nešto znači. Ne očekujem da će Vaši politički ktitori pustiti Vas niz vodu i poslati dokaze za koje nesumnjivo znamo da su to, jer imamo pisane tragove u medijima – naglasio je Nikolić.

Mandić je odgovorio da je njegov legitimitet, što se tiče Skupštine, dobro utemeljen.

Knežević: Da li je sestrić Đukanovića glasao za Vučića?

Poslanik Demokratske narodne partije Milan Knežević kazao je da na Kongresu DPS-a govorio ministar pravde Srbije Nikola Selaković iz SNS-a.

– Ali Nikolić je bio tada nezavisni novinar i politika ga nije interesovala. Ali kad ste počeli da se bavite politikom dobili ste amneziju. Podsjetiću i kada je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić bio ovdje 2013. godine i kada su ga primili Milo Đukanović i Filip Vujanović i kada je saopštio da bi bilo dobro da Srbi iz tadašnjeg DF-a budu dio vlasti sa DPS-om. Podsjetiću i na skorašnje događaje kada je Nenad Čanak sa Žerkom Koraćem i ostalima zaposjeo jednu gumu na Belvederu, tada Vam nije smetalo miješanje srpskih građana i političara u unutrašnje stvari u Crnoj Gori – naveo je Knežević.

On je rekao da sestrić bivšeg predsjednika Mila Đukanovića ima pravo glasa u Srbiji i vjerovatno je, tvrdeći na osnovu jedne fotografije koju je pokazao u parlamentu, glasao za SNS.

– Zakleo bih se da je ovo Edin Kolarević i volio bih da utvrdimo na osnovu ove ruke i sata na fotografiji da li je glasao na izborima u Srbiji i za Aaleksandra Vučića i listu “Srbija ne sme da stane”? Ako je to uradio onda je izdao svog ujaka – rekao je Knežević.

Kazao je i da je lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović “čitav mjesec bio u kampanji za Erdogana i značajno doprinio njegovoj pobjedi u Turskoj”.

– I gospodin Đukanović je često boravio u Beogradu, i često se sastajao sa Vučićem, možda češće nego Andrija Mandić i ja. To Vam tada nije smetalo, ali sada smeta što smo javno podržali politiku i izboru SNS-a, a da su pobijedili ovi drugi i da smo se pojavili tamo, vjerovatno bi rekli da je to veliki iskaz i iskorak demokratije. Poznajući neke ljude iz DPS-a, da ih je Vučić pozvao tamo “žabe” pošli da budu u štabu SNS-a – naglasio je Knežević.

Knežević je rekao da se ne bi začudio kada bi se na onlajn Kongresu DPS-a za predsjednika kandiduje Svetozar Marović i da na starim programskim principima odnese pobjedu.

– Vjerujem da će Marović možda aplicirati za lidera DPS, i nisam siguran da će Živković biti i dalje v.d. predsjednika, i možda se vi vratite na fabrička podešavanja – naglasio je on.

Nikolić je odgovorio da Knežević nema argumente i da zamjenjuje teze poput Mandića.

– Sve što ste pominjali u smislu političke saradnje među političkim subjektima, nije isto što i boravak državnog zvaničnika u izbornom štabu tokom izbornog procesa u drugoj državi. Nijeste uspjeli ništa da demantujete i to je poražavajuća činjenica, ne samo za Vas, nego i ovaj saziv parlamenta – poručio je Nikolić.

Ibrahimović: Uvijek sam za one koji unapređuju odnose 

Poslanik BS-a Ervin Ibrahimović kazao je da Crna Gora i Turska imaju odlične bilateralne odnose, te da je uvijek za one koji ih unapređuju.

– Obije države su članice NATO. Dijelimo iste vrijednosti i želimo demokratske vrijednosti i najbolju zaštitu za građane. U Turskoj, prema njihovim podacima, živi više od 150.000 ljudi iz Crne Gore. Vjerujem da je taj broj mnogo veći da je to ogoman potencijal za odnose dvije zemlje – naveo je Ibrahimović, pojašnjavajući njegovu podršku Erdoganu.

On je rekao da treba da se priča o jačanju odnosa i kako sa onim državama koji su stvarni prijatelji Crne Gore i koje nemaju pretenzije prema našoj zemlji.

Živković Kneževiću: Vratite kontrolu

V.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković kazao je da Knežević ne treba da se brine za unutarpartijske izbore njegove stranke.

– Mislim da ćete i Vi prije ili kasnije prihvatiti novi standard DPS-a i da ćete Vašim članovima omogućiti da neposredno bira partijsko rukovodstvo – rekao je Živković.

On je podsjetio Kneževića da je dio parlamentarne većine koja je priznala Kosovo, NATO i uvela sankcije Rusiji.

– Meni je problematično da se stvar otrgla kontroli jer sam Vas očekivao u štabu SNS-a pored Vučića, sa ili bez kravate. Vi ste bili nosilac liste na prethodnim parlamentarnim izborima, očekivao sam da ćete Vi biti u ulozi predsjednika Skupštine i u nedjelju biti pored Vučića i proslaviti pobjedu u štabu SNS-a. Šta se desilo i zašto ste izostavljeni sa te agende? Vratite kontrolu i preuzmite kormilo kao na parlamentarnim izborima ili ste potpuno izbačeni iz igre. Kao što je bilo u Vladi Zdravka Krivokapića, danas se to dešava se u Spajićevoj – nema vas niđe, i dalje ste djelimično opozicija u vladajućoj većini – kazao je Živković.

Knežević je odgovorio da nije bio u štabu SNS-a jer je morao da čuva sina Alekseja, ali ističe da je bio na redovnoj vezi sa Vučićem i u nedjelju veče i tokom izbornog dana.

– Novi hit u Srbiji je od Lepe Brene “Četiri godine”. Tako da – privikavajte se na taj dio. Što se tiče kako smo se Mandić i ja dogovorili o raspodjeli funkcijama – dogovorili smo se na prijateljski, kolegijalan i uvijek korektan način – naglasio je Knežević.

On je poželio Živkoviću sreću na Kongresu DPS-a.

– Vi ste talentovan političar pred kojim je velika karijera, ali može i da se ugasi a ja to ne želim – poručio je Knežević.

Živković je odgovorio da sa Kneževićem dijeli isti pogled makar što se tiče funkcionalnog dijela kako i na kojoj poziciji će biti.

– Najmanje je bitno na kojoj poziciji ću biti u DPS-u, intimno sam vezan za ove vrijednosti. Kada pričamo o Kongresu, pošto očekujete da se prijavi Svetozar Marović na budućim izborima, očekujem u istom tonu da se prijavi Predrag Bulatović, a pošto čujem da je zadužen za organizaciju onda nemam nikakve dileme da ćete Vi biti predsjednik te stranke – odgovorio je Živković.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Piki 81
20.12.2023-12:31 12:31

Pa jeo ćevape i pio ljutu rakiju, kome to nije jasno?!