Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Nijesu ni počeli pregovore, a birači već revoltirani: Svetosavci bijesni jer ih je DF lagao za NATO!

Međutim, jasno je da su birači svetosavske opozicije koji su u predizbornoj kampanji bili opijeni kleronacionalističkom i populističkom retorikom velikosrpske politike doživjeli žestoko otrježnjenje shvativši da su izmanipulisani i da su mnoga obećanja političara i popova bili samo bajke bez uporišta u realnosti. Ostaje nejasno kako će tri svetosavske snage dalje postupati ako dođe do pregovora o formiranju vlasti kada već sad nailaze na veliko unutarpartijsko nezadovoljstvo.

Nevjerica, očaj, revoltiranost, čak i pritajeni bijes i iznevjerenost su osjećanja koje proživaljava većina tvrdokornih svetosavskih glasača nakon što su juče lideri DF-a na konferenciji za medije saopštili, za njihove glasače šokantnu informaciju – da je mogućnost izlaska Crne Gore iz NATO saveza nemoguća.

Možemo ostat i u NATO, KAKO GOJ!

Novinar portala Aktuleno razgovarao je sa velikim brojem glasača takozvanog svetosavskog bloka, prije svih sa članovima Nove srpske demokratije, koji su, blago rečeno, revoltirani zbog jučerašnje izjave funkcionera Demokratskog fronta Milana Kneževića.

“Jasno vam je da smo mi kao stranke bili protiv učlanjenja Crne Gore u NATO, ali je i geopolitička i politička realnost da je učlanjenjem Crne Gore u NATO kroz ugovore koji su potpisani, mogućnost izlaska Crne Gore iz NATO-a nemoguća i mi ćemo poštovati to činjenično stanje”, poručio je juče Knežević.

Ova izjava došla je kao hladan tuš za sve birače svetosavskog korpusa, koji smatraju da su prevareni.

“Bezbroj puta su nam ponavljali na seoskim skupovima i po mjesnim zajednicama da ako dođemo na vlast, odmah se raspisuje referendum za izlazak iz NATO-a. Što je ovo sad, kakva je ovo priča da moramo da ostanemo u NATO-u, osjećamo se prevareno”. U ove dvije rečenice ukratko je sumirano trenutno raspoloženje svetosavskih glasača prije svih onih koji su glasali za DF.

Ono što takođe treba naglasiti je da su posle  izjave lidera DF-a o nemogućnosti izlaska iz NATO-a počele da se javljaju ozbiljne dileme među svetosavskim korpusom. Neki članovi su toliko revoltirani da su najavili i napuštanje Demokratskog fronta.

“Što mi da ostajemo u DF kad će sve da ostane isto, bolje da smo glasali za DPS. Ne bi me čudilo da i ovi sad ako formiraju vlast proguraju Zakon o slobodi vjeroispovijesti”, mišljenje je članstva DF-a sa kojim je razgovarao novinar portala Aktuelno.

Podsjetimo, Demokratski front je početkom  2017. poručio da namjerava da organizuje narodni alternativni referendum o članstvu Crne Gore u NATO-u. Taj plan su prije više od tri godine saopštili lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, tokom susreta u Moskvi sa zamjenikom šefa ruske diplomatije Aleksejem Meškovom.

Sadašnji visoki funkcioner koalicije “Za budućnost Crne Gore” Marko Milačić je takođe 2017. godine kao vođa tima Referendumskog karavana poručio da je referendum o pristupanju Crne Gore u NATO imperativ crnogorskog društva i “ključ za deblokadu demokratskih protesta”. On je takođe više puta poručio da će preispitati ostanak Crne Gore u NATO-u ako dođe na vlast.

Međutim, jasno je da su birači svetosavske opozicije koji su u predizbornoj kampanji bili opijeni kleronacionalističkom i populističkom retorikom velikosrpske politike doživjeli žestoko otrježnjenje shvativši da su izmanipulisani i da su mnoga obećanja političara i popova bili samo bajke bez uporišta u realnosti.

Ostaje nejasno kako će tri svetosavske snage dalje postupati ako dođe do pregovora o formiranju vlasti kada već sad nailaze na veliko unutarpartijsko nezadovoljstvo.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
LJUBICA
02.09.2020-15:43 15:43

Samo nemojte vi da nam se sjekiras a za nas Svetosavce ne brinite

Komit
02.09.2020-18:56 18:56

Tek kad shvate da nema povlačenja priznanja NEZAVISNE DRŽAVE KOSOVA i prekida puta ka EU

Niksic
05.09.2020-14:50 14:50
Reply to  Komit

Juce je Vucko prodao Kosovo pa se niko ziv ne cuje

Zoran
03.09.2020-16:36 16:36

Prevarili su nas gadovi ,isti su kao dps