Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Nenezić: Najveći dobitnik pregovora o novoj vladi koalicija ZBCG

Kako je dodala, sada su na potezu Spajić i PES-u u pokušaju da pacifikuju neke poteze partnera iz ZBCG i zadovolje evroatlanske partnere.

Ana Nenezić iz Instituta za društveno politička istraživanja “Analitiko” ističe da su prema trenutnim informacijama o novoj vladi najveći dobitnici koalicija ZBCG i Demokrate. Prvi će dobiti oko 40 odsto pozicija po dubini, ali je na njima i velika politička odgovornost, kao i na Pokretu Evropa sad, a drugi su odricanjem od jedne funkcije dobili mnogo više, ali su u toj političkoj odgovornosti prema građanima u relaksiranoj poziciji.

Gostujući u Jutarnjem programu RTCG, Nenezić dodaje da nije isključeno da bude mjesta i za GP URA, ali tu će biti malo razlike, jer će im očekivanja biti veća od onoga što će im Pokret Evropa sad ponuditi.

Kako je istakla, vidjećemo da li je manjinskim pratijama značajnije da uđu u vlast i učestvuju u donošenju odluka bitnih za njihove zajednice ili da ostanu lojalni ranijim koalicionim partnerima.

“Za PES je cilj da se realizuje Evropa sad 2, a u ovakvom odnosu u vlasti, sve će direktno zavisiti od ZBCG, bez obzira na kojim pozicijama će se naći. Tako da je ovo strateška pobjeda ove koalicije. Politika je racionalna, ali kod nas su emocije jake i kroz to gledamo na politiku, a jedino racionalno se ponašao bivši DF, odnosno koalicija ZBCG. Oni su se kapilarno širili i osvajali prostor na lokalnom nivou, njihovi kadrovi su u najznačajnijim državnim preduzećima, a ne treba zanemariti i da imaju svoje medije. Pitanje je da li će u vlasti uspjeti da naprave otkon od svojih politika koje ne odgovaraju međunarodnim partnerima”, kazala je Nenezić.

Ističe da pregovori nijesu išli dobro i da je Spajić pokušavao da nađe partnere koji će najviše odgovarati međunarodnim partnerima, ali u tom smislu nije naišao na odgovor DPS. Ta partije, kako kaže, kao da nije još prihvatila da je opozicije, nije se desila unutrašnja reorganizacija, kako bi dobili prostor da budu koalicioni parteneri. Nijesu uradili ništa u tom pravcu.

“Spajić je imao pokušaje da vuče pregovore u tom pravcu, ali nije imao odgovor sa druge strane. Mandatar se našao u situaciji da bi ovo mogao da za njega bude politički kraj”, smatra Nenezić.

Kako je dodala, sada su na potezu Spajić i PES-u u pokušaju da pacifikuju neke poteze partnera iz ZBCG i zadovolje evroatlanske partnere.

“Ulazak ZBCG u vladu mora uticati na NATO partnere, može doći do neke vrste zamrzavanja saradnje. Iz EU neće dolaziti ujednačen stav, ali i taj proces će trpjeti neke posljedice. Što se tiče Vašingtona oni su bili najglasniji u tome da ZBCG nije partner, ali vidjećemo kako će reagovati. Dalji odnos sa međunarodnim partnerima zavisi će od Spajića koliko će uspjeti da ih ubijedi da nije imao drugo rješenje”, navodi Nenezić.

Očekuje da Spajić izađe u javnost i objasni kako su tekli pregovori i predstavi viziju razvoja, ne samo ekonomski program. U suprotnom imaćemo ono što se desilo u mnogim drugim državama, Italiji, Francuskoj, da se pojavi politički subjekt koji ima nagli porast popularnosti kod građana, ali i da brzo ode sa političke scene, ako ne uspije da ostvari ono što je obećao.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Marija
12.10.2023-18:49 18:49

Spajic je iz istog politickog miljea,kao bivsi DF.Mozda ne toliko ekstreman,ali sa istom ideologijom.Zato nije cudno sto ih je pozvao u vladu.Ali ni od ove vlade nema nista,brzo ce se rasturiti ,ako se uopste sastavi.

Katarina
12.10.2023-18:52 18:52

Ne znaci da su manjinske partije lojalne bivsim partnerima,ako nece sa bivsim DF om