Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

NATO: Rusija da prekine vojnu akciju protiv Ukrajine, platiće visoku cijenu

Iz NATO-a poručuju da će ruski lideri snositi punu odgovornost za posljedice svojih akcija i da će ''Rusija platiti veoma visoku ekonomsku i političku cijenu''

NATO je osudio napad Rusije na Ukrajinu, ističući da je potpuno neopravdan i ničim izazvan i da predstavlja teško kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN. Pozvali su Rusiju da odmah prekine vojnu akciju i povuče sve svoje snage iz Ukrajine i oko nje.

Iz NATO-a poručuju da će ruski lideri snositi punu odgovornost za posljedice svojih akcija i da će “Rusija platiti veoma visoku ekonomsku i političku cijenu”.

“Potpuno je u suprotnosti sa obavezama Rusije u Završnom aktu iz Helsinkija, Pariskoj povelji, Budimpeštanskom memorandumu i Osnivačkom aktu NATO-Rusija. To predstavlja akt agresije na nezavisnu miroljubivu zemlju. Naše misli su sa svim poginulima i povređenima i sa narodom Ukrajine”, poručili su iz NATO-a.

Iz Alijanse su osudili i Belorusiju, koja je, kako navode, omogućila taj napad.

“Stojimo uz narod Ukrajine i njenog legitimnog, demokratski izabranog predsjednika, parlament i vladu. Uvijek ćemo zadržati punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, uključujući njene teritorijalne vode. Pozivamo Rusiju da odmah prekine svoju vojnu akciju i povuče sve svoje snage iz Ukrajine i oko nje, da u potpunosti poštuje međunarodno humanitarno pravo i da omogući bezbedan i nesmetan humanitarni pristup i pomoć svim osobama kojima je potrebna. Oštro osuđujemo odluku Rusije da prizna separatističke regione istočne Ukrajine. Time se dodatno narušava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i kosi se sa sporazumima iz Minska, čiji je potpisnik Rusija. Saveznici nikada neće prihvatiti ovo nezakonito priznanje”, naveli su iz NATO-a.

Alijansa je pozvala Rusiju da se vrati sa puta nasilja i agresije koji je izabrala.

“Ruski lideri moraju da snose punu odgovornost za posljedice svojih akcija. Rusija će platiti veoma visoku ekonomsku i političku cijenu. NATO će nastaviti da blisko sarađuje sa relevantnim akterima i drugim međunarodnim organizacijama, uključujući EU. Tokom čitave ove krize, NATO, saveznici i naši partneri su uložili sve napore da nastave sa diplomatijom i dijalogom sa Rusijom, uključujući i na najvišim nivoima, i dali su mnoge suštinske predloge za unapređenje bezbjednosti svih nacija u evroatlantskom regionu. Više puta smo pozivali Rusiju na razgovore u Savetu NATO-Rusija. Rusija još uvijek nije uzvratila. Rusija je, i samo Rusija, je ta koja je izabrala eskalaciju”, poručuje se u saopštenju NATO-a.

Akcije Rusije, kako upozoravaju, predstavljaju ozbiljnu pretnju evroatlantskoj bezbednosti i imaće geostrateške posljedice.

“NATO će nastaviti da preduzima sve neophodne mjere da obezbijedi bezbjednost i odbranu svih saveznika. U istočni dio Alijanse razmeštamo dodatne odbrambene kopnene i vazdušne snage, kao i dodatna pomorska sredstva. Povećali smo spremnost naših snaga da odgovore na sve nepredviđene situacije”, poručuju iz NATO-a.

Ističu da su danas održali konsultacije u skladu sa članom 4 Vašingtonskog ugovora.

“Odlučili smo, u skladu sa našim planom odbrane da zaštitimo sve saveznike, da preduzmemo dodatne korake za dalje jačanje odvraćanja i odbrane širom Alijanse. Naše mjere su i ostaju preventivne, proporcionalne i neeskalirajuće. Naša posvećenost članu 5 Vašingtonskog ugovora je gvozdena. Stojimo ujedinjeni da branimo jedni druge”, zaključuju u NATO-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Goliotok
24.02.2022-12:48 12:48

Dok god prijetite znaci da nema nista- ko god prijeti samo gubljenje vremena ka u SREBRENICI kad bude kasno- nema cekanja poklopi ga i dri kapakom odozgo da ne mrda da se ne cuje ni da se vidi !