Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

NATO ponudio pomoć u rasvjetljavanju sajber napada na vladin server

NATO sajber stručnjaci u kontaktu su sa crnogorskim vlastima i ukoliko bude potrebno spremni su da pruže podršku

Vladi Dritana Abazovića je u petak izglasano nepovjerenje. Da li se sajber napadi mogu dovesti u vezu sa tim događajem – za sada nije poznato. Iz vlade nijesu ponudili više informacija o samom napadu, tako da je nejasno odakle je napad došao, niti koje je posljedice proizveo.

. To su u NATO savezu kazali za Pobjedu, a povodom sajber napada na vladine infrastrukture.

Vladina serverska infrastruktura juče je bila pod sajber napadom. Službenici javne uprave dobili su juče obavještenje da hitno isključe računare sa mreže, kako bi zaštitili podatke, a sve zbog sajber aktivnosti kojima je izložena vladina infrastruktura.

Iz NATO-a kažu da su dobili informacije o sajber napadima usmjerenim na servere crnogorske vlade, te da će, ukoliko bude bilo potrebe, pružiti podršku Crnoj Gori.

“Sajber prostor je u svakom trenutku diskutabilan. Svakodnevno vidimo sajber napade i NATO i naši saveznici odgovaraju na ovu realnost, uključujući jačanje naše sposobnosti da otkrijemo, spriječimo i reagujemo na zlonamjerne sajber aktivnosti. Vidjeli smo izvještaje o sajber napadima usmjerenim na servere crnogorske vlade. NATO je važna platforma za konsultacije među saveznicima, uključujući razmjenu informacija o zlonamjernim sajber aktivnostima. Naši stručnjaci su u kontaktu sa crnogorskim vlastima i spremni smo da pružimo podršku ako bude potrebno”, kažu u NATO.

Iz Vlade je saopšteno da preliminarni podaci pokazuju da se radi o ,,najsofisticiranijim napadima koji su se do sada desili u Crnoj Gori, te da se sastoje od kombinacije nekoliko različitih metoda sajber napada“.

Portal gov.me bio je privremeno zatvoren, odnosno izolovan, u cilju adekvatnije odbrane od sajber napada na vladinu infrastrukturu.

“Građani mogu bezbjedno koristiti vladine servise koji su u funkciji”, kazali su iz vlade.

Podsjećamo da je vladi Dritana Abazovića u petak izglasano nepovjerenje. Da li se sajber napadi mogu dovesti u vezu sa tim događajem, za sada nije poznato. Iz vlade nijesu ponudili više informacija o samom napadu, tako da je nejasno odakle je napad došao, niti koje je posljedice proizveo.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve